Cum se numesc primii asteroizi descoperiţi de români

Numele asteroizilor, propuse de descoperitori, au fost acceptate de Minor Planet Center - organism al Uniunii Astronomice Internaţionale şi singurul for acreditat pentru denumirea corpurilor cereşti.
Romania TV
29 nov. 2012, 21:16
Cum se numesc primii asteroizi descoperiţi de români

Patru asteroizi, aflaţi în centura principală dintre planetele Marte şi Jupiter şi descoperiţi de o echipă formată din astronomi profesionişti şi amatori români, au primit oficial numele unor conaţionali ai acestora pasionaţi, la rândul lor, de astronomie.

Arpadpal, Alexescu, Anestin şi Boico sunt, astfel, primii asteroizi descoperiţi de români şi care au primit numele unor conaţionali ai acestora.

Numele asteroizilor, propuse de descoperitori, au fost acceptate de Minor Planet Center – organism al Uniunii Astronomice Internaţionale şi singurul for acreditat pentru denumirea corpurilor cereşti.

Cei patru asteroizi au fost descoperiţi de echipa „European Near Earth Asteroid Research” (EURONEAR) – un proiect iniţiat în 2006 la iniţiativa astronomilor de origine română Ovidiu Vaduvescu, stabilit în insulele Canare, şi Mirel Bîrlan, stabilit la Paris.

EURONEAR studiază asteroizii cu orbite apropiate de orbita terestră, aşa-numiţii „Near Earth Asteroids” (NEAs) şi „Potentially Hazardous Asteroids” (PHAs), pentru potenţialul lor ridicat de risc în eventualitatea unui posibil impact cu Pământul în viitor.

În afara observaţiilor făcute asupra asteroizilor periculoşi, echipa EURONEAR a descoperit peste 1.500 de asteroizi aflaţi în centura principală şi a efectuat observaţii pe 10 telescoape din Chile, Franţa, Canare, Germania şi România, beneficind de prezenţa unui grup de colaboratori majoritar românesc, format din studenţi şi astronomi amatori care au avut acces la datele EURONEAR via internet.

Alături de România, din proiectul EURONEAR fac parte în prezent 15 instituţii din nouă ţări ale Uniunii Europene.

Asteroidul Arpadpal a primit numele unuia dintre cei mai proeminenți astronomi români, prof. dr. Arpad Pal (1929-2006), autor a circa 150 de publicaţii ştiinţifice, câteva manuale de astronomie de nivel academic şi îndrumator de doctorat al multor studenţi astronomi din România şi Diaspora.

Asteroidul Alexescu a fost „botezat” după un foarte bun observator al cerului – Matei Alexescu, membru al Societăţii Astronomice Franceze, British Astronomical Association şi The Association of Lunar and Planetary Observers (USA).

Asteroidul Anestin a fost denumit astfel după Victor Anestin (1875-1918), unul dintre primii jurnalişti de ştiinţă români care a promovat îndeosebi astronomia. Anestin scris numeroase articole în presa românească şi a pus bazele primei reviste astronomice româneşti (Orion), dar şi a primei societăţi astronomice din România, numită „Camille Flamarion”.

Asteroidul Boico a primit numele inginerului Vladimir Boico (1909-2001), un astronom amator care, între anii 1991 şi 1998, a fost preşedintele Astroclubului Bucureşti. Boico a fost primul român care a urcat pe vârful Omu cu un telescop de construcţie proprie. Tot el a iniţiat şi a pus în practică, încă din 1951, primele studii de astroclimat pentru crearea unui observator astronomic naţional situat în zona montană. De asemenea, în 1966, a descoperit din avion un crater meteoritic situat în desertul Betpac-Dala din Asia.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Alimentul care te ferește de demență. Nu e scump și are numeroase beneficii
Capital.ro
Amendă între 580 și 725 de lei. E interzis să faci asta în mașină
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e motivul pentru care au plecat de acasă: „Acum sunt în siguranță”
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Top recompense pentru aurul olimpic: Hong Kong pe primul loc, urmat de Israel și Serbia
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!