Alegeri parlamentare 2012. Judeţul Suceava, paradisul traseiştilor

Listele cu candidaţi din judeţul Suceava conţin foarte multe persoane care şi-au schimbat partidele de-a lungul vremii. Acest lucru nu le-a dăunat în cariera politică, deficienţele caracteriale părând a fi chiar un atu în procesul de selecţie a candidaţilor.
Romania TV
29 nov. 2012, 06:13
Alegeri parlamentare 2012. Judeţul Suceava, paradisul traseiştilor

Pentru Camera Deputaţilor, în colegiul 1 Suceava USL îl susţine pe actualul liberal, Ştefan Băişanu. Prima funcţie publică, acea de subprefect al judeţului, a primit-o deoarece era membru PUR, actualul PC. Între timp a ajuns liderul organizaţiei judeţene a PNL şi a fost candidatul USL la primăria Suceava, dar nu a reuşit să-l învingă pe pedelistul Dumitru Lungu. Acum candidează împotriva deputatului Maria Ardelean (PDL).

La colegiul 2 Burdujeni, întâlnim un alt „turist” politic. Este Paul Rusu, preşedintele PC Suceava, fost membru PNL. Acum Rusu candidează mizând şi pe sprijinul foştilor colegi. Adversarul său este deţinătorul actual al mandatului, Ioan Bălan (PDL).

În colegiul 3 Cajvana, candidează unul din foştii „baroni locali” ai PSD, Gavril Mîrza, fost preşedinte al Consiliului Judeţean în perioada 1996-2008. În 2008, a pierdut şefia CJ în faţa lui Gheorghe Flutur, dar a ajuns în Parlament. În 2012, Mîrza vrea să schimbe Camera, de la Senat la Camera Deputaţilor. ARD mizează pe vicepreşedintele PDL Suceava, Vasile Ilie.

Deputatul Eugen Uricec candidează în colegiul 4 Fălticeni pentru un nou mandat. Numai că în 2008 candida din partea PDL, acum se prezintă drept candidat PSD. Uricec a intrat în rândurile social-democraţilor în aprilie 2012, în valul de „mişcări de trupe” din Parlament, care a premers moţiunii de cenzură a USL ce a dus la căderea guvernului Ungureanu. În locul său, democrat-liberalii îl propun pe Vasile Tofan, cel care fost primar de Fălticeni până în vară.

În colegiul 5, întâlnim primul traseist din partea ARD, Mihai Vitcu. Acesta a fost deputat PDSR în 1996-2000, iar ulterior a îndeplinit mai multe funcţii în administraţia locală prin bunăvoinţa PSD. Gratitudinea lui Vitcu s-a manifestat printr-un salt spectaculos în barca PDL care acum îl trimite în luptă împotriva deţinătorului actual al mandatului, Ioan Stan (PSD). Stan este un membru de marcă al clanului „Butoane” din Parlament, aleşii surprinşi că au votat la mai multe cartele. Talentul său de votant era atât de mare încât a trebuit temperat chiar de către colegi din partid.

În colegiul 6 Rădăuţi, USL mizează Constantin Gălan, preşedintele PNL Rădăuţi. Acesta şi-a pierdut cu puţină vreme mandatul de consilieri local, ca urmare a unei decizii ANI care a descoperit că o perioadă Gălan s-a aflat în stare de incompatibilitate. De la PDL candidează senatorul Orest Onofrei, fost prefect al judeţului. Acesta a renunţat la colegiul de Senat pe care îl câştigase în 2008 pentru a-i face loc lui Gheorghe Flutur, secretarul general al PDL şi liderul organizaţiei judeţene. Când Onofrei a văzut sondajele pe zona Rădăuţilor a vrut să se răzgândească, fapt ce a creat tensiuni printre pedeliştii din judeţ. Până la urmă Onofrei s-a resemnat să candideze pentru Cameră.

În colegiul 7 Putna, USL îl propune pe preşedintele Partidului Verde, Ovidiu Cristian Iane. Acesta a fost arestat împreună cu Mugur Ciuvică cu ocazia publicării celebrului Armageddon care a provocat nervozitate în guvernul Adrian Năstase. La începutul anului, a stârnit vâlvă prin presa mondenă cu ideea taxării operaţiilor de implant cu silicon, idee care a dat frisoane vedetelor „plastifiate” din showbiz-ul autohton. PDL îl susţine pe Dumitru Mihalescul, om de afaceri. Business-ul acestuia în domeniul construcţiilor trece printr-o perioadă dificilă, firma sa aflându-se în insolvenţă.

