EURO 2020 în pandemie: ce reguli şi protocoale trebuie respectate şi câţi bani câştigă echipele participante

EURO 2020 începe în această săptămână, la 12 luni de la data stabilită iniţial, amânare decisă din cauza pandemiei de coronavirus. După un an, competiţia a pierdut un oraş gazdă, capacitate maximă redusă pe stadioane, protocoale stricte covid-19 şi implică restricţii de călătorie şi cerinţe de testare pentru coronavirus.
Filip Stan
10 iun. 2021, 09:57
EURO 2020 în pandemie: ce reguli şi protocoale trebuie respectate şi câţi bani câştigă echipele participante

UEFA a rezistat apelurilor ca turneul EURO 2020 să fie găzduit de o singură ţară, preferând să menţină planurile unei competiţii pe tot continentul. Au pierdut organizarea Dublin şi Bilbao, astfel că din 12 au rămas 11 oraşe gazdă, în locul oraşului Bilbao ajungând să găzduiască patru meciuri Sevilla.

În contextul în care Europa încă are probleme cu pandemia, în unele ţări înregistrându-se creşteri în ceea ce priveşte numărul cazurilor de infectare cu coronavirus şi existând îngrijorare în legătură cu noi variante ale virusului, pentru UEFA urmează un test dur în perioada competiţiei pe care a menţinut-o aproximativ în formatul iniţial, scrie News.ro.

Cum vor funcţiona protocoalele Covid la EURO 2020?

Deja am asistat la o schimbare făcută pentru reducerea potenţialului impact al coronavirusului: UEFA a decis ca fiecare lot să fie format din 26 de jucători în loc de 23 de jucători. Aceasta pentru ca naţiunile participante să aibă suficiente resurse chiar şi în cazul testării pozitive a unor jucători cu coronavirus sau a necesităţii ca unii jucători să stea în izolare dacă au intrat în contact cu persoane infectate.

Scoţia a fost nevoită să omită şase jucători de la un meci amical cu Olanda, săptămâna trecută, din precauţie, după ce mijlocaşul John Fleck a fost testat pozitiv cu covid-19. Fleck este în izolare în cantonamentul Scoţiei din Spania şi ar putea rata primul meci de la Euro, cu Cehia, din 14 iunie.

Şi spaniolul Sergio Busquets este în izolare după ce a fost găsit infectat şi probabil va rata meciul de luni al Spaniei cu Suedia. Spania a convocat patru noi jucători pentru a participa la pregătiri în “bulă”, pentru situaţia în care Busquets va trebui să fie înlocuit.

Dacă echipele vor avea cazuri pozitive în timpul turneului, respectivii jucători sau membri ai stafurilor vor trebui să intre în izolare, la fel cum au procedat Fleck şi Busquets.

Există posibilitatea ca meciurile să fie amânate cu cel mult 48 de ore dacă echipele au mai puţin de 13 jucători disponibili şi pentru ca fotbalişti suplimentari să fie chemaţi, dar doar dacă fotbaliştii în carantină sunt “retraşi definitiv” din lotul de 26. Totuşi, dacă o echipă nu se poate prezenta la meci în 48 de ore de la ora programată iniţial, partida nu se va juca şi echipa cu jucători infectaţi va pierde meciul cu 0-3.

UEFA speră că protocoalele existente, constând în “bule” sigure în care să se afle jucătorii, stafurile şi personalul cheie, vor contribui la desfăşurarea EURO 2020 cu cât mai puţine elemente perturbatoare.

Jucătorii şi stafurile nu vor fi nevoiţi să aibă contact direct cu presa pentru a-şi îndeplini îndatoririle media, pentru a se reduce riscul transmiterii virusului. Conferinţele de presă vor avea loc online, iar zona mixtă va fi una “de la distanţă”, nu convenţională.

Care va fi situaţia fanilor? Vor fi stadioanele pline?

Oraşele-gazdă ale turneului final s-au angajat ca la meciuri să fie prezenţi spectatori în număr redus, dintre organizatoare doar Budapesta pregătindu-se pentru un stadion plin la meciuri, însă cu proceduri de siguranţă îmbunătăţite şi cu cerinţe stricte pentru toţi cei care vor intra în arenă.

La Munchen, vor putea fi prezenţi la fiecare meci cel mult 14.500 de fani (aproximativ 22 la sută din capacitatea totală), iar pe stadionul Wembley vor putea fi prezenţi cel puţin 22.500 de fani (25 la sută din capacitate). La Sevilla, stadionul La Cartuja va fi ocupat în proporţie de 30 la sută (18.000 de fani), în timp ce arenele din Baku şi Sankt Petersburg vor primi spectatori la 50 la sută din capacitatea totală.

