„Mai multă sănătate pentru bogați, mai puțină pentru cei sărăci!„, îşi începe fostul edil postarea. Firea atrage atenţia asupra faptului că marea majoritate a românilor va fi grav afectată de această măsură a Guvernului de dreapta, în condiţiile în care un procent mic de cetăţeni îşi permit să plătească servicii medicale în clinicile private.
Fostul edil îşi încheie postarea cu hashtagul mai mult decât sugestiv #InimiDePiatră.
„Așa înțelege puterea #dedreapta să guverneze, luând peste 250 de milioane de euro din sistemul public, și așa subfinanțat, pentru a-i da clinicilor private. Astfel, rămân mai puțini bani la dispoziția spitalelor de stat, ceea ce înseamnă asistență medicală gratuită mai puțină și de o calitate mai proastă pentru marea majoritate a cetățenilor – cei care nu-și permit coplata la clinicile private. Este, în fapt, încă o tentativă de privatizare a sănătății!
Anul trecut, în februarie, o încercare similară a fost oprită de Avocatul Poporului, care a atacat cu succes la CCR ordonanța guvernului. În iunie, judecătorii CCR au decis în unanimitate că este neconstituțional ca spitalele private să acceseze fonduri publice de sănătate. Abuzul actualei puteri, care a revocat din funcția de Avocat al Poporului pe Renate Weber, face acum imposibilă o nouă sesizare a CCR. Vom ataca la Curtea Constituțională legea de aprobare a acestei OUG, însă acest lucru va fi posibil abia când va fi adoptată de ambele camere ale Parlamentului, înainte de promulgare. #NuLePasăDeOameni #JunglaDeDreapta #InimiDePiatră”
Reamintim că ieri a fost adoptat un proiect de lege prin care românii care vor să se interneze într-un spital privat vor plăti doar o parte din costuri, iar statul va acoperi o parte din sumă – CNAS va deconta și la privat suma pe care o decontează pentru serviciile medicale respective în spitalele de stat, dar și pentru serviciile „hoteliere” (tariful pe ziua de internare în spitalul de stat), iar diferența față de prețul din spitalul privat va fi suportată de pacient, din buzunar.
Proiectul de OUG vizează deocamdată doar internările în spitale private, nu și consultațiile la cabinetul medicului (în ambulator) și nici analizele și investigațiile medicale. Coplata (contribuția personală) pentru aceste servicii ar putea fi introdusă și pentru aceste servicii, însă în anul 2022.