Ungureanu: Compromisul meu cu forţele politice este dialogul. Ce îşi reproşează MRU

Mihai Răzvan Ungureanu a declarat în cadrul emisiunii "Ultima Oră", de la România TV, că, în cazul în care sinonim cu compromisul este dialogul, îl preferă pe acesta. Fostul premier al României a răspuns la aceleaşi întrebări ca actualul prim ministru, Victor Ponta.
Romania TV
01 dec. 2012, 20:49
Ungureanu: Compromisul meu cu forţele politice este dialogul. Ce îşi reproşează MRU

Moderatorul Cătălin Striblea a prezentat un set de întrebări identice pentru cei trei premieri care au guvernat România în 2012. Primul care a răspuns la ele a fost Victor Ponta, fiind urmat apoi de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Emil Boc nu a putut intra în emisiune, din cauza programului său în calitate de primar legat de Ziua Naţională a României.

Prima întrebare: care sunt principalii responsabili de falia apărută între români. Mihai Răzvan Ungureanu a recunoscut că politicienii, în primul rând, sunt de vină.

Clasa politică este responsabilă, nu ştie să îşi asume întotdeauna responsabilitatea. Poate şi media, care nu reuşeşte să se ţine deoparte de emoţie, poate şi clasa medie, intelectualitatea, pentru că preferă confortul unei camere în locul unei ieşiri în public. Suntem cu toţii responsabili că există o despărţire în sânul naţiunii. Se poate face ceva în plus”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

A doua întrebare: ce compromis ar face MRU cu forţele politice. „În cazul în care compromisul este sinonim al dialogului, îl prefer pe acesta. Virtutea dialogului se găseşte în consecinţele sale bune, de aici iese proiectul naţional de care avem nevoie. Am anunţat la Arad că după 9 decembrie doresc ca împreună cu toţi parlamentarii aleşi de arădeni să semnăn un pact pentru România care să demonstreze că dacă de la Arad porneşte dialogul se poate face peste tot, în orice colţ al ţării. Acesta este compromisul”, a răspuns fostul premier al României.

Mihai Răzvan Ungureanu a fost întrebat de Cătălin Striblea care este cel mai grav lucru pe care şi-l reproşează.

Una din scăderile mandatului de prim ministru, pe care mi-a reproşat-o foarte multă lume, a fost că nu am comunicat suficient de bine care au fost proiectele, planurile şi rezultatele la care am ajuns. Altfel, a fost un guvern care a muncit, care a reuşit să ofere exeecutivului care a urmat o situţie, bună, stabilă”.

În ceea ce priveşte deciziile fundamentale din mandatul său, Ungureanu a precizat că este vorba de procesul de privatizare pentru Oltchim, dar şi inventarierea precisă a cheltuielilor instituţiilor de stat.

„Modalitatea în care am continuat procesul de privtizare pentru Oltchim, gândindu-mă foarte atent la nevoile populaţiei din Râmnicu Vâlcea. Tot guvernul a fost alături de mine în acel moment, pe toată durata mandatului nu a fost nicio problemă din acest punct de vedere (…) Am început inventarierea precisă a tuturor cheltuielilor instituţiilor de stat. A fost prima oară când instiţiile de stat şi-au expus public toate cheluielile”.

Fostul premier a trebuit să precizeze şi ce reproşuri le aduce guvernărilor Boc şi Ponta.

Un reproş amical pe care îl pot face guvernărilor Boc ţine de comunicarea defectuoasă, altfel, măsurile luate, deşi dureroase, au fost justificate de criza economică europeană în care ne aflam. Supravieţuirea a însemnat un cost politic, care putea fi redus prin explicaţii”, a spus MRU.

Pentru guvernarea Ponta reproşurile sunt multe. Faţă de guvernarea Ponta, unde au fost speranţe, astăzi raportarea e doar negativă. Aş vrea să cred că guvernul care va urma poate corecta greşelile din ultima vreme. Aş fi vrut să mi se dea posibilitatea să îmi scot pălăria în faţa unui prim ministru bun, nu am avut însă ocazia”, a declarat Ungureanu, care a subliniat că în momentul de faţă nu are niciun lucru bun de spus despre guvernarea Ponta.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Ideea inedită a unui român pentru o vacanță ieftină în Grecia. Postarea lui a generat mari controverse
Capital.ro
Ilegal în România în orice zi din an. Se consideră infracțiune. Faci închisoare până la 7 ani
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Amendă între 580 și 725 de lei. E interzis să faci asta în mașină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Român arestat în Italia cu 2 kilograme de cocaină după o urmărire spectaculoasă
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!