Rabla pentru Electrocasnice 2021. Voucherele sunt la mare căutare pe site-urile de publicitate. Andrei Iorgulescu, director general al Administrației Fondului pentru Mediu, a explicat faptul că vânzarea tichetului este ilegală, însă, din păcate românii care fac acest lucru nu pot fi sancţionaţi.
„Românul e inventiv și ca în anii anteriori, cei care au accesat programul au selectat din principiu, din start, mai multe vouchere pe care nu le-au folosit tocmai ca să le vândă mai departe. Nu avem cum opri fenomenul, dar să știe că nu au cum să le folosească chiar dacă le cumpără.
Nici nu e rentabil când îl cumperi, pentru că scazi valoarea finanțării, adică beneficiezi de finanțare redusă, adică a plătit deja în avans o parte din suma respectivă”, a spus directorul AFM, potrivit Digi24.
Andrei Iorgulescu a subliniat că vânzarea acestor tichete este ilegală, pentru că ele un cod unic de identificare, în baza CNP. Directorul AFM a precizat că nici cei care le vând, nici cei care le cumpără nu pot fi sancţionaţi.
„În principiu, nu avem pârghii pentru că nu e de competența noastră. Din perspectiva programului, sancțiunea e lipsirea de utilizare a voucherului. Mai departe sunt alte instituții care se pot pronunța în legătură cu utilizarea unui voucher la care o persoană nu are dreptul”, a mai spus directorul AFM.
Citeşte şi A început programul Rabla pentru electrocasnice 2021. Cum te poţi înscrie
Românii s-au înghesuit să obţină voucherele din cadrul etapei a doua a Programului Rabla pentru electrocasnice, destinate achiziționării de televizoare, laptopuri și tablete.
„În primele 35 de minute de la deschiderea etapei de selecţie a voucherelor pentru televizoare, laptopuri şi tablete, bugetul de 30 de milioane lei a fost epuizat. Voucherele generate în această etapă vor fi activate luni, 7 iunie 2021, după parcurgerea etapelor interne de avizare”, a anunțat Administraţia Fondului pentru Mediu.
Românii au putut obţine vouchere în valoare de 400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E, 500 de lei pentru laptopuri şi 300 de lei pentru tablete.
În etapa destinată televizoarelor, laptopurilor și tabletelor au putut fi generate vouchere cu valori cuprinse între 300 și 500 de lei, în funcție de categoria de electrocasnice vizată.
Voucherele ce vor fi obținute vor trebui validate și activate și abia apoi vor putea fi folosite pentru a cumpăra electrocasnicele din magazine. Achiziționarea de noi electrocasnice se poate face în cel mult 15 zile de la validarea voucherelor.
Citeşte şi RABLA pentru electrocasnice 2021 începe vineri. Cum poţi obţine un voucher
Pentru a accesa voucherele din oricare dintre cele trei etape (fiind posibilă accesarea mai multor vouchere, chiar și din fiecare dintre etapele descrise mai jos), cei interesați s-au putut înscrie în program până spre sfârșitul lunii mai, prin crearea unui cont de utilizator în aplicația informatică a AFM (a fost disponibilă pe site-ul instituției). Acest cont este o noutate și permite beneficiarilor selecția voucherelor, cât și urmărirea statusului acestora.
În acest an, tot ca o noutate, programul are, în afară de etapa premergătoare începerii efective a programului, respectiv înscrierea în aplicație, alte trei etape. Urmează etapa a treia în care se pot obţine vouchere pentru achiziţionarea de aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele – 18 iunie – 1 iulie.