Eugen Bejinariu (PSD) îşi apără mandatul în colegiul 8 Siret. Bejinariu a fost secretar general în guvernul lui Adrian Năstase, iar după înfrângerea acestuia la alegerile prezidenţiale din 2004 şi demisia din fruntea Guvernului, premier interimar timp de câteva zile până când noul preşedinte, Traian Băsescu, l-a desemnat ca prim-ministru pe Călin Popescu-Tăriceanu. Împotriva sa, PDL îl propune pe Daniel Ungurian. Acesta susţine că intenţiona să se retragă din politică, dar a fost convins de un pastor evanghelic să candideze cu citate biblice din Cartea Esterei, când Mordehai o convinge pe Estera să aibă grijă de poporul lui Israel, aflat în robia babiloniană.

La colegiul 9 Vatra Dornei aspiră doi candidaţi ce şi-au schimbat partidul. Deputatul în funcţie, Dumitru Pardău, a trecut de la PDL la PNL în iulie 2012, la al doilea val de dezertări din PDL, care a coincis cu iniţierea procedurii de suspendare împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Pardău a optat pentru USL în pofida faptului că îi are ca fini pe Mihai-Răzvan Ungureanu şi pe fiul primarului PDL de Suceava, Dumitru Lungu. Adversarul lui Pardău de la ARD este Ovidiu Milici, care a activat 11 în PSD, unde a ajuns vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al organizaţiei judeţene. Când a devenit evident că nu va fi desemnat să candideze a trecut la Forţa Civică.

Deputatul PDL Gabriel Gospodaru îşi apără mandatul din colegiul 10 Câmpulung-Gura Humorului în faţa lui Radu Surugiu, liderul studenţilor liberali, care a ajuns pe listele din Suceava, deşi a activat până acum în organizaţia PNL Neamţ.

Pentru Senat, în colegiul 1 Câmpulung-Vatra Dornei, candidează din partea PNL Neculai Bereanu. Înainte de a fi liberal, Bereanu a frecventat PRM-ul şi Partidul Moldovenilor, pe care la un moment dat îl formase fostul primar de Iaşi, Constantin Simirad. Medicul ginecolog Cristian Irimie, candidatul PDL, a fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, fiind chiar propus ca ministru de către Liviu Negoiţă, în cabinetul pe care acesta a încercat să-l formeze în 2009.

Un alt medic, dar urgentist, Tiberiu Brădăţan, candidează în colegiul 2 Suceava. Brădăţan va avea o misiune grea în faţa unui lider marcant al PDL, Gheorghe Flutur. Fostul ministru al Agriculturii în guvernul Tăriceanu, senator în legislatura 2004-2008, Flutur a fost, alături de Theodor Stolojan şi Valeriu Stoica, unul din cei care au condus PLD până la fuziunea cu PD. În 2008, a devenit preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, dar a pierdut funcţia în vară în faţa europarlamentarului PSD Cătălin Nechifor.

Candidatul USL pentru colegiul 3 Fălticeni este Ovidiu Liviu Donţu, actualmente director la cancelaria prefectului de Suceava. Adversarul său va fi Corneliu Popovici. Acesta a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în guvernul PSD-PDL. În 2009, colegii de partid i-au pus gând rău după ce Popovici a comis păcatul „impardonabil” de a chema liftul pentru Elena Udrea după ce aceasta fusese audiată în comisia de anchetă pe care colegii de guvernare de la PSD o înfiinţaseră împotriva ei. În faţa oripilării manifestate de parlamentarii PSD, dar şi pentru a-şi păstra funcţia după plecarea social-democraţilor din guvernul Boc, Popovici a trecut la PDL. În pofida abilităţilor sale de liftier, şi-a pierdut postul de secretar de stat în 2010. Totuşi, pedeliştii şi-au adus aminte de bunele maniere ale lui Popovici şi l-au plantat pe listele pentru candidaţi.

În colegiul 4 Rădăuţi, USL îl susţine pe Mihai Neagu, prim-vicepreşedintele PC Suceava. Din partea PDL, candidează Mihai Vătavu, om de afaceri şi director general la Poşta Română în anul 2009.

 

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Supermarketul din România care și-a amânat deschiderea. Nu a găsit deloc angajați, deși oferea salariu de 7.100 de lei
Capital.ro
EL îl va învinge pe Călin Georgescu în alegeri. Anunțul ce scapă România de emoții
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Schimbări la ANS, după plecarea lui Lipă. A fost angajat un fost hamal, orfan bătut cu sălbăticie în centrele de plasament
wowbiz.ro
Monica Gabor a devenit mamă pentru a doua oară, în mare secret! E vestea momentului în showbiz
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Primul transfer al anului în televiziune. Revenire de senzație la pupitrul matinalului
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a terminat! George Simion îl îngroapă Călin Georgescu. A anunțat personal
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Starea de urgență economică din Transnistria, prelungită până la 8 februarie din cauza crizei energetice
MediaFlux
Donald TRUMP a fost CONDAMNAT! RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind MANDATUL de PREȘEDINTE al SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”