Dezastru după o furtună puternică în Arad. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad a anunţat că vijeliile au distrus acoperişuri de case şi blocuri, inclusiv al clădirii unei facultăţi din cartierul Confecţii.
Mai multe echipaje de pompieri au fost mobilizate pentru a remedia problemele, după ce mai mulţi copaci doborâţi de vântul puternic au căzut pe linii de electricitate sau au blocat drumuri. Între drumurile afectate de căderi de copaci este DN 79 Arad – Oradea, conform Agerpres.
Autorităţile spun că au fost semnalate probleme în tot judeţul Arad, fiind înregistrate numeroase apeluri la 112. De altfel, ISU Arad a transmis alerte pe telefoane cu privire la iminenţa producerii de fenomene meteo violente, cu vijelii, ploi torenţiale, grindină şi descărcări electrice. Alertele au vizat mai multe zone ale judeţului, dar în special localităţile din apropierea graniţei cu Ungaria, printre care şi municipiul Arad.
Autorităţile urmează să evalueze pagubele produse de fenomenele meteo extreme.
Citeşte şi: Praf saharian peste România. De astăzi îşi face prezenţa în aproape toată ţara
Vremea se menţine sufocantă în următoarele zile. Vineri, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat şi va fi caniculã în cea mai mare parte a ţãrii. În Bucureşti, temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 35 de grade. Şi după temperaturile caniculare, vin furtunile. ANM a emis alertă COD PORTOCALIU de vijelii puternice, grindină, cantități de apă importante până sâmbătă dimineaţa.
Alertă meteo COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru perioada 25 iunie, ora 12:00 – 26 iunie, ora 23:00.
„În intervalul menționat, instabilitatea atmosferică se va accentua și se va extinde astfel încât în toate regiunile vor fi perioade cu vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 20…40 l/mp”, a transmis ANM.
Meteorologii au emis şi alertă meteo COD PORTOCALIU de vijelii puternice, grindină, cantități de apă importante pe 25 iunie, ora 14:00 – 26 iunie, ora 06:00.
„În intervalul menționat, în Maramureș, Transilvania, Oltenia, Banat, Crișana, vestul și nordul Munteniei și al Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină de medii și mari dimensiuni. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat, îndeosebi în vest, centru și la munte, 70 l/mp”, potrivit ANM.