Vacanţă de vară de doar o lună pentru recuperarea pierderilor din pandemie

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu insistă cu scurtarea vacanţei mari: "Nu aş ezita să fac câţiva ani şcolari cu o vacanţă de vară de o lună, pentru recuperarea pierderilor din pandemie"
Filip Stan
27 iun. 2021, 11:20
Vacanţă de vară de doar o lună pentru recuperarea pierderilor din pandemie

Vacanţă de vară s-ar putea reduce. Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, afirmă că, în condiţiile în care elevii au înregistrat pierderi importate în ceea ce priveşte educaţia şcolară în pandemie, nu ar ezita să scurteze vacanţa de vară la o lună, pentru recuperarea acestora.

Daniel Funeriu, susţine idei precum aceea că elevii trebuie să studieze la şcoală mai multă materie, să meargă la şcoală mai multe zile şi avansează ideea că după pierderile înregistrate în pandemie, sistemul trebuie să facă „un marş forţat pentru a livra copiilor ceea ce ei au pierdut”.

Cum se calculează MEDIA DE ADMITERE la liceu. FORMULA DE CALCUL pentru 2021. Atenţie, nu se face rotunjire!
„Având în vedere pierderile din pandemie, noi acum trebuie să facem un marş forţat pentru a livra copiilor ceea ce ei au pierdut în această pandemie. Nu aş ezita să fac câţiva ani cu o vacanţă de vară de o lună. Ar fi o măsură greu primită de profesori şi înţeleg acest lucru, dar prima noastră datorie este faţă de elevi. Deci as scurta la o lună”, a afirmat Daniel Funeriu duminică, în emisiunea Insider Politic difuzată de Prima Tv.

El susţine că România este una dintre ţările europene cu cea mai lungă vacanţă de vară şi cea mai scurtă perioadă a anului şcolar, dând exemplul altor ţări în care anul şcolar este considerabil mai lung.

Ultima zi de şcoală în 2021. Structura anului școlar 2021-2022
Structura anului școlar 2021-2022

Anul școlar 2021-2022: cursurile încep pe 13 septembrie 2021 – vacanța de vară: 11 iunie 2022.

Primul semestru are doar 14 săptămâni: 13 septembrie 2021-22 decembrie 2021 – vacanța de iarnă este și vacanța intersemestrială.

Vacanța de iarnă: 22 decembrie 2021-9 ianuarie 2022.

Semestrul al doilea – 20 de săptămâni: 10 ianuarie 2022-14 aprilie.

Vacanța de primăvară: 15 aprilie – 1 mai.

Cursurile de reiau pe 2 mai și durează până la vacanța de vară care începe sâmbătă 11 iunie.

În plus, există o vacanță pentru grădinițe și clasele primare în perioada 25-31 octombrie.

„Școala altfel” se desfăsoară în perioada 8-14 aprilie 2022.

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică (exceptând clasele terminale anterior menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.

Fost ministru al Educaţiei: Nu e nimic rău cu meditaţiile/ Există însă ceva toxic: meditaţii date copilului de la clasă.

Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, afirmă că experienţa sa academică în ţări de pe mai multe continente i-a demonstrat că „nu e nimic rău” în ceea ce priveşte meditaţiile date de către profesori elevilor, însă arată că în România problema o reprezintă faptul că profesori dau meditaţii unor elevi de la clasele la care predau. El cataloghează fenomenul drept „o promiscuitate cu care trebuie să terminăm”. Funeriu avansează ideea unor „vouchere pentru meditaţii” pentru copii din familii cu posibilităţi financiare reduse.

„Asta este o ipocrizie cu meditaţiile, vă spun. Mi-am început cariera universitară în Franţa. Am continuat conducând cercetări în Statele Unite, în Japonia, în Germania. În toate aceste ţări sistemele de meditaţii sunt foarte dezvoltate. Meditaţia este atunci când profesorul livrează cunoaştere copilului. (…)  Şcoala sigur că poate să livreze un anumit număr de conţinuturi, alţi copii au nevoie de mai multe conţinuturi performanţă, alţii pentru remediale. Deci, meditaţii se dau peste tot în această lume. Japonia are poate cel mai dezvoltat sistem de meditaţii. Nu e nimic rău cu meditaţiile. Există  însă ceva toxic: meditaţii date copilului de la clasă. Asta este o toxicitate a meditaţiilor, să meditezi copilul de la clasă, eventual ca să-i dai o notă mai mare, să meditezi copilul de la clasă pentru că ai predat aşa, mai pe scurt ca să-ţi faci un fond de comerţ, ca să ai clientelă. Asta este o promiscuitate cu care trebuie să terminăm”, a afirmat Daniel Funeriu în emisiunea Insider  Politic, la Prima Tv.
El susţine că „inamicul nu este profesorul care livrează cunoaştere copilului”, ci faptul că îşi meditează copilul de la clasă, atunci când acest lucru se întâmplă.

