Conform declarației ministrului Peter Altmaier, oferită publicației Tagesspiegel, Germania își va atinge cu o întârziere de șase luni obiectivul de a avea pe șosele peste un milion de vehicule electrice. „Vom atinge obiectivul nostru de a avea până la finalul lui 2020 peste 1 milion de mașini electrice, lucru pe care toată lumea îl credea imposibil, în luna iulie a acestui an, cu doar șase luni întârziere”, a declarat ministrul.
Pe termen lung, țara are ca țintă deținerea a 7 – 10 milioane de vehicule electrice, iar Altmaier consideră că acest obiectiv poate fi, de asemenea, atins.
Conform Organizației Internaționale a Producătorilor de Autovehicule (OICA), Germania are un parc auto care include circa 50 de milioane de autoturisme.
Peter Altmaier a explicat că această creștere a înmatriculărilor de mașini electrice este un rezzultat al subvențiilor guvernamentale oferite clienților care achiziționează astfel de vehicule. Conform oficialului, în prima jumătate a lui 2021 „au fost utilizate mai multe subvenții decât în tot anul trecut”. Suma totală a acestor subvenții se ridică la 1,25 miliarde de euro.
Un fenomen similar s-a înregistrat și în România. Într-o declarație de pe 3 iunie 2021, ministrul Mediului, Barna Tanczos menționa că „până acum suntem deja la nivelul numărului de maşini electrice solicitate anul trecut prin Rabla Plus, ceea ce înseamnă că dublarea bugetului este binevenită. Până la jumătatea anului se vor consuma exact atâtea vouchere, atâtea subvenţii pentru fiecare maşină câte s-au consumat tot anul 2020”.
„Neutralitatea până în 2050 în ceea ce priveşte emisiile de carbon depinde în primul şi în primul rând de noi. Emisiile de carbon în marile oraşe în proporţie de 50% provin din mijloacele de transport în general, din maşini, şi acest lucru poate fi schimbat doar dacă alături de autoritatea publică locală schimbăm complet parcul auto în cazul mijloacelor de transport în comun, le facem electrice, cu emisii zero. În paralel creăm infrastructură finanţată inclusiv prin Ministerul Mediului, prin AFM – piste de biciclete, piste pentru trotinete, piste pentru mersul pe jos, refacem acele trotuare care în anumite situaţii nu sunt în cea mai bună soluţie şi creăm alternativa pentru cetăţeni”, a explicat oficialul, citat de economica.net.