Predoiu: Orbiţi de ură, politicienii uită de menirea lor, de a găsi soluţii pentru contribuabili

Politica suferă de multe, pentru că, orbiţi de ura ce-i desparte, politicieni de vârf uită de menirea lor, aceea de a degaja soluţii pentru contribuabili, afirmă, într-un interviu pentru AFP, fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Romania TV
29 nov. 2012, 09:16
Predoiu: Orbiţi de ură, politicienii uită de menirea lor, de a găsi soluţii pentru contribuabili

În opinia ministrului Predoiu, corupţia şi lipsa de integritate nu sunt noutăţi în politicul românesc, scrie Mediafax. „Noutăţile sunt politicile şi instituţiile de combatere a corupţiei, precum şi preocuparea vizibilă a liderilor politici, chiar dacă nu întotdeauna bazată pe convingeri, de a combate şi limita cazurile de corupţie„, a spus Predoiu, adăugând că aceste noutăţi vor prevala cu timpul şi vor impune un alt fel de a face politică.

Important, afirmă Predoiu, este ca oamenii politici lucizi să înţeleagă că trebuie să preia iniţiativa în aceasta reformă subtilă, să impună valorile în interiorul partidelor şi să transforme partidele din „frâne” în „motoare” ale dezvoltării democratice a societăţii.

Justiţia poate genera o mişcare de schimbare în politic, dar nu va putea schimba politicul în ansamblul său, a mai spus Predoiu.

Politica suferă de multe, pentru că, orbiţi de ura ce-i desparte, politicieni de vârf uită de menirea lor, aceea de a degaja soluţii pentru contribuabili„, a continuat fostul ministru al Justiţiei, intervievat de AFP.

Pe de altă parte, fostul ministru a subliniat că ridicolul şi eşecul procedurii de numire a procurorului general al României şi şefului Direcţiei Naţi8onale Anticorupţie (DNA) vor influenţa inevitabil raportul.

„Cred că va fi apreciată hotărârea de Guvern de suplimentare a schemelor de personal din justiţie, deşi încă nu are acoperire bugetară. E doar o promisiune, dar e o promisiune importantă”, a continuat Predoiu.

Predoiu a mai spus că afacerişti autohtoni competenţi se confruntă cu practici agresive ale Fiscului, care, deşi ar trebui să se ocupe cu adevărata evaziune, hărţiueşte contribuabilii mici şi mijlocii.

„Oamenii de afaceri autohtoni, competenţi, care operează exclusiv pe piaţa românească, se confruntă cu dificultăţi de tot felul, de la practici agresive ale Fiscului, care nu are curaj să se ia de piept cu adevărata evaziune fiscală, în schimb hărţuieşte contribuabilii mici şi mijlocii, până la incoerenţa factorilor politici locali, subiectivismul politic în alocarea contractelor cu administraţia, donaţiile politice de tot felul, legile proaste, întârzieri în plata facturilor de către autorităţile locale”, declară Predoiu.

El a apreciat că, în mare măsură, política românească este, de fapt, despre cine şi cum ajunge la resursele bugetului de stat şi la búgetele companiilor de stat. În opinia lui Cătălin Predoiu, acest mecanism este sprijinit de „aşa-zişi oameni de afaceri, care nu au inventat nimic, nu ştiu să administreze eficient activele privatizate, dar ştiu sa acceadă la contractele cu administraţia”.

Despre faptul că au loc mitinguri de susţinere a unor primari, politicieni acuzaţi de fapte de corupţie, Cătălin Predoiu a arătat că, în campania electorală, pe politicieni îi intereseaza numai voturile, orice altceva este amânat sau trece în plan secund, inclusiv politicile anticorupţie.

„Am propus o Strategie Naţională Anticorupţie, adoptată de Guvern şi ulterior de către Parlament. Ce se face pentru implementarea ei”, a întrebat retoric fostul ministru Predoiu.

Pe de altă parte, Predoiu a arătat că în cei patru ani de mandat a încurajat permanent magistraţii să facă dreptate, indiferent de culoarea polítică a celor implicaţi şi de propriile simpatii politice.

„Poate că acest lucru a avut un oarecare efect. Mentalităţile se schimbă greu în polítică şi, în general, ele urmează interesele”, a mai spus Predoiu.

Fostul ministru a explicat că după 1990 politicul a eşuat în a concepe şi implementa un „model de ţară”, un proiect de „country building” care să meargă în profunzimea societăţii.

„Ne-am priceput doar să importăm forme politice din Vest, să privatizăm economía şi să îndeplinim programe convenite cu FMI, UE etc, toate acestea într-o atmosferă polítică mai mult sau mai puţin confuză. În acest carusel, accesul la bugetul de stat ca sursă a prosperităţii a fost principala preocupare a oamenilor politici şi cei economici din jurul lor”, a continuat sursa citată.

În opinia lui Predoiu, política românească este, de fapt, despre cine şi cum ajunge la sursele bugetului de stat şi bugetele companiilor de stat. „Iar acest mecanism este sprijinit de acei aşa-zişi oameni de afaceri care nu au inventat nimic, nu ştiu să administreze eficient activele privatizate, dar ştiu să acceadă la contractele cu administraţia”, a punctat Predoiu.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop bani Camelia Pătrășcanu. Zodiile care își vor umple buzunarele în luna august!
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Premierul Marcel Ciolacu are grijă de „emoțiile” românilor când vine vorba de prețurile asigurărilor RCA
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e motivul pentru care au plecat de acasă: „Acum sunt în siguranță”
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe motorină vor fi taxați în plus. Anunț oficial în România chiar azi, 28 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Marcel Ciolacu ia apărarea premierului ungar Viktor Orban după discursul de la Băile Tușnad
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!