Mecanicul trenului rămas fără frâne a povestit, pentru Observator, ce s-a întâmplat, de fapt, acolo. Bărbatul acuză starea proastă a garniturilor de tren, care sunt foarte vechi. Incidentul feroviar a avut loc în apropiere de Goleşti.
Nicolae Linte este mecanic de tren de 35 de ani, iar pe 1 iunie 2021 a trăit prima şi cea mai cumplită experienţă la locul de muncă. O călătorie de rutină a fost aproape să se transforme într-un coşmar. În Săgeata albastră se aflau 40 de călători, mulţi dintre ei copii.
„Nu a mai contat viaţa mea cât a călătorilor, a copilaşilor, era ziua lor de 1 iunie„, spune Nicolae Linte.
Mecanicul trecuse de Titu când şi-a dat seama că trenul nu mai are frâne.
„La 200 de metri s-a produs o frânare necomandată, am rezolvat. La alţi 50 de metri s-a produs iar o frânare necomandată. A scăzut tot aerul din tren şi nu a mai avut frâne„, explică bărbatul.
De la Titu până la Goleşti, o distanţă de aproape 30 de kilometri, trenul a mers cu o viteză nebunească. În gara din Găeşti nu a putut opri.
La Goleşti, trei din cele patru sisteme de frânare nu funcţionau. Asta în timp ce un alt tren se îndrepta în viteză spre ei. Iniţial, s-a speculat că mecanicul nu ar fi ştiut unde este frâna de mână şi ar fi cerut ajutorul călătorilor. Bărbatul contrazice, însă, această ipoteză.
„Am trecut printre călători după care am acţionat siguranţa frânei şi rastarea. Trenul s-a oprit şi apoi am leşinat„, povesteşte Nicolae Linte pentru sursa citată.
Câţiva dintre pasagerii din trenul groazei au dat mărturii despre acele clipe în care şi-au văzut moartea cu ochii.
„Un băiat a tras de frână, a frânat şi am sărit toţi din tren. Călătorii au avut nevoie de medici. Toţi au făcut atacuri de panică„, spune un călător din trenul groazei.
„Înteleg ca era să ne lovim cu alt tren„, adaugă un altul.
„Panica a fost groaznică mai ales că au fost atâţia copii, atâţia oameni. Am cazut unii peste alţii„, îşi aminteşte un alt pasager.
Mecanicul reclamă starea proastă a garniturilor de tren, care pun în pericol vieţile celor care călătoresc.
„Azi sunt eu, mâine poate să fie alt coleg de-al meu. Trenurile sunt vechi, sunt aşa cum sunt. Un caz fericit, Dumnezeu mă iubeşte„, a mai declarat mecanicul pentru Observator.
Rodrigo Maxim, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari, spune că automotoarele şi locomotivele rame din ţara noastră sunt vechi de peste 40 de ani, în timp ce în restul ţărilor europene media de utilizare a unei locomotive nu depăşeşte 20 de ani.
„Dacă vorbim de locomotive automotoare şi rame, media lor e de 44 ani. În nicio ţară europeană nu depăşesc 20 ani. S-au anulat şi trenuri de călători. Acum o săptămână s-au anulat 3 trenuri din lipsă de locomotive„, precizează Rodrigo Maxim.