În ce condiţii poate fi refuzată portarea unui număr de telefon. ANCOM precizează, într-un comunicat, că operatorii de telefonie pot refuza portarea unui număr de telefon în situaţiile pe care le vom enumera în cele ce urmează.
La rândul său, operatorul la care se dorește portarea poate refuza portarea numărului în cazul în care nu furnizează tipul de serviciu solicitat de utilizator.
Portarea nu poate fi refuzată în următoarele situaţii:
Portarea este gratuită și tot ce trebuie să facă cel interesat este să completeze o cerere prin care solicită transferul numărului, ce trebuie depusă la operatorul la care dorește să se porteze.
Odată cu depunerea cererii și acceptarea acesteia de către noul operator de telefonie, contractul cu vechiul operator încetează automat, nefiind necesar vreun demers suplimentar.
Potrivit ANCOM, „portarea numărului de telefon către un alt operator nu anulează obligațiile asumate de utilizatori la semnarea contractului cu operatorul inițial. De exemplu, dacă se solicită portarea înainte de expirarea perioadei minime a contractului, este posibil ca utilizatorul să fie nevoit să achite penalități de reziliere anticipată, iar dacă sunt facturi restante, acestea vor trebui achitate. Același principiu se aplică și în cazul în care utilizatorii au achiziționat echipamente odată cu achiziționarea serviciului de comunicații electronice”.
În mod normal, solicitarea unei taxe de reziliere, atunci când clienții doresc încetarea contractului de telefonie mobilă, este considerată, potrivit legislației în vigoare, abuzivă. Totuși, în anumite situații, această solicitare este considerată justificată.
În momentul în care utilizatorii aleg să își porteze numărul de telefon, trebuie să completeze o cerere de portare prin care solicită transferul numărului. Cererea trebuie depusă la operatorul la care doresc să se porteze. Odată cu acceptarea cererii de către noul furnizor, contractul cu vechiul furnizor încetează automat, nefiind necesar vreun demers suplimentar din partea utilizatorilor.
Portarea numărului de telefon către un alt operator nu anulează obligaţiile asumate de utilizatori la semnarea contractului cu operatorul inițial. De exemplu, dacă se solicită portarea înainte de expirarea perioadei minime a contractului, este posibil ca utilizatorul să fie nevoit să achite penalitați de reziliere anticipată. De asemenea, dacă există facturi restante, acestea vor trebui achitate. Același principiu se aplică și în cazul în care utilizatorii au achiziționat echipamente odată cu achiziționarea serviciului de comunicații electronice.