NEREGULI la IICCMER: Corpul de control al premierului va sesiza organele de urmărire penală

Corpul de control al primului-ministru va sesiza organele de urmărire penală în legătură cu posibile fapte de natură penală comise în perioada 2010-august 2012 la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, prin efectuarea unor cheltuieli de servicii şi deplasări.
Romania TV
02 dec. 2012, 13:52
NEREGULI la IICCMER: Corpul de control al premierului va sesiza organele de urmărire penală

Decizia a fost luată după ce Corpul de control al primului-ministru a efectuat o verificare la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) pentru perioada de activitate cuprinsă între 1 ianuarie.2010-25 august 2012, scrie Mediafax.

Cheltuielile invocate sunt legate inclusiv de serviciile contractate pentru fostul preşedinte al Consiliului Ştiinţific al institutului, Vladimir Tismăneanu, şi directorul Mihail Neamţu.

Guvernul aminteşte că, prin HG 134/2010 pentru modificarea şi completarea HG nr. 1372/2009 privind înființarea, organizarea şi funcţionarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, a fost modificat cadrul normativ de organizare şi funcționare a Institutului, fiind eliminat textul care reglementa scopul principal pentru care a fost înființat Institutul în anul 2005, respectiv acela de „Investigare științifică şi identificare a crimelor, abuzurilor şi încălcărilor drepturilor omului pe întreaga durata a regimului comunist în România, precum şi sesizarea organelor în drept în acele cazuri în care sunt depistate situații de încălcare a legii”.

Prin urmare, arată Guvernul, în perioada 2010-2012 activitatea desfășurată în cadrul Institutului a constat doar în cercetarea științifică a istoriei comunismului, fiind astfel modificată, în mod esențial, rațiunea existenței acestuia.

Pe lângă Institut funcționează un Consiliu Științific, care are rolul de a stabili obiectivele generale ale Institutului şi de a analiza rezultatele obținute în raport cu rolul şi atribuțiile acestuia. Consiliul Științific este compus din președintele acestuia, numit prin decizie a primului-ministru, pe o perioadă de 5 ani şi 14 membri, numiţi tot prin decizie a primului-ministru, la propunerea preşedintelui Consiliului Științific. Prin decizia primului-ministru nr.112/26.02.2010 a fost numit în funcția de președinte al Consilului Științific, Tismăneanu Vladimir, iar prin decizia nr.146/28.04.2010 au fost numiţi ceilalți 14 membri ai Consiliului Științific din care 3 domiciliază în SUA, 2 în Franța, unul în Canada, unul în Marea Britanie, unul în Germania, unul în Polonia, unul în Ungaria şi 4 în România.

Prin HG 1372 se prevede, în mod expres, faptul că pentru activitatea depusă, președintele Consiliului Științific și membrii săi nu sunt remuneraţi. Din această normă imperativă rezultă, în mod evident, faptul că președintele şi membrii Consiliului Științific nu sunt salariați ai Institutului, că între aceștia şi Institut nu iau naștere și nu se derulează raporturi de muncă sau de serviciu. Prin urmare, precizează Executivul, întreaga activitate desfășurată de către președintele şi membrii Consiliului Științific trebuie să se realizeze fără a primi în schimb o remuneraţie sau alte avantaje materiale similare unei remuneraţii.

Guvernul arată însă că, în realitate, în perioada 1 martie 2010-31 mai 2012, din bugetul IICCMER au fost decontate cheltuieli cu telefonia mobilă în cuantum total de 43.155,33 lei preşedintelui Consiliului științific, Tismăneanu Vladimir, deși nu au existat raporturi de muncă şi de serviciu conform legii, nefiind încheiat vreun contract individual de muncă sau alt tip de contract în baza căruia să fi dobândit dreptul de a obține avantaje în bani sau natură.

