Rădăcina de hrean e un adevărat antibiotic natural datorită faptului că e foarte bogata în vitamine (în special C si B), minerale, dar şi substanţe antibiotice naturale, enzime şi fitohormoni. La adulţi, 3-4 linguri de vin tonic cu hrean pun capăt anemiei, potrivit eCuisine.ro.
Iată reţeta: amestecă 15 linguri de hrean ras cu 1 litru de vin roşu natural şi lasă la macerat nouă zile. Filtrează şi consumă cum am spus. Bronşitele se tratează cu sirop de hrean. Pentru asta, dă pe răzatoare o rădăcină de hrean, adaugă patru linguri cu miere. Lasă câteva minute la macerat, apoi strecoară prin tifon. Resturile din tifon pune-le la fiert, cu apă cât să le acopere, strecoară prin presare în tifon, răceşte şi amestecă cu primul sirop. Ia trei linguri pe zi din acest sirop pentru a ţine departe astmul, bronşită cronică, dar şi alte afecţiuni ale căilor respiratorii.
Cataplasmele de hrean (două linguriţe de hrean ras), puse într-o cârpă, aplicate pe frunte şi ţinute atât cât suporţi (ai grijă să nu apară arsura pe piele), desfundă nasul instantaneu, curăţând căile respiratorii superioare. Repetă tratamentul 4-5 zile la rând.
Durerile de cap dispar dacă pui frunze crude de hrean pe frunte. E un leac folosit încă din vremea dacilor, care spuneau că frunzele au darul de a limpezi mintea. Pentru digestie lentă şi gastrita hipoacidă, consumă hrean proaspat ras fin (2-3 linguriţe) în timpul meselor principale.
La ce mai e bun:
• Energizant pentru organism.
• Guturaiul şi tusea se tratează cu sirop de hrean (5-6 lingurite pe zi). Se înghite încet, lăsându-l să acţioneze în zona gatului.
• Inapetenţa la copii se înlătură folosind rădăcina de hrean dată pe răzătoare în combinaţie cu sfecla-roşie.
• Menţinerea tinereţii tenului poate fi făcută tot cu hrean. Aplică seara, pe obraz, sirop de hrean pentru 10-15 minute, apoi îndepărtează cu lapte.
• Reumatismul şi guta se combat şi ele cu hrean. Pune într-o cana cu lapte cald 1-2 linguriţe cu hrean ras. Bea pe stomacul gol, o data sau de două ori pe zi, timp de trei săptămâni.
• Zădărniceşte dezvoltarea multor bacili, stafi lococi sau bacterii periculoase.
Pe eCuisine.ro găsești si alte articole interesante: