Valeriu Gheorghiță crede ca majoritatea infectărilor vor fi cu tulpina delta spre sfârşitul verii şi începutul toamnei. România a raportat până acum doar 35 de cazuri de infectare cu tulpina delta, dar tot mai multe voci consideră că este o chestiune de timp până ce aceasta, mult mai gravă, va deveni predominantă şi la noi.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a spus la Digi24 că e posibil ca țara noastră să înregistreze o creștere semnificativă a numărului de cazuri de COVID-19, probabil la sfârșit de august, început de septembrie. De asemenea, Valeriu Gheorghiță crede ca majoritatea infectărilor vor fi cu tulpina delta.
Coordonatorul campaniei de vaccinare amintește de situația în care se află Marea Britanie în acest moment, țară care se confruntă cu un nou val de infectări din cauza variantei delta a SARS-CoV-2.
Raed Arafat avertizează: „Dacă nu continuăm vaccinarea anti-covid, e un pericol varianta delta”
Experiența prin care trece Marea Britanie în acest moment arată că această infecție se răspândește cu precădere în rândul persoanelor nevaccinate și nu este întâmplător că această tulpină este prezentă îndeosebi la persoanele tinere din Marea Britanie, unde procentul celor nevaccinați este destul de crescut, a spus Valeriu Gheorghiță.
El susține că vaccinarea este soluția pentru a evita un nou val de infectări. Medicii din Regatul Unit au constatat că persoanele cu schemă de vaccinare completă au un nivel de protecție de peste 90% față de riscul de spitalizare, față de boala care evoluează cu complicații și cu risc de deces, spre deosebire de persoanele care sunt vaccinate cu o singură doză și care nu au un nivel foarte mare de protecție.
Alexandru Rafila a identificat şi alt pericol: S-ar putea ca în toamnă să avem o ciculaţie a virusurilor gripale semnificativ mai intensă decât în sezonul precedent
Profesorul Alexandru Rafila a declarat pentru News.ro că în această toamnă virusurile gripale ar putea circula mai intens, faţă de anul trecut când aproape că nu a existat circulaţia acestora datorită măsurilor de prevenţie pe care populaţia le-a respectat. Specialistul atrage atenţia asupra faptului că vaccinarea gripală va fi utilă în contextul în care imunitatea în rândul populaţiei faţă de infecţia gripală este mult mai scăzută comparativ cu anul trecut. ” Mulţi dintre cei care s-au vaccinat sunt îndoiţi de utilitatea vaccinării pentru că nu a existat circulaţia virusurilor gripale,. Eu cu familia mea ne vom vaccina”, precizează medicul.
Alexandru Rafila: Varianta indiană a coronavirusului ar putea avea transmitere comunitară din toamnă
Şi ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat săptămâna trecută că nu este exclus ca varianta delta a coronavirusului să devină predominantă și în România. Până acum, țara noastra a înregistrat 35 de cazuri de infectare cu această variantă.
De la 1 iulie, certificatul verde va fi disponibil la nivel naţional în vederea facilitării circulaţiei în ţări europene.