De asemenea, în perioada 2010-2011, IICCMER a efectuat cheltuieli din bugetul propriu (constituit din fonduri publice de la bugetul statului) în sumă totală de 104.988,85 lei, în legătura cu organizarea şi desfășurarea şedinţelor anuale ale Consiliului Științific, respectiv cheltuieli cu transportul, cazarea şi masa pentru președintele Tismăneanu Vladimir şi unii membri ai Consiliului, fără a exista baza legală care să permită efectuarea unor astfel de cheltuieli. Mai mult, cu adresa nr.6.655/DNA/26.04.2010, Secretariatul General al Guvernului a comunicat reprezentanților IICCMER că „HG nr.1372/2009, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede faptul că aceste cheltuieli (privind transportul, cazarea şi masa preşedintelui şi membrilor Consiliului Științific) se suportă din bugetul Institutului, aprobat pentru anul 2010 – motiv pentru care apreciem, că nu există bază legală pentru plata acestora.”

În condițiile în care ordonatorul principal de credite a comunicat faptul că „nu există bază legală pentru plata” acestor cheltuieli, conducerea Institutului a decis ca aceste cheltuieli să fie efectuate totuși din bugetul Institutului, dintr-un alt titlu bugetar respectiv 59- „alte cheltuieli”, articolul 22 -„acțiuni cu caracter științific si sociologic-cultural”. Astfel, susţine Guvernul, prin crearea unei aparenţe de legalitate şi prin eludarea legii, au fost întocmite de secretarul Consiliului Științific și aprobate de președintele executiv, referiri privind organizarea unor „acțiuni culturale” la care au participat exclusiv membrii Consiliului Științific.

Conform referatelor justificative realizate de secretarul științific, Iacob Bogdan, şi de președintele executiv al Institutului, Stanomir Ioan, în aceeași perioadă a anului 2010 (9-30 Iunie) s-a aprobat „proiectul” intitulat „Stagiu de coordonare a activității de cercetare a IICCMER şi de finalizare a agendei științifice pentru anul 2010”, care în fapt reprezintă justificarea plăţii cazării şi a mesei, timp de 21 de zile la Vila lac 2 pentru președintele Consiliului Științific -Tismăneanu Vladimir.

Corpul de Control mai arată că, în perioada 1 ianuarie 2010-30 iunie 2012, din bugetul IICCMER au fost decontate cheltuieli în legătură cu deplasarea în străinătate a unor angajați ai Institutului în sumă totală de 170.354,30 lei, deși în invitaţia ataşată la documentele justificative se specifică faptul că toate costurile vor fi suportate de organizatori sau erau acțiuni care nu aveau legătură cu obiectul de activitate al Institutului. Astfel, în anul 2010 au fost decontate cheltuieli pentru 24 de deplasări în străinătate din care: 4 în SUA, 5 în Ungaria, 3 în Republica Moldova, câte 2 în Belgia, Polonia şi Germania şi câte una în Cehia, Ucraina, Serbia, Marea Britanie, Austria şi Franța.

În anul 2011, au fost decontate cheltuieli aferente unui număr de 31 de deplasări în străinătate, din care: 6 deplasări în SUA, 6 în Franța, 5 în Belgia şi 5 în Germania, 3 în Marea Britanie, 2 în Polonia şi câte una în Cehia, Austria, Elveția şi Ungaria.

Secretarului științific, Bogdan Iacob, i s-au decontat cheltuieli de transport şi diurnă aferente efectuării unei vizite în Washington D.C., S.U.A., în perioada 10-21 februarie 2011, în scopul „pregătirii împreună cu președintele Consiliului științific, profesorul Vladimir Tismăneanu, a întâlnirii Consiliului științific din anul 2011 şi definitivarea planului de proiecte pe 2011”.

