Clotilde Armand a reacţionat, după ce magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au decis ca Primăria Sectorului 1 să fie executată silit pentru a plăti restanţele către Romprest.
„Vom contesta cererea de încuviinţare a executării silite și vom câștiga. De când sunt aici, am câștigat toate procesele. Somațiile nu pot merge mai departe, nu are rost să facem ipoteze”, a declarat Clotilde Armand, conform unui comunicat al Primăriei Sectorului 1.
În legătură cu declararea stării de alertă, edilul Sectorului 1 a precizat că aceasta nu a mai declarată pentru că operatorul de salubritate a ridicat gunoiul, iar instituțiile statului nu au putut să constate necesitatea declarării stării de alertă.
„Sub amenințarea declarării stării de alertă, șantajul Romprest-ului nu a mai funcționat, el a fot obligat să ridice gunoiul”, a concluzionat primarul Clotilde Armand.
De asemenea, Primăria Sectorului 1 a a anunţat că ușile sortatorilor de deșeuri se vor deschide pentru gunoaiele din această zonă a Capitalei.
Specialiștii Primăriei Sectorului 1, ai Prefecturii Municipiului București și ai firmelor care sortează deșeurile au găsit soluția pentru deblocarea crizei: plata directă de către Primăria Sectorului 1 a facturilor către firmele care sortează gunoiul, fără să mai fie nevoie de acordul Romprest. În termeni juridici, este vorba despre preluare de datorii și nu despre cesiune de creanțe.
„De la sfârșitul lunii mai, și chiar mai devreme, venim cu propunerea ca Primăria să preia aceste datorii și să-i plătească direct pe sortatori și sortatorii, la rândul lor, să plătească groapa de gunoi. Am făcut această propunere de multe ori către operatorul de salubritate, iar Romprest a refuzat sistematic. Echipele de juriști de la Primărie, de la Prefectură și de la sortatori au găsit o soluție ca noi, Primăria, să putem prelua aceste datorii și să-i plătim direct pe sortatori. Ideea este ca plata să nu mai treacă prin Romprest care nu îi plătește pe sortatori”, a afirmat primarul Clotilde Armand.
Edilul a subliniat faptul că, prin această soluție, Primăria Sectorului 1 nu va mai depinde de problema datoriilor dintre compania Romprest Service și sortatori. Deși în cadrul facturilor emise de compania Romprest pentru colectarea deșeurilor sumele pentru sortare sunt explicite, operatorul de salubrizare nu a achitat mai departe banii către sortatori.
„După ce vom implementa această soluție, suma din factura emisă de către Romprest pentru sortarea deșeurilor nu va mai fi plătită către operatorul de salubrizare, ci direct către sortatori”, a adăugat primarul.
Citeşte şi: Prefectul Capitalei refuză să instituie stare de alertă în Sectorul 1. Cum a reacţionat Clotilde Armand