Unele gazde ar putea mări numărul de spectatori pe parcursul turneului, în funcţie de restricţiile valabile în ţările respective. Stadionul Wembley, care va găzdui semifinalele şi finala, ar putea fi la capacitate maximă, cu 90.000 de fani în tribune, în fazele superioare, dacă planurile autorităţilor britanice de renunţare la restricţii la 21 iunie vor rămâne valabile. Espn notează însă că este puţin probabil ca arena să fie plină la vreun meci.

În Trafalgar Square va exista un “fan zone” cu capacitate de 12.500 de persoane pentru meciurile Angliie, precum şi pentru semifinale şi finală, însă numai pentru suporterii care au bilete. Pentru “fan zone” nu este necesară testarea covid, ceea ce l-a făcut pe Sakthi Karunanithi, director în domeniul sănătăţii publice în Anglia, să descrie aceste zone pentru fani drept potenţiale locuri de propagare masivă a coronavirusului dacă fanii nu vor fi testaţi înainte de intrare.

În fiecare oraş “fan zone”-urile depind de restricţiile locale.

În ceea ce priveşte intrarea în stadioane pentru a asista la meciuri, fiecare oraş are cerinţe diferite de testare pentru fani. La Budapesta de exemplu, pentru obţinerea brăţării covid-19 sunt necesare un bilet valabil pentru meci şi un test pentru coronavirus negativ sau dovada vaccinării. În oraşele care găzduiesc meciuri la Euro, deţinătorii de bilete vor avea diverse intervale orare pentru intrarea în stadion, urmând să li se verifice şi temperatura şi existând şi posibilitatea la unele arene să se facă teste rapide covid. Regulile impuse presupun ca unii fani să ajungă în stadion cu trei ore înainte de startul meciului.

Cum vor fi deplasările de la un meci la altul?

În timp ce echipele participante beneficiază de excepţii care le permit tuturor jucătorilor şi stafurilor cu acreditări să călătorească liber între locurile de desfăşurare a competiţiei, pentru fani deplasările de ls un meci la altul probabil va fi mai dificilă, din cauza regulilor care diferă de la oraş la oraş.

Azerbaidjan a decis ca fanii echipelor care joacă la Baku să fie exceptaţi de la carantină, în cazul în care testul covid pe care îl fac are rezultat negativ. Ungaria are aceeaşi regulă pentru fanii echipelor care joacă la Budapesta.

În Rusia, guvernul a decis să nu existe carantină pentru deţinătorii de bilete la meciurile de la Sankt Petersburg, dar din cauza temerilor legate de varianta Delta a coronavirusului în Marea Britanie, fanii care vin din Regatul Unit trebuie să stea în carantină într-un hotel din Rusia timp de 14 zile. Anglia ar putea juca la Sankt Petersburg în sferturile de finală, la 2 iulie, ceea ce ar fi o problemă pentru fani, deoarece aceştia nu ar avea timp să îndeplinească criteriul carantinei.

La Munchen, tot din cauza temerilor legate de varianta Delta, fanii care vin din Marea Britanie trebuie să stea în carantină zece zile.

Fanii englezi, scoţieni şi galezi au dificultăţi în ceea ce priveşte deplasările, însă şi pentru suporterii altor echipe, care vor face deplasarea în Marea Britanie, va fi dificil. Guvernul britanic a adoptat un regim strict de testare pentru toţi cei care vin în ţară, însă toate participantele la Euro-2020 fiind pe lista ţărilor cu risc, vizitatorii din ţările respective trebuie să stea în carantină 10 zile. Vizitatorii pot ieşi din carantină după cinci zile, dar trebuie să prezinte teste cu rezultat negativ la două zile, la cinci zile şi opt zile de la sosirea în ţară.

Câţi bani vor câştiga echipele participante la EURO 2020

Fiecare echipă calificată la turneul final, care se va disputa şi la Bucureşti, va primi 9.25 de milioane de euro şi un bonus de 1,5 milioane pentru victorie în faza grupelor şi 750.000 euro la remiză.

Echipele calificate în optimi vor obţine câte 2 milioane de euro, sfertfinalistele 3,25 milioane de euro, iar semifinalistele 5 milioane de euro.

7 milioane de euro va primi finalista şi 10 milioane de euro campioana europeană.

34 de milioane de euro este suma maximă pe care o poate primi campioană europeană, dacă va câştiga toate meciurile din grupă, faţă de 27 de milioane de euro în 2016.

Citeşte şi: Gigi Becali, pariu de 200.000 de euro pe victoria FCSB. Cum a reacţionat în timpul meciului

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Minerva vine cu vești fantastice pentru zodii. Trei nativi termină săptămâna în forță
Capital.ro
Telefoanele mobile sunt interzise. S-a dat ordinul. Cei care le folosesc riscă închisoare
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
Românii care stau la curte pot primi amenzi de până la 100.000 de lei
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Legea se schimbă în toată România. Trebuie să ai vârsta minimă de 21 de ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
32% dintre ucraineni acceptă concesii teritoriale pentru încheierea războiului
MediaFlux
TRĂDARE în INSULA IUBIRII! S-a VĂZUT TOT la TV!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!