Directorului științific Mihail Neamţu i s-au decontat mai multe deplasări în străinătate din bugetul IICCMER, una dintre acestea fiind la Boston în perioada 2-5 aprilie2011. Potrivit referatului nr.522 din 9 martie 2011, întocmit de Neamţu Mihail, deplasarea sa în S.U.A. urma să se facă în scopul participării sale la „Expoziţia fotografică” şi, respectiv, la dezbaterea științifică despre „Mineriade, violenţa statatală şi rezistența civilă” realizată la Assumption College (Worcester, Mass.,SUA) şi New York. La acest referat au fost ataşate următoarele invitaţii adresate lui Neamţu Mihail:

– invitaţia din data de 4 martie 2011 a ICR New York privind participarea în perioada 5-9 aprilie 2011 la New York la un eveniment de prezentare a expoziției fotografii-documentare „Rezistența civilă şi violenţa statului, urmată de o masă rotundă cu aceeași temă”, pentru care ICR New York urma să acopere „Cheltuielile legate de deplasarea la New York a lui Mihail Neamţu: transport cu avionul pe ruta Boston-New York la data de 5 aprilie, cazare la hotel în New York şi cheltuieli de masă la New York în perioada 5-9 aprilie.”

– invitaţia din data de 14 martie 2011, făcută de către Departamentul de Sociologie-Antropologie din cadrul Colegiului Assumption din Worcester pentru „extinderea unei invitaţii pentru prezentarea expoziției de fotografie Rezistența civilă şi violenţa statatală în România post-socialistă la Colegiul Assumption în perioada 4-5 aprilie 2011.” Într-un număr de 20 de cazuri nu au fost întocmite rapoarte la întoarcerea în ţară, din care 9 cazuri vizează deplasare în străinătate ale lui Neamţu Mihail, director științific în cadrul Institutului.

De asemenea, inspectorii arată că, în anul 2010, IICCMER nu a finalizat niciun proiect de cercetare a istoriei regimului comunist şi nu a stabilit care au fost rezultatele concrete ale cercetărilor realizate în cursul anului, conform atribuţiilor stabilite prin lege, iar în anul 2011, din 8 proiecte de cercetare care aveau termen de finalizare în acest an, a fost finalizat unul singur, prin publicarea ” Dicţionarului ofiţerilor şi angajaților civili ai Direcției Generale a Penitenciarelor, Aparatul central (1948-1989) vol. II.”

La data de 16 septembrie 2011, Grosescu Raluca, director al Departamentului politici publice şi parteneriate din cadrul IICCMER a întocmit Referatul de necesitate înregistrat cu nr. 1639/16.09.2011, aprobat de președintele Stanomir Ioan în care se solicită „achiziția unor servicii de corectarea în limba franceză a manuscrisului intitulat „Les communistes dans l’apres-comunisme.Trajectoires de conversion politique de la nomenklatura roumaine apres 1989”, fără a preciza cine este autorul acestei lucrări si de ce este necesară achiziții unor astfel de servicii. În fapt, autorul acestei lucrări este directorul inițiator, Grosescu Raluca.

Astfel, manuscrisul care a făcut obiectul serviciilor de corectare este publicat pe website-ul IICCMER și pe website-ul de teze de doctorat din Franța ( http://www.theses.fr/2010PA100073> http://www.theses.fr/2010PA100073) şi reprezintă lucrarea de doctorat susținută la Paris în data de 02.06.2010, de către Grosescu Raluca, ceea ce demonstrează faptul că la data întocmirii referatului, această lucrare era deja publică.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care te va lăsa fără cuvinte. Are o poveste impresionantă și e perfect pentru weekend
Capital.ro
Călin Georgescu a primit hotărârea de urgență. Decizia Instanței Supreme a venit azi, 10 ianuarie
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Viața de film a femeii care a revoluționat lumea. A fost alungată, dar a revenit și mai puternică
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
EL îl va învinge pe Călin Georgescu în alegeri. Anunțul ce scapă România de emoții
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Premierul slovac Robert Fico face comentarii dure la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
MediaFlux
Donald TRUMP a fost CONDAMNAT! RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind MANDATUL de PREȘEDINTE al SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”