Comisia de la Veneţia salută intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul juridic, care include un pas esenţial în desfiinţarea Secţiei Speciale, şi încurajează autorităţile să continue reforma în Justiţie.
De asemenea, în punctul de vedere transmis luni, Comisia de la Veneţia atrage atenţia asupra amendamentelor adoptate în Camera Deputaţilor la legea de desfiinţare a SIIJ.
„Comisia de la Veneţia salută intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul judiciar şi de a reda atribuţiile procurorilor de la DNA şi DIICOT şi înţelege faptul că primul pas urgent în această reformă mai largă este desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor comise de magistraţi. (…)
Pe ansamblu, amendamentele adoptate în Camera Deputaţilor ridică numeroase semne de întrebare atât pe conţinut, cât şi pe procedură. Comisia de la Veneţia recomandă ca aceste amendamente să fie înlăturate complet.
Comisia de la Veneţia doreşte să sublinieze că desfiinţarea Secţiei Speciale este doar un prim pas în procesul de reformă şi că încurajează autorităţile române să continue cu un proces de reformă mai larg”, se arată în comunicatul Comisiei de la Veneţia.
Comisia de la Veneţia a făcut mai multe recomandări, scrie news.ro.
Articolul 4 din amendamentele Camerei Deputaţilor ar trebui înlăturat, având în vedere că introduce un nou tip de inviolabilitate pentru judecători şi procurori în cadrul unui domeniu extrem de sensibil – urmărirea penală – care merge mult dincolo de imunitatea funcţională.
Articolul 6 din amendamentele Camerei nu ar trebui să fie urmărit. Articolul prevede o nouă competenţă pentru Consiliul Superior al Magistraturii prin acordarea secţiei relevante din acesta competenţă exclusivă de a decide acţiunile în chestiuni penale împotriva judecătorilor şi procurorilor. Comisia de la Veneţia consideră că procedurile penale ce nu se încadrează competenţei imunităţii funcţionale nu ar trebui să fie de competenţa Consiliului Superior al Magistraturii şi ar trebui aduse direct în faţa curţii de justiţie fără examinarea anterioară a CSM.
Reclamaţiile ofensatoare, care deseori sunt reclamaţii penale, făcute de persoane particulare la adresa judecătorilor şi procurorilor ar trebui gestionate de procuratură şi ar trebui văzut ca o chestiune urgentă care necesită schimbare.
Citeşte şi: Val de pensionari în rândul magistraţilor pentru a prinde „ultimul tren” al pensiilor speciale
”Comisia de la Veneţia a emis avizul favorabil desfiinţării SIIJ. Este un aviz favorabil mult aşteptat. Am sesizat Comisia de la Veneţia pentru că în Parlament proiectul guvernului a întâmpinat anumite dificultăţi şi au existat păreri contradictorii. Dacă s-ar fi mers pe varianta propusă în Guvern, dacă am fi adoptat această lege fără garanţii suplimentare şi fără alte discuţii, până la această oră, SIIJ ar fi fost istorie. Odată cu desfiinţarea secţiei, să nu se creeze alte impedimente în actul de justiţie, să nu se creeze instituţii care să creeze blocaje în actul de justiţie”, a precizat ministrul.
El a subliniat că, pentru cei care se străduiau să salveze acestă secţie, să aducă argumente că ar trebui ajutată şi nu desfiinţată, să spună că Guvernul trebuie să sprijine activitatea în cadrul secţiei, e foarte clar ce spune Comisia.
”Ne felicită pentru desfiinţarea SIIJ. Comisia de la Veneţia a criticat de la bun început înfiinţarea secţiei, dar argumentele au fost ignorate de decidenţii de la acel moment. Secţia trebuie desfiinţată. Este nevoie de garanţii suplimentare pentru magistraţi? Răspunsul dat de Comisie e foarte clar. Amendamentele introduse în Camera Deputaţilor reprezintă nişte imunităţi care ar arunca o umbră de îndoială asupra actului de justiţie. Aceste garanţii suplimentare sunt criticate de Comisia de la Veneţia şi se recomandă eliminarea imunităţilor”, a declarat Stelian Ion.
În opinia sa, este foarte clar şi rezultă acest lucru neechivoc din avizul Comisiei de la Veneţiei, că trebuie refăcută competenţa DNA, Diicot şi a altor unităţi de parchet.
”Ce facem cu dosarele de la SIIJ? Se restabileşte situaţia anterioară”, a explicat ministrul Justiţiei.
”Cum Parlamentul a înfiinţat această secţie, o şi poate desfiinţa. Dacă s-a propune desfiinţarea SIIJ cu restabilirea situaţiei anterioare, acest lucru nu poate fi neconstituţional. Revine Parlamentului acest rol de politică în privinţa administrării justiţiei. Având aceste chestiuni lămurite după multe luni, Parlamentul se poate întruni în sesiune extraordinară. Mulţumesc premierului Cîţu pentru sprijin. Proiectul a fost blocat în Parlament. Varianta corectă e cea propusă de Guvern şi acesta e mesajul pe care îl duc miercuri în coaliţie. Dacă nu săptămâna aceasta, săptămâna viitoare e de aşteptat o sesiune extraordinară pentru desfiinţarea SIIJ”, a anunţat Stelian Ion.
Întrebat în legătură cu faptul că liderul PNL Ludovic Orban l-a criticat că a cerut acest răspuns de la Comisia de la Veneţia şi nu s-a consultat în coaliţie, Stelian Ion a răspuns: ”Cred că avizul primit confirmă că sesizarea Comisiei de la Veneţia a fost o idee corectă. Dacă mergeam cu acel demers, odată cu desfiinţarea SIIJ, se crea un mecanism incorect. Mai bine mai aştepţi o lună fără să creezi alte probleme, decât să te grăbeşti şi să creezi imunităţi suplimentare. În această privinţă,Orban s-a înşelat şi a fost o idee bună sesizarea Comisiei de la Veneţia. Important e cum facem modificările la legile justiţiei. Dacă acest proiect e trecut cu brio, este de aşteptat ca şi pe viitor şi celelalte proiecte să fie trecute la fel. Nu vrem doar să punctăm că ne facem că facem refomă, ci reforma trebuie făcută efectiv. Comunicarea cu Comisia de la Veneţia este foarte importantă şi ne-am asumat-o prin programul de guvernare”.