Dragoş Preda, numire dubioasă pentru şefia Radiocomunicatiilor! Schimbarea s-a făcut în condiții amiabile, dar pentru că înlocuirea lui Brad nu s-a făcut printr-o competiție conform OUG 109/2011, acesta va primi peste 230.000 de lei în maxim 30 de zile, conform prevederilor din contractul de mandat al acestuia.
Dragoş Preda, recent înscris pentru preşedinţia PNL Sector 1 şi propunerea pentru SN Radiocomunicaţii, este unul din liderii liberali care au atras atenţia în urma ultimelor decizii în legătură cu el, dat fiind că unele ar duce la plata de către stat a sute de mii de lei. Potrivit unor surse politice, Preda face parte din echipa Orban, dar are în spate şi alţi actori, mai mult sau mai puţin vizibili.
Contactat de HotNews.ro cu privire la motivele acestei schimbări, Marian Murguleț, președintele Consiliului de Administrație al SNR , a spus că i s-a mulțumit lui Eugen Brad pentru profitul înregistrat de SNR în ultimii 4 ani, dar că decizia Ministerului Digitalizării, condus de Ciprian Teleman (USR-PLUS) este de a se merge pe o nouă strategie cu un nou director general. „În Consiliul de Administrație s-a votat astăzi (n.a 20 mai 2021) încetarea mandatului directorului general Eugen Brad și numirea provizorie în baza OUG 109/2011 pentru un mandat de 4 luni a lui Dragoș Preda, fostul secretar de stat de la Comunicații. I-am mulțumit lui Eugen Brad pentru întreaga activitate depusă, pe ultimii 4 ani în mandatul său SNR a înregistrat profit, după ani cu pierderi semnificative. La nivelul SNR se lucrează acum la o nouă strategie pentru diversificarea numărului de clienți.”, a declarat Marian Murguleț, președinte al CA de la SNR.
Buletin electronic 2021. Ce se întâmplă cu românii care refuză noile cărți de identitate ca să nu fie găsiți pe baza cipului. Anunţul făcut de ministrul Teleman
Eugen Brad a dat detalii despre condițiile plecării sale din companie. „Nu este o demitere, ci o încheiere a mandatului în condiții amiabile. Voi preda ștafeta către domnul Dragoș Preda. Conform contractului de mandat din 2017, acesta expira odată cu numirea unui nou director general prin competiție conform OUG 109/2011. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, trebuie să primesc acum 30 de salarii brute lunare în maxim 30 de zile. Salariul meu brut este de 13.000 de lei/lună, iar cel net este de 7.700 de lei/lună.”, a declarat pentru HotNews.ro Eugen Brad.
În 2020 Eugen Preda a fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, iar după ce la putere au venit şi cei din USR PLUS, a ajuns secretar de stat la Cercetare, funcţie pe care a părăsit-o la finalul lunii mai, pentru a prelua şefia Societăţii Naţionale Radiocomunicaţii, acolo unde trebuia să-l înlocuiască pe Eugen Brad, un inginer cu vechime în companie.
Surse politice susţin pentru „Adevărul” că Dragoş Preda beneficiază de sprjin pentru funcţiile ocupate din mai multe zone. Pe lângă funcţia sa de la Sectorul 1, unde este vicepreşedinte şi acum e susţinut de echipa Orban pentru şefia organizaţiei, Dragoş Predă ar avea sprijin puternic din partea lui Gabriel Marin, şeful Omnilogic, una din cele mai vechi companii de IT din România, afirma sursele citate. De altfel, surse guvernamentale au precizat pentru „Adevărul” că printre informaţiile vehiculate în interiorul Cabinetului sunt cele legate de faptul că omul de afaceri s-ar fi arătat dispus să sprijine şi plata salariilor compensatorii care trebuie achitate lui Eugen Brad.
Surse din PNL susţin că Preda are susţinere şi din zona masoneriei, acolo unde ar fi membru al Lojei Valahia 158 şi cu care ar avea legături inclusiv ministrul Ciprian Teleman. Nu în ultimul rând, Dragoş Preda beneficiază de apartenenţa la o familie unde tatăl actualului şef la Radiocomunicaţii a făcut carieră în diplomaţie şi cercetare în zona militară. Tatăl acestuia, Dumitru Preda, a fost profesor universitar şi diplomat de carieră.
Dumitru Preda a fost: arhivist principal, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Istorie şi Teorie Militară, Bucureşti (1974-1997), şef al Arhivei istorice şi director al Direcţiei Arhivelor Diplomatice (1997-2002), delegat permanent adjunct şi însărcinat cu afaceri al României pe lângă UNESCO-Paris (2002-2007), precum şi ambasador extraordinar şi plenipotenţiar la Havana (2011-2016).
La rândul său, Dragoş Preda a terminat licenţa şi masteratul în Ştiinţe Politice la Sorbona (Paris), dar a urmat şi cursurile Şcolii Naţionale de Administraţie. În „câmpul muncii” a lucrat mai întâi consilier şi expert superior la Ministerul Apărării (2008-2014), director de cabinet la Ministerul Tineretului şi Sportului (2004-2015), membru al cabinetului ministrului la