Vârsta de pensionare creşte automat la 70 de ani la cererea angajatului. Nu este nevoie de acordul angajatorului. Cine mai poate cumula pensia cu salariul

Creșterea vârstei de pensionare până la 70 de ani se va produce automat la solicitarea angajatului, fără a fi nevoie de acordul angajatorului. Asta prevede proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare care a fost a adoptat miercuri, 9 iunie, în şedinţa de Guvern şi trimis Parlamentului.
Razvan Mihalascu
09 iun. 2021, 18:32
Vârsta de pensionare creşte automat la 70 de ani la cererea angajatului. Nu este nevoie de acordul angajatorului. Cine mai poate cumula pensia cu salariul

Premierul Florin Cîţu a declarat că proiectul de lege referitor la modul în care creşte vârsta de pensionare „merge în Parlament în procedură de urgenţă”.

„Are toate premisele să fie adoptat în această sesiune parlamentară”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Condiţiile în care vârsta de pensionare creşte automat la 70 de ani la cererea angajatului

„Continuarea activității în condițiile art. 2 și art. 3 din prezenta lege nu este condiționată de acordul prealabil al angajatorului”, reiese din articolul 4 al proiectului de lege.

Referitor la vârsta de pensionare în cazul persoanelor din domeniul educaţiei, proiectul prevede următoarele:

Art. 13 – Legea educației naționale nr. 1/2011, republicată, cu modificările ulterioare și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

La articolul 284, alineatele (6) – (8) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(6) La cerere, personalul didactic din învățământul preuniversitar de predare poate continua activitatea, în condițiile legii, până la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu respectarea prevederilor art. 4 din prezenta lege.

(7) Reîncadrarea în funcția de personal didactic a personalului didactic pensionat care nu a împlinit vârsta de 70 de ani, se face anual, cu menținerea drepturilor și obligațiilor care decurg din desfășurarea activității didactice avute anterior pensionării și cu acordul consiliului de administrație.

(8) Personalul didactic menținut în funcția didactică în condițiile alin. (6) sau reîncadrat în funcția de personal didactic, în condițiile alin. (7), poate fi numit prin detașare în interesul învățământului în funcții vacante de conducere sau de îndrumare și control, neocupate prin concurs, în condițiile legii.”

La articolul 284, după alineatul (8) se introduce un alineat nou, alin. (9), cu următorul cuprins:

”(9) La cerere, personalul didactic prevăzut la alin. (6) și (7) se poate pensiona în condițiile legii și înainte de împlinirea vârstei de 70 de ani.”

La articolul 289, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

”Art. 289 – (1) Personalul didactic și de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani, cu posibilitatea continuării activității, în condițiile legii, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

La cerere, personalul didactic și de cercetare se poate pensiona în condițiile legii și înainte de împlinirea vârstei de 70 de ani.”

Citeşte şi: Cumulul pensie-salariu, interzis la stat. Excepţie fac parlamentarii şi aleşii locali. Proiectul a trecut de Guvern

Vârsta de pensionare creşte automat la 70 de ani la cererea angajatului. Raluca Turcan: „Pensia nu poate fi cumulată cu salariul”

Pensia nu poate fi cumulată cu salariul, iar angajaţii din sectorul public care sunt şi în pensie sunt obligaţi ca în termen de 30 de zile de intrarea în vigoare a legii pentru a opta – fie să îşi continue activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, fie să îşi suspende contractul de serviciu şi să iasă la pensie a anunţat miercuri ministrul Muncii Raluca Turcan, conform Agerpres.

„Guvernul a adoptat astăzi în şedinţa de guvern proiectul de lege care reglementează condiţiile în care angajaţii îşi pot prelungi, la cerere, viaţa activă până la vârsta de 70 de ani. Accentuez, este vorba de opţiunea angajaţilor aflaţi în pragul pensionării şi nicidecum de obligativitatea ca aceştia să îşi continue activitatea la un loc de muncă. Acest proiect este asumat de coaliţia de guvernare şi este un prim pas de reformă asumat şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru a ajunge să creăm un cadru legal, care să permită opţiunea persoanelor ce îndeplinesc condiţiile de pensionare, să rămână active şi după vârsta de 65 de ani, stimulând în felul acesta valorificarea experienţei lucrătorilor vârstnici. În România sunt astăzi peste 100.000 de persoane de peste 65 de ani care au contract de muncă sau raport de serviciu conform declaraţiilor depuse de către angajatori”, a precizat Raluca Turcan, după şedinţa de Guvern.

