Cum se face socata. Trucuri pentru o socată delicioasă

Lunile mai-iunie reprezintă perioada prielnică pentru pregătirea delicioasei socate, fiind perioada de înflorire a socului. Băutura poate fi, însă, preparată şi toamna sau iarna din flori uscate, păstrate în pungi de hârtie, la răcoare.
Oana Anghel
09 iun. 2021, 15:59
Cum se face socata. Trucuri pentru o socată delicioasă
Socată. Sursa FOTO: plantes-sauvages-comestibles.com

Cum se face socata. Socul, denumit ştiinţific Samabucus nigra, înflorește începând cu luna mai și până în iunie-iulie. Din fructele lui se prepară dulcețuri sau gemuri. Pentru prepararea socatei, avem nevoie de flori, recoltate neapărat la începutul înfloririi, când 70-80% dintre ele sunt înflorite. Dacă sunt culese mai târziu, devin amare, iar gustul socatei este compromis.

Ce este socul

Socul este un arbust cu 20-30 de specii, care face parte din familia Adoxaceae. Este originar din Europa si Asia, iar cea mai cunoscută specie este socul negru (Sambucus nigra), potrivit Wikipedia

Arbustul are o înălțime de la 1 la 10 metri, iar scoarţa lui are culoarea verde-gri și este fisurată. Florile apar la începutul verii şi sunt parfumate, în timp ce frunzele au un miros neplăcut atunci când sunt frecate în mâini. Fructele sunt sub forma unor bobițe negru-violacee de 6–8 mm, dispuse în ciorchine. Fructele necoapte sunt relativ toxice, intoxicațiile manifestându-se prin vomă și diaree.

La noi în țară, socul crește și sălbatic în toate regiunile, dar, de câţiva ani, în cultură a fost introdus şi în cultură.

Cum se face socata. Cea mai simplă şi savuroasă reţetă

Iată, mai jos, o reţetă extrem de simplă de socată, delicioasă şi rapid de pregătit. Ai nevoi doar de câteva ingrediente, dar de ceva mai multă răbdare. Mai exact, de vreo cinci zile.

Citeste si Reţetă de socată, băutura cu efecte miraculoase asupra organismului. Aşa îşi iese delicioasă

Pentru prepararea socatei avem nevoie de 10 litri de apă de izvor, 10-12 flori de soc, 2 kg zahăr, două lămâi mari, de preferinţă organice, tăiate în bucăți și de patru linguri de oțet de mere. Într-un borcan mare pune apa şi zahărul, pe care-l vei amesteca până se va dizolva complet. Când s-a topit, adaugă oţetul de mere, lămâile şi florile de soc. Închide borcanul ermetic, apoi lasă-l timp de cinci zile într-un loc în care temperatura să fie cuprinsă între 20 și 25 de grade. În acest timp, socata va începe să fermenteze.

După cinci zile, filtrează băutura, apoi toarn-o în sticle care se pot închide etanş. Este foarte important ca recipientele să se poată închide ermetic pentru că va trebui păstrată la frigider până va fi consumată integral, iar în următoarele zile va continua să fermenteze. Dacă sticlele nu sunt închise bine, vor exploda.

Cum se face socata. Patru trucuri pentru ca licoarea să iasă delicioasă

Pentruca licoarea să aibă o savoare desăvârşită, respectă următoarele recomandări:

1. Temperatura ideală pentru a începe fermentarea odată ce toate ingredientele au fost combinate este între 20 și 25  de grade. Unele gospodine fac greşeala de a pune socata la soare, pentru că temperaturile crescute accelerează fermentarea. După una-două zile de stat la soare, deasupra licorii poate apărea mucegai.

2. Apă de izvor vs apă de la robinet. Unele reţete specifică faptul că este obligatorie folosirea apei de uzvor, deoarece fermentaţia ar fi blocată de clorul prezent în apa de la robinet. Realitatea este că clorul din apa de la robinet se evaporă de la sine după un timp și fermentarea începe oricum.

3. Se amestecă în fiecare zi. Pentru a preveni apariţia posibilului mucegai, este indicat să amesteci în borcan o dată pe zi.

Citeste si Ceai de musetel. Beneficii pentru sanatate. Cine trebuie sa-l evite!

4. Alege sticle care se înhid ermetic. Fermentarea produce gaze, iar sticlele vor fi sub presiune. Pentru a nu răbufni, se recomandă închiderea etanşă a sticlelor. Sub nicio formă nu folosi dopuri de plută. Rişti să te trezeşti cu valuri de socată revărsânde.

Beneficiile socului

Fructele de soc conțin 51-93 mg vitamina C, vitamina A, proteine, săruri, minerale. Socul aduce beneficii majore sănătăţii. Printre acestea:

  • reduce nivelul colesterolului „rău”;
  • fiind bogat în flavonoide şi bioflavonoide, ceaiul de soc poate fi administrat cu succes în răceli;
  • sucul din flori de soc este bogat în vitamina C, care ajută la reducerea stresului oxidativ, la menţinerea unei sănătăţi optime a vaselor de sânge, a ligamentelor şi a pielii
  • întăreşte imunitatea;
  • reduce simptomele alergiilor, a rinitei;
  • vindecă leziunile de la nivelul pielii, erupţiile cutanate, arsurile şi chiar acneea.

 

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în carnea pentru perișoare ca să iasă pufoase și gustoase. Este un secret al bucătarilor din Turcia, stăpâni peste rețetă. O să apelezi mereu la acest truc
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni