Potrivit unui comunicat NASA, cercetătorii ştiau de existenţa gheţei datorită imaginilor capturate de un telescop terestru, dar au rămas surprinşi după ce au găsit şi rămăşiţele organice. Conform mai multor imagini radar, cercetătorii au dedus că zona este acoperită de apă îngheţată. “Nu a fost ceva ce ne aşteptam să vedem, dar trebuie să ne gândim că acest lucru are sens deoarece vedem acest fenomen şi în alte locuri”, a declarant David Paige, unul din profesorii care participă la proiect.
Spre deosebire de robotul Curiosity, care este în misiune pe Marte şi are posibilitatea să ia mostre de roci şi de sol pentru a căuta material organice, Nava spaţială MESSENGER se foloseşte de unde laser, măsoară undele gama şi colectează date doar de pe orbita planetei. Descoperirile se datorează testelor de laborator şi deducţiilor făcute de cercetători.
Paige a adăugat: ”Nu este o ipoteză imposibilă. Nimeni nu a mai găsit ceva care să se potrivească mai bine observaţiilor noastre.” Oamenii de ştiinţă cred că resturile organice sunt de două ori mai închise la culoare decât suprafaţa planetei, şi sunt extreme de vizibile în zonele unde există şi gheaţă.
NASA a organizat joi o conferinţă de presă în oraşul Washington pentru a explica noile descoperiri. Echipa de cercetători a spus că Mercur nu ar fi avut în trecut forme de viaţă, dar informaţiile găsite pot duce la o mai bună înţelegere a modului în care a început viaţa pe Terra şi cum poate evolua viaţa în sistemul solar.
“Găsirea unui loc în sistemul nostrum solar care păstrează aceleaşi incrediente care au dus la apariţia vieţii pe Pământ este foarte interesant pentru noi”, a mai adăugat profesorul.
MESSENGER îşi va termina misiunea în luna martie, după care va rămâne pe orbita planetei înainte să se prăbuşească pe Mercur.