Peştera Alepotrypa datează din Neolitic şi a fost descoperită abia în 1958. Aici se regăsesc rămăşiţele unui sat din epoca de piatră, au fost găsite aproape 200 de morminte, unele dintre ele vechi şi de 7.000 de ani, unelte, vase şi artefacte de argint şi cupru.
În interiorul peşterii întunericul poate fi, parcă, tăiat cu cuţitul, iar pereţii sunt acoperiţi cu un fel de cenuşă unsuroasă, posibilă mărturie a ritualurilor de înmormântare care se organizau în vechime. Arheologii au montat totuşi mai multe corpuri de iluminat pentru a-şi putea desfăşura activitatea. Teoria lor de bază este că în interiorul acestei peşteri imense a fost unul dintre cele mai mari sate din lume în Epoca de Piatră, şi că toţi cei aproximativ 500 de membri ai comunităţi au fost îngropaţi acolo de vii, când intrarea în grotă s-a prăbuşit.
Dacă mulţi oameni de rând, în special turişti, asociază această peşteră cu poarta către Infernul lui Hades, pentru arheologi această peşteră este cu siguranţă Raiul pe pământ, pentru că după zeci de ani de săpături ei încă mai descoperă elemente noi.
În mitologia greacă, Hades era Zeul Infernului, un zeu lacom şi mereu în căutare de supuşi. Ca și ceilalți frați ai săi, când a fost născut de Rheea, Hades a fost înghițit de tatăl său, Cronos, apoi dat afară. Mai târziu a participat la lupta dusă de olimpieni împotriva titanilor. Când s-a făcut împărțirea Universului, lui Zeus i-a revenit Cerul, lui Poseidon – Marea, iar lui Hades – lumea subpământeană, a umbrelor.