Moderatorul Cătălin Striblea a prezentat un set de întrebări identice pentru cei trei premieri care au guvernat România în 2012. Primul care a răspuns la ele a fost Victor Ponta, fiind urmat apoi de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Emil Boc nu a putut intra în emisiune, din cauza programului său în calitate de primar legat de Ziua Naţională a României.
„Clasa politică este responsabilă, nu ştie să îşi asume întotdeauna responsabilitatea. Poate şi media, care nu reuşeşte să se ţine deoparte de emoţie, poate şi clasa medie, intelectualitatea, pentru că preferă confortul unei camere în locul unei ieşiri în public. Suntem cu toţii responsabili că există o despărţire în sânul naţiunii. Se poate face ceva în plus”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.
A doua întrebare: ce compromis ar face MRU cu forţele politice. „În cazul în care compromisul este sinonim al dialogului, îl prefer pe acesta. Virtutea dialogului se găseşte în consecinţele sale bune, de aici iese proiectul naţional de care avem nevoie. Am anunţat la Arad că după 9 decembrie doresc ca împreună cu toţi parlamentarii aleşi de arădeni să semnăn un pact pentru România care să demonstreze că dacă de la Arad porneşte dialogul se poate face peste tot, în orice colţ al ţării. Acesta este compromisul”, a răspuns fostul premier al României.
Mihai Răzvan Ungureanu a fost întrebat de Cătălin Striblea care este cel mai grav lucru pe care şi-l reproşează.
„Una din scăderile mandatului de prim ministru, pe care mi-a reproşat-o foarte multă lume, a fost că nu am comunicat suficient de bine care au fost proiectele, planurile şi rezultatele la care am ajuns. Altfel, a fost un guvern care a muncit, care a reuşit să ofere exeecutivului care a urmat o situţie, bună, stabilă”.
În ceea ce priveşte deciziile fundamentale din mandatul său, Ungureanu a precizat că este vorba de procesul de privatizare pentru Oltchim, dar şi inventarierea precisă a cheltuielilor instituţiilor de stat.
„Modalitatea în care am continuat procesul de privtizare pentru Oltchim, gândindu-mă foarte atent la nevoile populaţiei din Râmnicu Vâlcea. Tot guvernul a fost alături de mine în acel moment, pe toată durata mandatului nu a fost nicio problemă din acest punct de vedere (…) Am început inventarierea precisă a tuturor cheltuielilor instituţiilor de stat. A fost prima oară când instiţiile de stat şi-au expus public toate cheluielile”.
Fostul premier a trebuit să precizeze şi ce reproşuri le aduce guvernărilor Boc şi Ponta.
„Un reproş amical pe care îl pot face guvernărilor Boc ţine de comunicarea defectuoasă, altfel, măsurile luate, deşi dureroase, au fost justificate de criza economică europeană în care ne aflam. Supravieţuirea a însemnat un cost politic, care putea fi redus prin explicaţii”, a spus MRU.
„Pentru guvernarea Ponta reproşurile sunt multe. Faţă de guvernarea Ponta, unde au fost speranţe, astăzi raportarea e doar negativă. Aş vrea să cred că guvernul care va urma poate corecta greşelile din ultima vreme. Aş fi vrut să mi se dea posibilitatea să îmi scot pălăria în faţa unui prim ministru bun, nu am avut însă ocazia”, a declarat Ungureanu, care a subliniat că în momentul de faţă nu are niciun lucru bun de spus despre guvernarea Ponta.