Fostul ministru se pronunţă pentru „scoaterea la lumină a meditaţiilor” şi legiferarea acestor situaţii.  „Eu aş da vouchere pentru meditaţii, celor care au mai puţini bani le-aş da nişte vouchere care să poată fi folosite pentru a plăti nişte profesori care le livrează cunoaştere. (…) Dăm vouchere pentru tablă, maşini, chestii de-astea, dar nu dăm vouchere pentru cunoaştere”, afirmă fostul ministru.

„Programa României este bună, problema nu este programa, problema este modul în care programa e livrată. Programa este suficientă livrarea ei se face în funcţie de calitatea profesorului: în unele locuri bine, în alte locuri mai puţin bine. Esenţa schimbărilor din educaţie în acest moment nu sunt legi, nu sunt construcţii”, consideră Funeriu.

DailyBusiness
PSD, prima reacție la anunțul candidaturii lui Nicușor Dan: „Riscurile de fragmentare sunt mai mari. E un joc periculos”
Spynews
Elon Musk face angajări! Magnatul caută oameni care să lucreze de acasă, din orice parte a lumii. Oferă un salariu de 270.000 de dolari pe an
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de soțul lui Theo Rose: De ce boală suferă Anghel Damian
Fanatik.ro
Zodiile care pot face bani frumoși până la sfârșitul lunii. Se anunță câștiguri frumoase pentru 4 nativi, înainte de Crăciun
Capital.ro
Ungurii cumpără România bucată cu bucată. Ungaria dă marele tun în țara noastră
Playtech.ro
Cât curent consumă de fapt programul de spălare economic. Îți mărește factura lunară mult mai mult decât crezi
DailyBusiness
Cât costă să comanzi un meniu complet pentru ziua de Crăciun. Vedetele sunt sarmalele şi friptura de porc
Adevarul
Un vlogger român a aflat cât de scumpă e mâncarea în Ucraina cea sfâșâiată de război. „Nu cad bombe, granița o treci ușor, iar românii sunt apreciați”
wowbiz.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Mihai și a lui Armando, tinerii care au pierit în accidentul din Ploiești. Scene greu de privit au avut loc la cimitir, înainte să fie coborâți în groapă. Cum și-au luat rămas-bun prietenii de la ei | VIDEO
Spynews
Cornelia și Lupu Rednic, poveste de dragoste de peste 30 de ani! Cum a reacționat familia cântăreței, când s-a căsătorit la 16 ani: ”A fost un șoc”
Spynews
Ionela de la Mireasa este însărcinată! Concurenta și Robert urmează să devină părinți! Cum a reacționat iubitul ei
Evz.ro
Plata facturilor de la 1 ianuarie 2025. Informații care îi vizează pe toți românii
Ego.ro
Imagini din casa unde Mircea Diaconu și-a petrecut ultimele săptămâni de viață
Prosport.ro
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
kanald.ro
NEWS ALERT! Cod roșu de vânt puternic în România. În ce județ se anunță rafale de peste 140 km/h
Cancan.ro
Piţurcă Jr. nu pierde deloc timpul: a marcat la o brunetă apetisantă. Îmbrățișări și bezele toată noaptea!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu! Șeful mercenarilor, Horațiu Potra, rupe tăcerea după 7 ore de percheziții
StirileBZI
Veste bună în prag de Sărbători: Preţuri mai mici la energie și gaze!
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Drama neștiută a lui Mircea Diaconu! Și-a măritat fata cu un fotbalist, el i-a făcut un copil și apoi a părăsit-o!
substantial.ro
Trupele nord-coreene au intrat în luptă alături de forțele ruse la Kursk
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI în EUROPA! Șeful armatei lui PUTIN a dat ORDINUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Voluntari cu pistolul la tâmplă: Putin se laudă degeaba…