Locul în care canicula a devenit infernală. „Cupola de căldură” care a ajuns în vestul Canadei a adus temperaturi record, luni înregistrându-se chiar și 47.9 grade Celsius în Lytton, oraș din centrul Columbiei Britanice, la aproximativ 200 de kilometri de Vancouver.Din cauza căldurii extreme, oficialii din Columbia Britanică au decis luni să închidă şcolile, universităţile, dar și unele centre de vaccinare.
Săptămâna aceasta se aşteaptă temperaturi şi mai mari, întrucât o mare parte din vestul Canadei a stabilit recorduri locale de temperatură, împingând oamenii să se adăpostească pe plaje şi pe marginile lacurilor, potrivit Reuters.
La doar o zi după doborârea recordului de temperatură, cu 46,6 grade Celsius, un nou record s-a înregistrat în Lytton. Orașul din centrul Columbiei Britanice, situat la aproapte 200 de kilometri de Vancouver, a înregistrat luni 47.9 grade Celsius.
Înainte de acest weekend, maximul istoric din Canada era de 45 de grade Celsius, înregistrat în Saskatchewan în 1937.
Valul de caniculă este provocat de o „cupola de căldură”, fenomen rar care are loc doar o dată la o mie de ani, spun specialiștii. „Este o căldură în deșert – foarte uscată și fierbinte”, a declarat climatologul-şef al Environnement Canada, David Phillips. „Cupola de căldură” poate duce la probleme grave de sănătate, a spus Phillips, adăugând că ultimul val major de căldură din Canada a lăsat aproape 70 de morți în 2018.
Meteorologii canadieni estimează că presiunea ridicată, care ţine aerul cald captiv deasupra regiunii, va continua să ducă la stabilirea unor noi recorduri de căldură în zilele care urmează.
„Un val prelungit de caniculă, periculos şi fără precedent, va persista pe parcursul întregii săptămâni”, au precizat specialiştii de la Environnement Canada, citați de Agerpres.
Potrivit specialiștilor, aceste valori se situează cu zece până la cinsprezece grade peste temperaturile considerate normale pentru această perioadă a anului. Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Canada a fost de 45 de grade Celsius în două oraşe din Saskatchewan pe 5 iulie 1937, un record care ar putea fi depăşit în zilele următoare.
În magazine, stocurile de aparate de aer condiţionat şi ventilatoare au fost epuizate, iar în oraşe au fost instalate centre pentru răcorire.
Citeşte şi: Avertizare meteo cod portocaliu de caniculă și disconfort termic ridicat, apoi FURTUNI