Topul cascadelor din România care te va face să uiţi de Bigăr. Cascada Bigăr din judeţul Caraş-Severin, desemnată în 2013 cea mai frumoasă din lume de revista The World Geography, s-a prăbușit, luni, din cauze naturale, potrivit unui anunț făcut de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, pe Facebook.
Puţini ştiu însă că în România sunt multe frumuseţi naturale care nu sunt cunoscute şi care par desprinse din poveşti. În materialul de mai jos, prezentăm cele mai frumoase cascade de pe teritoriul ţării noastre.
1.Cascada Cailor, județul Maramureș
Cascada Cailor este situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în partea de Nord-Est a Munților Rodnei. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit ˝Podul Cailor˝, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din România. Se află la altitudinea de 1300 m iar căderea de apă este de 90 metri. Cascada este accesibilă din mai multe direcții, dinspre Borșa-Complex cu telescaunul, sau pe jos, sau dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei. Cel mai bun traseu este cu telescaunul din stațiunea Borșa. De la capătul superior al telescaunului se poate ajunge la cascada Cailor în aproximativ 15 minute.
2.Cascada Duruitoarea, județul Neamț
Cascada Duruitoarea, este un monument al naturii cu regim de arie protejată de interes național situată în Masivul Ceahlău. Corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip peisagistic) și este situată în județul Neamț pe teritoriul administrativ al comunei Ceahlău. Denumirea cascadei vine de la zgomotul puternic și continuu pe care îl face atunci când are apă multă. Accesul către această frumuseţe naturală se realizează prin trei trasee turistice, pe care se poate ajunge din stațiunea Durău în aproximativ două ore. În apropiere poţi vizita și alte obiective turistice precum: stațiunea Durău, mănăstirea Durău, platoul Munților Ceahlăul sau Piatra Lăcrămată.
3.Cascada Bâlea, Munții Făgăraș
Cascada Bâlea, denumită și Urlătoarea Bâlei, este situată în Munții Făgărașului între vârfurile Moldoveanu și Negoiu, la peste 1200 m altitudine. Este cea mai mare cascadă în trepte din România, cu o cădere de 60 m, și marchează treapta inferioară a circului glaciar Bâlea.
Accesul se poate face pe Transfăgărășan până la cabana Bâlea Cascadă iar de acolo pe jos circa 50 minute, drept până la cascadă, pe un traseu marcat cu punct roșu. Este una dintre cele mai frumoase și înalte cascade din România.
4. Cascada Vălul Miresei, satul Răchitele, județul Cluj
Cascada Răchițele numită și Vălul Miresei este situată pe Valea Stanciului, în arealul localității Răchițele din comuna Mărgău, județul Cluj. O legendă veche amintește că numele cascadei vine de la faptul că demult o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Acolo, nuntașii s-au oprit și au început să plângă, astfel formându-se cascada. În realitate, numele s-ar putea atribui formei cascadei care seamăna cu un voal. Din Cluj sunt de parcurs aproximativ 68 km până la cascadă, drumul trece prin Huedin, iar din sat mai sunt aproximativ 5, 5 km până la cascadă. Este cascada reprezentativă din Apuseni, se află la o altitudine de 1.000 de metri și două trepte ce totalizează o diferență de aproximativ 30 m.
5. Cascada Beușnița, județul Caraș Severin
Succesiunea de cascade (din care cea mai mare are peste 5 m înălțime) de pe Râul Beu în amonte de lacul Ochiul Beului formează Cascadele Beușniței. Acestea au luat naștere prin actiunea apei timp de milenii în substratul calcaros. Calcarul dizolvat de apă a fost depus straturi-straturi de-a lungul cursului râului, formând tuful calcaros, rocă moale si permeabilă ce a permis modelarea a nenumărate forme, mini-baraje, ochiuri de apă și cascade succesive.
Situate în zona de protecție strictă cu statut de rezervație naturală din cadrul Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița din județul Caraș-Severin, Cascadele Beușniței reprezintă un fenomen unic, un adevărat monument al naturii, și un obiectiv de însemnată valoare turistică, geologică si peisagistică.