Ministrul Muncii susţine că acest proiect urmăreşte câteva obiective:

  • avantajul competitiv al forţei de muncă aproape de pensie;
  • fructificarea experienţei angajaţilor ajunşi în pragul legal al vârstei de pensionare.

De asemenea, proiectul aduce echitate pentru cei care activează în sistemul public, această reglementare fiind solicitată şi aşteptată în primul rând de către angajaţii sectorului public, dar în acelaşi timp este şi un angajament politic al coaliţiei.

Vârsta de pensionare creşte automat la 70 de ani la cererea angajatului. Condiţiile anunţate de Ministrul Muncii

Ministrul Muncii a mai spus că proiectul creşte baza de contributivitate la sistemul de pensii printr-o măsură stimulativ-opţională, în condiţiile în care după împlinirea vârstei de 70 ani persoana poate solicita recalcularea pensiei în sistemul public, iar avantajul constă în majorarea punctelor lunare şi anuale.

„Pentru cei care optează să activeze în sectorul public până la vârsta de 70 de ani sunt introduse o serie de reglementări speciale. Repet, mă refer la sectorul public. Pensia nu poate fi comulată cu salariul. Angajaţii din sectorul public care sunt şi în pensie au obligaţia, atenţie, aici au obligaţia ca în termen de 30 de zile de intrarea în vigoare a legii să opteze, fie îşi continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul-raportul de serviciu şi intră în pensie. Pentru cei care nu şi-au exprimat această opţiune în termenul prevăzut există două tipuri de consecinţe: încetarea de drept a contractului individual de muncă, a raportului de serviciu sau a actului de numire şi recuperarea sumelor încasate necuvenit cu titlu de pensie, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei de a opta între pensie şi salariu”, a explicat Raluca Turcan.

Cine poate cumula pensia cu salariul

Ministrul Muncii a mai afirmat că au fost introduse câteva excepţii de la această regulă a suspendării pensiei pe perioada activităţii ca salariat în sectorul public, fiind vorba de persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică sau a celor care au durata mandatului definită de constituţie şi s-a mers pe această variantă tocmai pentru ca legea să fie constituţională.

De asemenea, s-a urmărit câteva tipologii de venituri: persoanele care beneficiază de drepturi de autor, conform legii drepturilor de autor şi drepturilor conexe, personalul didactic pensionat încadrat în regim de plata cu ora, pensionarii încadraţi în gradul III de invaliditate, membrii Academiei Române, asistenţii personali, asistenţii personali profesionişti ai persoanelor cu handicap, asistenţii maternali şi îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică.

Potrivit ministrului Muncii, proiectul prevede şi câteva obligaţii care revin angajatorului, dar şi sancţiuni pentru neîndeplinirea acestora: informarea salariaţilor cu privire la drepturile pe care le au prin acest act normativ; încetarea raporturilor de muncă dacă se constată neîndeplinirea de către angajat a obligaţiei de a opta între pensie şi salariu în termenul prevăzut, cu o sancţiune de 100.000 lei; informarea casei de pensii competente asupra situaţiei celor care au optat pentru menţinerea în activitate într-un termen de 30 de zile de la exprimarea opţiunii, sub sancţiunea unei amenzii de 10.000 lei.

Proiectul adoptat miercuri în şedinţa de Guvern va merge la Parlament spre dezbatere şi se va solicita dezbaterea în procedură de urgenţă.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Casa Eminescu de la Văratec, locul în care își petrecea verile marele poet, a ajuns o ruină. Clădirea continuă să se prăbușească, în timp ce autoritățile ridică din umeri. Ce spun reprezentanții Ministerului Culturii

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Ministrul Energiei convocă ședință cu producătorii de energie pentru a discuta despre investiții și stocare
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'