Noaptea Muzeelor 2021 oferă publicului român o gamă variată de evenimente culturale ce vor include 190 de spații de vizitare în 73 de localități. Românii se vor putea delecta cu sute de evenimente ce se vor desfășura atât fizic cât și online.
Alte orașe mici și mari care vor organiza evenimente speciale de Noaptea Muzeelor sunt Bran, Brad, Călugăreni de Mureş, Ciucea, Colţi, Comana, Feldioara, Mirceşti, Potlogi, Ruginoasa, Rupea, Ştefăneşti de Botoşani, Tămăşeni, Todireşti etc.
În București, mai multe muzee, galerii de artă, colecţii, instituţii publice de cultură şi asociaţii, institute culturale, universităţi, coruri naţionale, rezidenţe, opere, expoziţii, palate şi case memoriale, biblioteci, cinema-uri, studiouri şi cartiere creative sau artişti independenţi își vor deschide porțile publicului, cu ocazia Nopții Muzeelor.
Noaptea Muzeelor 2021 va include și o premieră, Primăria Municipiului Bucureşti va putea fi vizitată pentru prima dată de cetășenii Capitalei. Vizitatorii vor putea admira, pe lânga arhitectura interioară impresionantă și două expoziții despre istoricul clădirii.
În Iași, de Noaptea Muzelor 2021, autoritățile vor pune la dispoziția locuitorilor trasee cu tramvaiele de epocă din colecţie.
Programul integral Noaptea Muzeelor 2021 poate fi consultat pe pagina oficială a evenimentului.
„Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 17-a ediție. Muzee și instituții culturale din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. Teoretic, evenimentul este sărbătorit anul acesta, în toată Europa, în data de 3 iulie. Din cauza crizei sociale și sanitare actuale, unele țări au stabilit date diferite de organizare care țin cont de evoluția diferită a situației în fiecare țară în parte și de măsurile propuse pentru sectorul cultural. Este și motivul pentru care Rețeaua Națională a Muzeelor din România a ales, în premieră, să propună o dată diferită față de cea oficială – 12 iunie 2021.” se arată într-un comunicat pe site-ul evenimentului.
Anul acesta, toate evenimentele propuse în Noaptea Muzeelor se vor desfăşura cu respectarea legislaţiei în vigoare privind prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, subliniază organizatorii.