Secretul nemuririi se află în apă. Cercetătorii au descoperit o creatură care întinereşte

Turritopsis dohrnii este o meduză al cărui ciclu de evoluţie este total anormal celui cunoscut de noi, oamenii. În funcţie de stresul provocat de mediu sau dacă suferă vreo agresiune fizică aceasta începe să întinerească şi ajunge din nou la stadiul incipient, de polip, de unde reîncepe un ciclu normal. Practic, această meduză nu moare niciodată.
Romania TV
28 nov. 2012, 17:19
Secretul nemuririi se află în apă. Cercetătorii au descoperit o creatură care întinereşte

La mai bine de 4.000 de ani după ce, în vechile texte mesopotamiene, corăbierul Utnapiştim îi spunea lui Ghilgameş că secretul nemuririi se află într-o plantă aflată pe fundul mării, omul modern s-a convins că, într-adevăr, nemurirea zace în adâncuri, pe fundul Oceanului.

Descoperirea îi aparţine unui biolog marin german, Christian Sommer, care a petrecut mai multă vreme pe riviera italiană, la Rapallo, locul unde în urmă cu mai bine de un secol Friedrich Nietzsche concepea „Aşa grăit-a Zarathustra”, cartea în care eroul este îmbolnăvit tocmai de „eterna reîntoarcere”, ideea că identicul revine şi că totul se întoarce în acelaşi punct.

În fiecare dimineaţă, Sommer a făcut snorkeling în largul golfului Portofino, în căutare de hidrozoare, iar printre sutele de hidre şi meduze pescuite a descoperit o specie de meduză, botezată Turritopsis dohrnii, care astăzi este cunoscută mai ales sub numele de meduza nemuritoare.

El a observat la aceasta o evoluţie total contrară celei cunoscute îndeobşte, conform lanţului trofic, ba mai mult, Turritopsis dohrnii refuză să moară. În plus, s-a observat o evoluţie în sens invers, ea devenind din ce în ce mai tânără, până la etapa incipientă a dezvoltării sale, când a început un nou ciclu al vieţii.

Toate acestea se întâmplau în 1988, Sommer a fost uimit de această dezvoltarea, dar pe moment nu i-a înţeles semnificaţia. Astfel, a trecut aproape un deceniu până când s-a îndrăznit folosirea termenului „nemuritor” pentru respectiva meduză. Fascinaţi de descoperirile lui Sommer, mai mulţi biologi de la Genova au publicat în 1996 o lucrare numită „Inversarea ciclului vieţii”, aceştia desciind modul în care specia, în orice stadiu al dezvoltării sale, ar putea avea o evoluţie înapoi, la stadiul de polip, etapa incipientă a evoluţiei, putând fi astfel nemuritoare.

Unul dintre autorii lucrării, Ferdinando Boero, o compară pe Turritopsis cu un flurure care, în loc să moară, redevine omidă, sau cu o găina care se transformă înapoi, în ou, pentru ca apoi să devină din nou pui. Conforn New York Times, descoperirea lui Sommer şi studiul biologilor italieni au rămas strict în mediul academic şi deşi poate oamenii de ştiinţă s-ar fi aşteptat ca omul să aloce resurse colosale pentru extinderii cercetărilor, o dată ce vor afla de existenţa „nemuririi”, acest lucru nu s-a întâmplat. Nici companiile farmaceutice, nici guvernele nu au fost interesate de nemurire sau de procesul de întinerire.

Acum se ştie mai mult decât în urmă cu 15 ani despre procesul de întinerire al Turritopsis dohrnii, şi anume că el este determinat de stresul mediului înconjurator sau de o agresiune fizică asupra ei. În timpul transformării, celulele corpului îşi schimba funcţia, spre exemplu o celulă nervoasă se poate transforma într-o celulă a pielii (fenomenul este întalnit şi la om, în cazul celulelor stem).

În timp, aceste muduze şi-au extins mult aria de răspândire şi pot fi întâlnite atât în Mediterana, cât şi pe coastele statelor Panama, Spania, în Florida sau în Japonia.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Lidl aduce la raft de luni, 29 iulie 2024, produsele care au rupt norma printre români. Se vor vinde repejor
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe motorină vor fi taxați în plus. Anunț oficial în România chiar azi, 28 iulie
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cum poți călători mai ieftin. Sfaturile specialiștilor și cele mai răspândite greșeli
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Interzis pentru cei care au telefoane mobile. Te arestează imediat. Se dă lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Eduard Ionescu – Victorie Spectaculoasă la JO Paris 2024 după Salvarea a Șase Mingi de Meci
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!