Echipele de intervenţie au îndepărtat până în prezent 1.197 de metri cubi de mucilagiu marin, în cursul ”celei mai mari campanii de curăţare maritimă din istoria Turciei”, după cum a declarat duminică ministrul Mediului şi Urbanismului, Murat Kurum. Demnitarul a menţionat că operaţiunile de îndepărtare din mare a substanţei asemănătoare mucusului se desfăşoară în 77 zone, adăugând că mucilagiul marin colectat a fost expediat în vederea eliminării.
Autorităţile turce au anunţat săptămâna trecută un plan de acţiune pentru îndepărtarea substanţei care acoperă o regiune extinsă a Mării Marmara, situată în nord-vestul Turciei, într-o regiune unde locuiesc peste 20 de milioane de persoane şi se află numeroase uzine. ”Vreau să dau asigurări publicului că Marmara va fi din nou curată”, a spus ministrul.
Mucilagiul marin s-ar fi infiltrat şi în unele zone ale Mării Egee şi Mării Negre. Oamenii de ştiinţă dau vina pe poluare, amintind în acest sens depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor urbane şi industriale netratate, dar şi pe încălzirea globală drept principalele motive pentru apariţia acestei probleme de proporţii fără precedent, care a afectat, de asemenea, industria pescuitului.
Pescuitul reprezintă principala sursă de venit pentru mii de persoane din bazinul Mării Marmara. Vânzările de peşte au scăzut considerabil în Istanbul şi în oraşele învecinate, oamenii temându-se de intoxicaţii alimentare, după cum au relatat media locale.
Citeşte şi Un avion MIG-29 s-a prăbușit în Marea Neagră. Nu se știe dacă pilotul a supraviețuit
Perioada necesară îndepărtării mucilagiului marin este învăluită în incertitudine. Autorităţile susţin că ar putea dura cel puţin un an, în timp ce oamenii de ştiinţă estimează că va fi nevoie de câţiva ani pentru curăţarea mării.
Mucilagiul marin ameninţă şi turismul, regiunea Mării Marmara fiind o importantă atracţie turistică. Operatorii de turism au raportat anulări ale rezervărilor pentru sezonul estival.
Micul oraş de coastă Erdek, situat în provincia Balikesir, pe malurile sudice ale Mării Marmara, este o atracţie populară printre turiştii turci, însă în acest an starea de spirit este sumbră. ”Întâi a fost pandemia de coronavirus, iar acum este mucilagiul marin. Există anulări la hoteluri şi la închirierea reşedinţelor de vară din cauza acestei probleme”, a declarat pentru Xinhua Esra Atac, operatoare de turism din capitala Ankara. ”Cum poate un hotel să facă rezervări când ţărmul este plin de o substanţă urât mirositoare? Oamenii nu se pot scălda în aceste condiţii”, a adăugat ea, citată de canalul turc A News.
Mustafa Sari, decanul Facultăţii Maritime a Universităţii Bandirma Onyedi Eylul, a declarat pentru Xinhua că nu a mai fost consemnată o situaţie de asemenea amploare. ”Am avut amplificări ale mucilagiului în trecut, dar niciodată la un asemenea nivel ridicat, iar acesta este un fenomen foarte deranjant”, a spus el.
Potrivit oceanografului, densitatea mucilagiului observată la suprafaţa mării este precum vârful unui aisberg, principalul pericol fiind în adâncuri. ”Aisbergul este acolo jos şi nu există vizibilitate. Este ca o închisoare, provocând daune grave ecosistemului”, a spus Sari.
El a menţionat că temperatura apei din Marea Marmara a crescut cu 2,5 grade Celsius după perioada preindustrială, determinând înmulţirea fitoplanctonului responsabil pentru apariţia mucilagiului marin.
Scafandrii au raportat o pătură densă de mucilagiu pe solul marin, ceea ce amplifică temerile privind efectele negative ale acestuia asupra vieţuitoarelor acvatice.
Curăţarea efectuată doar la suprafaţa apei este insuficientă, a avertizat Sari, îndemnând autorităţile să acţioneze pentru implementarea urgentă a unui program de gestionare a deşeurilor pentru a salva Marea Marmara şi ecosistemul asociat.