Bilanţ vaccinare 30 iunie 2021. De la începutul campaniei de vaccinare, în România au fost vaccinate 4.725.239 de persoane, dintre care 4.530.387 cu amebele doze. Obiectivul anunţat era de 5.000.000 de vaccinaţi încă de la 1 iunie.
În plus, opt centre de vaccinare din judeţul Hunedoara îşi vor suspenda activitatea în perioada următoare, iar altele vor avea un program redus, din cauză că adresabilitatea populaţiei către acţiunile de imunizare a scăzut în ultima vreme, a informat miercuri Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Situaţia este similară în majoritatea judeţelor din cauza lipsei de interes pentru vaccinare. În acest sens, România a vândut un milion de doze Danemarcei, iar alte zeci de mii au fost donate Serbiei şi Moldovei înainte de expirare.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 11 reacții adverse, una de tip local, restul de tip general. În total, din decembrie 2020 până în prezent, în România au fost raportate 16.587 reacții adverse.
CNCAV precizează că 122 reacții adverse sunt în curs de investigare.
STS – Portalul web de pe care pot fi generate certificatele digitale UE privind COVID este pregătit pentru lansarea la 1 iulie.
STS anunţă că portalul web de pe care pot fi generate certificatele digitale UE privind COVID este pregătit pentru lansarea la 1 iulie şi prezintă paşii pentru obţinerea certificatului. De asemenea, precizează că timpul de generare a documentului, care este gratuit, poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări, iar în momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail. 271 de scannere mobile şi 271 de telefoane mobile smart, care au instalată aplicaţia „CoronaScan” au fost distribuite Poliţiei de Frontieră.
Cei care vor dori un certificat pentru a călători în siguranţă pe timpul pandemiei de COVID-19 vor avea la dispoziţie, începând de joi, platforma https://certificat-covid.gov.ro. Interfaţa aplicaţiei este intuitivă, iar în mai puţin de 10 paşi, poate fi obţinut certificatul:
Precizările STS:
Pentru suport în emiterea certificatelor sau obţinerea altor informaţii privind utilizarea lor, a fost operaţionalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25. De asemenea, certificatul poate fi obţinut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia îşi are domiciliul persoana, direcţiei de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor.
În situaţiile în care apar inadvertenţe între informaţiile completate de o persoană şi cele înregistrate în bazele de date conectate cu platforma https://certificat-covid.gov.ro trebuie realizate corecţii de date. De aceea, solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizată cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, iar pentru cele de testare cu cel puţin 12 sau 48 de ore, în funcţie de tipul de test efectuat – rapid sau PCR.
Instituţia precizează că certificatul nu este un document obligatoriu, însă cu ajutorul lui persoanele care s-au vaccinat anti COVID-19, s-au recuperat după această afecţiune sau deţin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot dovedi situaţia lor epidemiologică.
Pentru generarea certificatelor, sistemul informatic preia datele necesare din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări pentru persoanele care s-au vaccinat şi din Aplicaţia Corona-Forms pentru persoanele care au fost testate şi au un rezultat negativ sau un rezultat pozitiv, dar s-au recuperat după COVID-19. Certificatele includ un cod QR care va conţine o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea şi validitatea documentului. Semnătura digitală este pusă la dispoziţie de STS, astfel încât cetăţenii nu au nevoie de o semnătură digitală proprie.
Pentru verificarea, la intrarea în ţară, a codurilor QR de pe certificatele digitale, STS a distribuit către Poliţia de Frontieră echipamentele necesare: 271 de scannere mobile şi 271 de telefoane mobile smart, care au instalată aplicaţia „CoronaScan”. La intrarea în orice stat membru al Uniunii Europene, certificatul poate fi prezentat atât în format digital, pe un dispozitiv mobil, cât şi tipărit pe hârtie.
Au fost implementate măsuri de securitate cibernetică la nivelul sistemelor informatice.
Guvernul a aprobat marţi seară OUG privind punerea în aplicare a certificatului digital privind COVID. Certificatele de vaccinare vor fi valabile până la 1 iulie 2022.
”Potrivit actului normativ, certificatele se eliberează de către Ministerul Sănătăţii, prin Sistemul informatic integrat de emitere şi verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19 (SII-CDC), şi pot fi obţinute de pe portalul https://certificat-covid.gov.ro, unic punct de eliberare al acestora. Pentru certificatele de vaccinare şi vindecare, solicitarea de eliberare prin portal trebuie realizată de către solicitant cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării certificatului, iar pentru certificatele de testare solicitarea se realizează după efectuarea testului, dar cu cel puţin 12 sau 48 de ore înainte de momentul utilizării certificatului, în funcţie de tipul de test efectuat”, a transmis Ministerul Sănătăţii. Pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatelor, autorităţile publice vor scana codul QR de pe certificat prin intermediul aplicaţiei mobile CoronaScan.