Octavian Jurma: „Varianta Delta este mai agresivă şi mai infecţioasă. Nou val ar putea fi însoţit de multe decese”

Epidemiologul Octavian Jurma afirmă că tulpina Delta (indiană) a coronavirusului se află deja în circulaţie comunitară în România şi în creştere exponenţială.
Filip Stan
01 iul. 2021, 21:32
Octavian Jurma:

Cercetătorul Octavian Jurma a vorbit, la Dosar de politician, despre valul patru al pandemiei, dar mai ales despre importanța conștientizării pericolului tulpinei Delta de SARS-CoV-2, din ce în ce mai răspândită în Europa.

„Dacă valul patru va fi însoțit și de un val de decese, va fi extrem de costisitor. Să nu uităm că avem două componente de pandemie, avem valul de infectări (…), dar și o tulpină foarte agresivă, care este mult mai infecțioasă ca tulpina britanică și provoacă un tablou clinic mai grav.

Afectează și tinerii, deci va atinge emoțional mai tare. Această boală poate să fie prevenită doar prin vaccinare. Știm că vaccinul Pfizer și Moderna sunt protective inclusiv față de tulpina Delta (…) Din păcate doar 30% din populația vulnerabilă s-a vaccinat în România”, a explicat cercetătorul Octavian Jurma, pe B1 TV.

EMA: Toate vaccinurile COVID aprobate în UE sunt eficiente și împotriva variantei Delta

Două doze de vaccin împotriva Covid-19 par să ofere protecție împotriva variantei Delta cu răspândire rapidă, a declarat joi Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), scrie barrons.com.

Evaluarea optimistă a venit atunci când Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că varianta coronavirusului observată pentru prima dată în India ar putea alimenta un nou val de cazuri în Europa. În ceea ce privește situația din România, această variantă nu stă la baza unei transmiteri comunitare în acest moment, potrivit INSP.

Șeful strategiei de vaccinare a EMA, Marco Cavaleri, a declarat că autoritatea de control sanitar din Amsterdam este „conștientă de îngrijorările cauzate de răspândirea rapidă a variantei Delta.

„În acest moment se pare că cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană protejează împotriva tuturor tulpinilor care circulă în Europa, inclusiv împotriva variantei Delta”, a spus el.

Valeriu Gheorghiță: „Un caz Delta generează alte 7. Trecerea prin boală nu protejează suficient de bine”

Eficienţa vaccinurilor anti-COVID împotriva variantei Delta. Valeriu Gheorghiţă e optimist

Toate cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană sunt eficiente împotriva tulpinii Delta. Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat că anticorpii oferiţi de vaccinare sunt capabili să neutralizeze toate tulpinile aflate în circulaţie.

„Suntem conştienţi de îngrijorările cauzate de răspândirea rapidă a variantei Delta şi a altor variante. În prezent, se pare că cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană oferă protecţie împotriva tuturor tulpinilor care circulă în Europa, inclusiv varianta Delta. Datele emergente din dovezi arată că două doze de vaccinuri protejează împotriva variantei Delta”, spune Mario Cavaleri, coordonatorul strategiei de vaccinare EMA.

Cazurile de infectare cu tulpina Delta s-au dublat în ultima săptămână în Europa. Chiar dacă nu s-a dovedit mai agresivă, această tulpină se trasmite mai mult decât celelalte. Un singur caz de infectare generează alte şapte cazuri.

Varianta Delta. Medicul Radu Ţincu: „Această tulpină va deveni dominantă în toate țările Uniunii Europene”
„Datele recent publicate ne arată că cel puţin în cazul pacienţilor care nu sunt cu condiţii de imunodepresie, pacienţii care nu sunt sub tratamente care scad răspunsul imun, este foarte posibil ca protecţia oferită după schema completă de vaccinare să fie de lungă durată, de ani de zile, însă toate aceste lucruri sunt încurajatoare şi ne crează o perspectivă cât se poate de bună în ceea ce priveşte controlul pandemiei pe termen lung”, a declarat joi Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Şi directorul Centrului pentru Prevenirea şi Combaterea Bolilor din SUA, Rochelle Walensky, a declarat că persoanele vaccinate cu schema completă sunt protejate şi împotriva variantei Delta. Ea mai spune că cei imunizaţi cu schema completă nu trebuie să mai poarte mască.

Spynews
„Ați divorțat amândouă?”. Cum răspund Adriana și Karmen Simionescu întrebării care stă pe buzele tuturor
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Produsul românesc care a ajuns să fie medaliat cu aur în Europa. A devenit un simbol al excelenței și e de o calitate superioară
Capital.ro
Mașinile care rămân garantat blocate la ITP. Vor fi reverificate la sânge de RAR
Playtech.ro
Zodiile care câștigă o gălăgie de bani în octombrie 2024. Norocul le surâde
DailyBusiness
Se dau bani de la Guvern pentru încă 4 milioane de români! Anunțul major în România
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Spynews
Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr., înțepătură pentru fiul manelistului, după ce a fost acuzată de infidelitate: „Fostul ruinează acum viața altcuiva”
Spynews
Soția lui Florin Salam, mesaj cu subînțeles: „Vei realiza cât rău mi-ai făcut”. Postarea cu care Roxana Dobre și-a surprins urmăritorii / FOTO
Evz.ro
Florin Piersic, surpriză pentru fani. Marele actor se întoarce pe scenă
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Au crezut că nu le vede nimeni dar… 50 de vedete sexy cu mâna în chiloţei
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Se dau rechizite școlare gratuite pentru elevii defavorizați! Data la care începe depunerea dosarelor
Capital.ro
Doliu la Digi și Antena 1. Tragedia a lovit lumea televiziunii: Să citiți și să-l pomeniți
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
substantial.ro
Gloria Bistriţa debutează cu victorie în Liga Campionilor împotriva CSM Bucureşti
MediaFlux
BANII au intrat deja în CONTURI! Simona Bucura-Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...