Sorin Cîmpeanu a vorbit despre situația consilierilor pedagogici din școli. Ministrul a menționat în primul rând numărul redus al consilierilor în raport cu numărul elevilor din instituțiile de învățământ. De asemenea, politicianul a precizat și necesitatea accentuată a acestor specialiști în școli, mai ales în contextul în care pandemia a avut un impact negativ asupra sănătății copiilor.
„Avem nevoie acum mai mult decât oricând de consiliere școlară. Pierderile din timpul pandemiei, la nivel psihologic și emoțional în ceea ce privește sănătatea copiilor, sunt extrem de mari. La momentul de față sunt 500 de consilieri pentru 3 milioane de elevi. Raportul este de 1 la 1000. E nevoie de resursa umană nu toți au dublă competență, cei 2500 de consilieri trebuie să stea în școli pe toată durata programului, trebuie să cunoască elevii, profesorii, mediul de învățământ și părinții.”, a precizat Sorin Cîmpeanu în cadrul unei emisiuni televizate.
Ministrul a mai menționat că soluția în ceea ce privește pregătirea unor consilieri comptenți este ca universitățile să pună la dispoziție cursuri de formare, cu dublă specializare, asistență psihopedagocică si asistență școlară.
„Propunem un consilier pentru fiecare școală, cu dublă competență, asistență psihopedagocică si asistență școlară. Nu putem să rezolvăm de pe azi pe mâine, proiectul trebuie să înceapă în această toamnă. La nivel județean e nevoie de coordonare. Va dura 3-4 ani.”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.