Ministrul Mediului a dat nas în nas cu ursul în drum spre Bucureşti: Nu s-a speriat nici de maşini, nici de oameni

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a povestit, într-o postare pe Facebook, că s-a întâlnit cu un urs în drumul său spre București. S-a întâmplat în localitatea Bixad din judeţul Covasna. Ministrul Mediului a precizat faptul că animalul nu s-a speriat de mașini și nici de trecători.
Alina Andrei
05 iul. 2021, 15:01
Ministrul Mediului a dat nas în nas cu ursul în drum spre Bucureşti: Nu s-a speriat nici de maşini, nici de oameni

„Azi dimineață în drum spre București m-am întâlnit cu acest urs în localitatea Bixad, Covasna. Nu s-a speriat de mașini și nici de oamenii trecători.
Conform proiectului de ordonanță și a procedurilor aferente, dacă ”animalul a fost observat ocazional în intravilan” sau „animalul nu se retrage la observarea oamenilor”, acest eveniment va putea fi clasificat cu risc redus și se va putea interveni pe baza procedurii de intervenție: prin ”îndepărtarea prin alungare” din intravilanul localității”, a precizat ministrul Mediului, Tanczos Barna, într-o postare pe Facebook.

Ulterior, ministrul Mediului a spus la Digi24 că ursul se afla la 50-100 de metri de mașina sa și că nu este pentru prima dată când i se întâmplă acest lucru.

Ulterior, într-o intervenţie la Digi 24, şeful de la Mediu a precizat că era în maşină când a văzut ursul.

„Nu este pentru prima dată când văd în libertate un exemplar de urs, de la o distanţă mai mică sau mai mare. Mi s-a întâmplat de foarte multe ori, vin dintr-o zonă unde din păcate acest lucru se generalizează şi este un fenomen din ce în ce mai apăsător. În dimineaţa asta am văzut un exemplar mic, nu foarte mare, un exemplar care era pe acea porţiune de câmp, o zonă cosită acum câteva săptămâni şi care pur şi simplu nu a băgat în seamă nici maşinile, nici trecătorii, nici persoanele care au coborât din maşini să vadă şi ei un urs în libertate. (Eu am făcut poza – n. r.) din maşină, n-am coborât”, a spus acesta.

Ministrul Mediului a subliniat că proiectul de Lege privind gestionarea urşilor, aflat pe circuitul de avizare, va avea prevederi clare despre modul de reacţie a autorităţilor în funcţie de riscul prezentat de fiecare urs.

„În asemenea situaţii, încadrarea riscului se va face conform proiectelor de acte normative pe care le pregătim, în funcţie de cum se manifestă acel exemplar şi cum reacţionează. (…) Ordonanţa de urgenţă va reglementa modul în care se încadrează fiecare eveniment în categoria de risc – mic, mediu sau mare. Acolo unde riscul este mare, intervenţiile vor fi de capturare, de tranchilizare, de relocare sau chiar, în cazul în care ursul atacă oamenii, să intervenim prin eliminare. Este foarte importantă această gradualitate, astfel încât fiecare situaţie să fie încadrată corespunzător şi să nu se intervină cu tranchilizare sau cu eliminare în cazul exemplarelor care sunt trecător sau ocazional în zona locuită”, a explicat Barna Tanczos.

Citeşte şi: Copiii Alinei Puşcaş, în pericol. Vedeta Antenei 1, apel către autoriţăţi: „O mamă urs cu un ursuleț au intrat în curte”

Relatarea ministrului Mediului vine chiar în ziua în care un urs a fost lovit mortal de un tren în apropierea localităţii Ghidfalău, tot în judeţul Covasna.

„În data de 5.07.2021, urmare a unui apel telefonic din partea IPJ Covasna, prin care ni se aduce la cunoştinţă că a fost identificat un urs decedat în localitatea Ghidfalău, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Covasna, APM Covasna şi IPJ Covasna s-au deplasat la faţa locului, unde au constatat că exemplarul de urs a fost ucis accidental de tren. Din dispoziţia comisarului Gărzii de Mediu Covasna acesta a fost transportat spre incinerare la o unitate autorizată”, au anunţat reprezentanţii Gărzii de Mediu, într-o postare pe Facebook.

Şi săptămâna trecută un urs a fost accidentat grav de o maşină pe DN 12, animalul fiind eutanasiat.

Autorităţile covăsnene au tras în ultimii ani nenumărate semnale de alarmă cu privire la înmulţirea excesivă a urşilor, arătând că aceştia şi-au părăsit habitatul şi s-au apropiat de zonele locuite de oameni pentru a-şi găsi hrană, lucru care pune în pericol atât bunurile şi vieţile oamenilor, cât şi vieţile acestor animale.

Citeşte şi: Urșii din Bacău au ieșit din pădure, pentru a lua masa în oraș. Cum au fost surprinse animalale – VIDEO

La finele lunii trecute în toate cele oraşe din judeţul Covasna, cât şi în Bucureşti şi alte localităţi din ţară, au avut loc mitinguri în cadrul cărora participanţii au cerut Guvernului să ia măsuri urgente pentru gestionarea situaţiei urşilor.

„Scopul nostru ar trebui să fie unul clar: să evităm conflictul dintre urs şi oameni. Ursul să trăiască liniştit în pădure, iar oamenii să trăiască liniştiţi în localităţi. Este evident că densitatea urşilor a crescut în ultima perioadă, iar acest lucru generează atât de multe probleme, de la urşi loviţi de tren sau de maşină, până la urşi atacând animale sau oameni”, a declarat recent, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Edilul a mai spus că, la fel ca în 2016 când Guvernul a interzis vânarea carnivorelor mari, şi acum trebuie luată o decizie politică, iar aceasta nu trebuie luată de ministrul Mediului, ci de Guvern şi trebuie asumată de către partidele din coaliţie şi premier.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'