Atrocităţile istoriei, Alexandru Moghioroş. Comunistul care a ordonat masacrarea tuturor cailor din România, iar apoi a dat timp de 50 de ani numele unei pieţe din Bucureşti

Dacă ar fi trăit în secolul XXI ar fi fost linşat, cel puţin mediatic, de activiştii pentru drepturile animalelor, iar autorităţile l-ar fi aruncat în închisoare. Comuniştii i-au făcut însă cinstea de a-i da numele uneia dintre cele mai faimoase pieţe de cartier ale Bucureştiului. Este vorba despre Alexandru Moghioroş, unul dintre cei mai influenţia agenţi comunişti ai anilor '60.
Daniel Spătaru
16 iun. 2021, 10:49
Atrocităţile istoriei, Alexandru Moghioroş. Comunistul care a ordonat masacrarea tuturor cailor din România, iar apoi a dat timp de 50 de ani numele unei pieţe din Bucureşti

Între personajele aruncate la lada de gunoi a istoriei, Alexandru Moghioroş este o figură aparte. Nu numai că este exponentul analfabetismului ajuns în funcţii de decizie, dar măsurile sale demente au influenţat viaţa a milioane de oameni. Pe numele său real Mogyorós Sándor, acesta s-a născut în 1911 la Salonta. Anii de şcoală nici nu-l îndreptăţeau să viseze la o carieră politică, el având doar patru clase primare, dar s-a orientat rapid în viaţă şi a profitat de oportunităţi, la 18 ani înscriindu-se în Partidul Comunist Român.

Alexandru Moghioroş a avut un rol major în colectivizarea agriculturii, iar din ordinul său au fost arestaţi zeci de mii de chiaburi, ţăranii înstăriţi care deţineau pământuri. Evenimentul pentru care istoria îl păstrează în paginile sale s-a consemnat însă în 1957. În calitate de vicepremier în guvernul Chivu Stoica, el a ținut un discurs în care afirma că „Vacilor le sunt mâncate coarnele, de către cai”. Era o metaforă prin care încerca să explice că în România nu sunt suficiente taurine, pentru că, în opinia sa, cu fânul de cea mai bună calitate erau hrăniți caii. Rezolvarea problemei a fost una care i-a consternat pe contemporani și încă îi şochează pe cei care aud prima oară povestea chiar şi acum, după mai bine de şase decenii. La Întreprinderile Agricole de Stat s-a transmis ordinul să fie tăiați toți caii și să fie dați ca hrană la porci, iar oasele să fie aruncate în gropi cu var. Statisticile arată că au fost omorâți atunci aproximativ 800.000 de cai în România. În plus s-au desființat patru herghelii importante, cele de la Mangalia, Bonțida, Rușețu şi Făgăraș – ultima dintre ele faimoasă în toată Europa pentru caii lipițani.

Citeşte şi Victor Rebengiuc, despre Revoluţie: „A fost o mare păcăleală. Nu au dispărut nici securiştii, nici comuniştii”

În toată ţara erau 16 herghelii şi 12 depozite de armăsari. La unele s-au adus porci şi vaci, alături de caii de rasă. La măcelării a început să se vândă carne de cal, chiar dacă nu intra în obiceiurile de consum ale românilor. A fost interzisă cultivarea ovăzului – sursa principală de hrană pentru cai, aceste animale fiind, pur și simplu, lăsate să moară de foame. „Lucrătorii din CAP-uri furau mâncarea de la alte animale, ca să le dea cailor”, cu riscul de a ajunge la închisoare, spun martorii acelor vremuri, potrivit site-ului amintiridincomunism.wordpress.com.

Pentru ca sarcasmul istoriei să fie complet, nu trebuie să trecem cu vederea că Alexandru Moghioroș a scris şi o carte. Se intitulează „Episoade din anii eroicelor lupte ilegale ale Uniunii Tineretului Comunist”, apărută la Editura Partidului Muncitoresc Român, în anul 1949. Numărul de pagini este comparabil cu al unei broşuri, 15.

Citeşte şi Senatoarea Diana Şoşoacă, un copil rebel şi cu spirit combativ: „Dacă te luai de vreun prieten de-ai mei, jar mâncai. Nu purtam bentiţă, umblam cu matricola ruptă şi cu sarafanul despicat în părţi”

Din fericire, românii au fost scutiţi de „geniul” organizatoric al lui Moghioroş când acesta abia trecuse de 50 de ani şi părea că mai are multe de spus în politică. Declinul său a început după refuzul de a se implica în destituirea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej din funcția de prim- secretar al partidului, iar pe 8 decembrie 1967 a fost eliminat definitiv de pe scena politică, de Nicolae Ceaușescu.

Alexandru Moghioroş a murit de cancer în 1969, iar un an mai târziu numele Alexandru Moghioroș a fost dat unor străzi din municipiile București și Cluj. Cu timpul, în Capitală, şi parcul aferent srăzii a purtat numele Moghioroş, dar ce este mai grav e că această atrocitate istorică a dăinuit aproape trei decenii şi după Revoluţie. Abia în 2018, Consiliul General al Municipiului București a decis schimbarea numelui străzii, iar în locul statuii acestuia a fost amplasată cea a fostei luptătoare anticomuniste Elisabeta Rizea.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
10 + 1 Sfaturi pentru curățenia de după Crăciun
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost demascat. S-a aflat adevărul: Devine suspect
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Utilizarea roboților de bucătărie și a aspiratoarelor robot poate reduce semnificativ costurile gospodăriei
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă