Flori de sânziene. Beneficii. Sânzienele galbene înfloresc în lunile iulie-august. Cresc în fânețe, tufişuri, la marginea pădurilor, pe marginea drumurilor, de-a lungul căilor ferate de la câmpie până la munte. Aceste flori conțin flavonoide, tanin, urme de uleiuri esențiale, enzime pentru închegarea laptelui de origine animală, acizi vegetali, scrie click.ro
Florile de sânziene au efect ușor sudorific, diuretic, reduc crampele.
Flori de sânziene. Beneficii pentru sănătate
Ceaiul de flori de sânziene este un bun diuretic, are un ușor efect laxativ, antispastic și depurativ, fiind eficient în constipaţie.
Totodată, acest ceai este benefic pentru bolile de ficat, pancreas sau splină. În plus, tratează și afecțiunile de la nivelul sistemului nervos sau la nivelul rinichilor și este benefic în afecţiunile tiroidiene.
Citeste si Remedii naturale pentru ten deshidratat. Şase măşti rapide şi eficiente din ingrediente la îndemâna oricui
Cum se prepară ceaiul din flori de sânziene. Cum îţi administrezi infuzia şi decoctul
Ceaiul de sânziene se prepară din 250 ml de apă și o lingură de plantă. Amestecul obținut se lasă acoperit timp de opt ore, apoi se strecoară și se consumă pe stomacul gol, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.
- Infuzia pentru calmarea sistemului nervos se prepară prin infuzarea a două linguriţe de flori de sânziene albe în 250 ml de apă clocotită, timp de 2 minute. Se bea când infuzia ajunge la o temperatură potrivită, de două-trei ore pe zi.
- Infuzia pentru afecțiunile renale se obţine dintr-un amestec din părți egale de flori de sânziene galbene, urzică și splinuță, în 250 ml apă clocotită, timp de 3-4 minute. Se consumă trei-patru căni pe zi, până la atenuarea simptomelor.
- Infuzia este recomandată şi în gargara pentru afecţiuni tiroidiene. Administreaz-o seara, înainte de culcare, pe o perioadă de minimum două săptămâni.
- Decoctul pentru bolile reumatice se obține din cinci-şase linguri de flori de sânziene galbene sau albe, uscate și mărunțite, amestecate într-un litru de apă. Amestecul se lasă să fiarbă aproximativ 20 minute, la foc mic. Se poate aplica sub formă de compresă sau se poate amesteca în cada cu apă.
Unguent din flori de sânziene pentru răni
Această alifie se prepară din suc proaspăt de sânziene albe amestecat cu untură. Se obține o pastă omogenă, care se aplică local, pe răni, pe furuncule sau pe petele de bătrânețe. Trebuie folosită zilnic până la vindecarea completă.
Citeste si Remedii pentru durerea de burtă. Metode naturale care ameliorează rapid simptomele tulburărilor digestive