Alexander Nanau, la acceptarea premiului LUX Audience Award pentru filmul Colectiv: „La 5 ani de la tragedie justiţia nu a făcut dreptate”

Premiul Publicului LUX 2021 a fost câştigat de filmul ''colectiv'', regizat de Alexander Nanau, potrivit anunţului făcut de preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, în sesiunea plenară a legislativului european de la Strasbourg.
George Russo
10 iun. 2021, 15:17
Alexander Nanau, la acceptarea premiului LUX Audience Award pentru filmul Colectiv:

„Colectiv”, producția românească regizată de Alexander Nanau, a câștigat premiul de cinema al audienței europene, premiul Lux Audience Award, care se acordă în fiecare an filmului care arată cel mai bine ce înseamnă să fii european, cum îl descriu organizatorii. Documentarul a câștigat și votul publicului european, dar și pe cel al europarlamentarilor.

”După perioada pe care tocmai am parcurs-o, oamenii simt o nevoie crescândă şi presantă să se reunească, nu doar în spaţii de dezbatere, dar şi în alte spaţii precum cinematografele. Cultura şi filmul sunt expresii ale vitalităţii noastre creative şi economice, dar mai ales ale vitalităţii democratice a societăţilor noastre”, a spus David Sassoli cu prilejul prezentării trofeului, conform Agerpres.

La acceptarea premiului, Alexander Nanau a adus un omagiu victimelor şi familiilor implicate în tragedia de la clubul Colectiv, precum şi presei independente care a investigat acest caz.

Alexander Nanau: „Societăţile nu evoluează, dacă nu avem cultură, educaţie şi o presă independentă”

”Vrem să luptăm cu corupţia şi vrem o presă liberă în Europa. Societăţile nu evoluează dacă nu avem cultură, educaţie şi presă independentă. Este datoria dumneavoastră să susţineţi cetăţenii, să reglementaţi investiţiile în cultură şi educaţie şi să protejaţi jurnalismul.

Este, în special, un premiu pentru victime și pentru familiile lor, cărora la cinci ani de la tragedie justiția din România încă nu le-a făcut dreptate. Nu au primit despăgubiri și nimeni nu a fost condamnat definitiv. Nu se întâmplă în Belarus, se întâmplă în România.

Acesta este, de asemenea, un premiu pentru curajul cetățenilor care au ieșit, au spus adevărul și au schimbat societatea românească în 2016. Avem nevoie de oameni curajoși și de jurnaliști care să fie lăsați să-și facă meseria. Chiar și în democrații precum România, avem din nou sentimentul că aleșilor și autorităților nu le place să audă adevărul despre ceea ce fac.”, a spus regizorul potrivit comunicatului publicat pe pagina Parlamentului European.

Citeşte şi: Ioniţă de la Clejani, apel disperat. Cere ajutor pentru Fulgy: „Vă rog să nu daţi cu piatra”

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Nokia, o afacere de miliarde. Cum s-a dus în cap un gigant
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!