Bărbatul care a coborât de 12 ori pe frânghii pentru a-i salva pe muncitorii de la Nereju povestește amănunte despre modul în care s-a desfășurat întreaga operațiune

Bărbatul care a coborât de 12 ori pe frânghii pentru a-i salva pe muncitorii de la Nereju, judeţul Vrancea, povestește într-o postare pe Facebook amănunte despre modul în care a decurs întreaga operațiune.
Filip Stan
21 iun. 2021, 09:54
Bărbatul care a coborât de 12 ori pe frânghii pentru a-i salva pe muncitorii de la Nereju povestește amănunte despre modul în care s-a desfășurat întreaga operațiune
Bărbatul care a coborât de 12 ori pe frânghii pentru a-i salva pe muncitorii de la Nereju povestește amănunte despre modul în care s-a desfășurat întreaga operațiune

Bărbatul care a coborât de 12 ori pe frânghii pentru a-i salva pe muncitorii de la Nereju povestește amănunte despre modul în care s-a desfășurat întreaga operațiune.

”Vineri 18 iunie 2021, în jurul orei 19, un apel 112 semnala prezența pe cursul râului Zăbala în zona Nereju-Frumoasele, a unui grup de 12 persoane, 11 adulte și un minor, blocate de viitură pe o mică insulă. Au fost alertate forțe de intervenție specifice, ale Salvamont și ISU Vrancea. Drumul de acces fusese afectat de asemenea de viituri, deplasarea în zonă fiind una anevoioasă. Condițiile meteo și terenul dificil au zădărnicit eforturile salvatorilor din acea seară. S-a încercat traversarea apei cu un TAF, dar este luat de ape, tractoristul este salvat în ultimul moment, apa depășea 3 metri.

Au fost reluate acțiunile de salvare în dimineața următoare începând cu ora 6. Am condus echipa de trei salvatori montani și am început acțiunea sprijiniți de patru salvatori ISU. A fost solicitat sprijin aerian, dar ploaia abundentă și plafonul jos erau nefavorabile unei astfel de intervenții, astfel a fost adoptată metoda evacuării pe „Tiroliană”. Nivelul apei era fluctuant așa că o intervenție rapidă era necesară, în orice moment construcțiile firave în care se adăposteau cei 12 puteau fi măturate de șuvoaie. Distanța mare, aproximativ 30 de metri precum și dificultățile de comunicare generate de zgomotul apei au îngreunat mult instalarea dispozitivului amintit. Tiroliana, acest ansamblu de transport, presupune montarea mai multor corzi între două puncte fixe, deplasarea făcându-se cu ajutorul unor scripeți și centuri sau hamuri.

Întinderea corzilor a devenit o provocare iar soluția, una inedită, aș zice, a fost folosirea unei lansete de pescuit, care în mâna unui pescar iscusit(coleg pompier) a dat rezultate maxime. Când credeam că am depășit principala piedică, o alunecare de teren violentă, ce survine exact la locul acțiunii, ne obligă să ne retragem în grabă, abandonând echipamentele și tot ce amenajasem. Panica se instalează în rândul persoanelor izolate, văzând retragerea noastră în grabă. Se ia decizia solicitării de sprijin suplimentar. După o atentă observare se consideră terenul stabil, iar în jurul orelor 14 se reiau lucrările și în mai puțin de o oră totul este pregătit. Stresul și tensiunea ating cote maxime, pe deoparte ploaia continua, debitul râului era mereu în creștere iar riscul și responsabilitatea de pe umerii Echipei Salvamont era maxim. Legăturile corzilor pe capătul dinspre insulă erau făcute de o persoană necunoscută, de vreo 60 de ani, fără nicio legătură cu domeniul și care își primea instrucțiunile prin portavoce.

La ora 15 ajung în mijlocul apei, alături de sinistrați, a căror moral crește brusc. Este greu de descris sentimentul atunci când trec rapid, de la confortul unei lumi accesibile la izolarea în mijlocul unui râu dezlănțuit. Să aranjezi pe fiecare: ham, role, carabiniere, cască, vestă de salvare și toate astea pe o ploaie câteodată torențială e un pic cam mult, dar la ora 17:15 trec cu bine înapoi pe mal după ce toți cei 12 erau în siguranță. Unii cu ochii închiși, alții făcând glume toată lumea a fost cooperantă și grăbită să-și părăsească locuința lacustră.

Mulțumesc pentru profesionalism și determinare colegilor alături de care am lucrat: Mariana și Ionuț, colegilor de la ISU Vrancea și Jandarmeria Vrancea, întregii formații Salvamont Vrancea, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă cu care am comunicat permanent. Toți aceștia au făcut ca în această seară 12 oameni să ajungă acasă în siguranță la familiile lor”, povesteşte într-o postare pe Facebook  Marius Adrian Coviltir, șef formație Salvamont Vrancea.

Citeşte şi Cod ROŞU de inundaţii pe râuri din judeţul Vrancea. Ce zone sunt în pericol

Reamintim că vineri seara, 12 muncitori care efectuau lucrări în localitatea Nereju au fost surprinşi de creşterea râului şi s-au refugiat într-un vagon remorcă. Printre persoanele salvate se numără trei femei, două de 60 de ani şi una de 44 de ani, şi doi tineri de 16 şi 18 ani.

Un drum judeţean din Prahova s-a surpat din cauza ploilor

Potrivit Consiliului Judeţean Prahova, circulaţia pe DJ 219 a fost restricţionată pe banda de circulaţie Zâmbroaia – Predeal Sărari din cauza unei alunecări de teren care a afectat drumul judeţean pe o lungime de aproximativ 12 metri.

Alunecarea s-a produs ca urmare a precipitaţiilor abundente căzute în ultima perioadă.

Direcţia Judeţeană de Protecţia Plantelor şi Întreţinere a Drumurilor Judeţene Prahova a montat în zonă balizele şi indicatoare, astfel încât circulaţia să se desfăşoare în condiţii de siguranţă. Traficul se desfăşoară alternativ pe o singură bandă.

CJ Prahova a anunţat că luni vor fi montaţi parapeţi pe toată lungimea zonei afectate, urmând să fie efectuată şi expertiza tehnică, imediat cum condiţiile meteo o vor permite, pentru a asigura reabilitarea drumului.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Taxe mai mari pentru români, de la anul. Cât de gravă e criza bugetară, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Guvernul adoptă un proiect de lege pentru implementarea Convenției anti-mită
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'