Senatul a luat act, marţi, de încetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, în lipsa cvorumului de lucru, la şedinţă participând aproximativ douăzeci de parlamentari.
„Până nu se materializează într-o hotărâre a Senatului, publicată în Monitorul Oficial, nu se poate vorbi despre revocarea mandatului senatorului”, a declarat preşedintele ANI, Horia Georgescu.
Potrivit lui Georgescu, demersul Senatului de marţi nu are efecte juridice.
La începutul şedinţei de marţi, preşedintele Senatului, Crin Antonescu (PNL), a invocat decizia 972/2012 a Curţii Constituţionale, referitoare la sesizarea formulată de preşedintele CSM privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senat, pe de altă parte.
„Suntem astăzi în faţă formalităţii de a închide acest conflict printr-o hotărâre a Senatului”, a precizat Antonescu.
Hotărârea Senatului, prezentată plenului de către preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, precizează că – având în vederea deciziei 3104 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) din 12 iunie 2012, dar şi decizia Curţii Consttituţionale 972/2012, referitoare la sesizarea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională – Senatul ia act de încetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu începând cu data de 19 iunie şi declară vacant locul de senator în Circumscripţia electorală 3 Argeş, colegiul uninominal 1.
După dezbateri, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, nu a mai supus la vot proiectul de Hotărâre al acestei Camere.
„Mulţumesc foarte mult celor care aţi făcut acest efort şi vă doresc succes în campania electorală”, a mai spus Antonescu înainte de a închide şedinţa.
Mircea Diaconu ar trebui să-şi pierdă mandatul de senator, după ce Curtea Constituţională a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea în executare de către Senat a hotătârii judecătoreşti referitoare la incompatibilitatea politicianului.
În 31 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituţională în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională constatat în legătură cu refuzul Senatului de a pune în executare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.
CSM arăta în sesizare că Senatul a refuzat să pună în executare hotărârea instanţei prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu.
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituţională în cazul lui Diaconu la solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate.
ANI arăta că a solicitat în mod repetat Parlamentului să dispună cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a deciziei definitive şi irevocabile din 21 iunie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, legată de starea de incompatibilitate a lui Diaconu.
În 27 ianuarie 2011, ANI a informat că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale. Ulterior, Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de director de teatru, iar parchetul a declanşat o anchetă privind conflictul de interese în care s-a aflat parlamentarul.
În 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Diaconu s-a aflat în incompatibilitate, iar ANI a solicitat Senatului să pună în aplicare sentinţa judecătorească.
Parlamentul a dat vot negativ, astfel că forul magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraţilor s-a adresat Curţii Constituţionale.
Curtea a admis că este un conflict juridic de natură constituţională, decizia sa fiind general obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial.
În urma deciziei Curţii Constituţional, plenul Senatului a fost obligat să se întrunească de urgenţă şi să constate revocarea senatorului.
Decizia Curţii Constituţionale a fost publicată în Monitorul Oficial în 28 noiembrie 2012, iar ANI a solicitat, luni, 3 decembrie, preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, întrunirea Plenului Camerei pe care o conduce pentru a constata încetarea calităţii de parlamentar a lui Mircea Diaconu şi revocarea mandatului acestuia.
Marţi, 4 decembrie, nu s-a întrunit cvorumul necesar (65 de voturi) pentru ca Plenul Senatului să ia act de decizia Curţii Constituţionale, respectiv de revocarea senatorului Diaconu. Aproximativ 20 de senatori au fost prezenţi marţi, astfel că situaţia lui Diaconu nu s-a încheiat, el ducându-şi, în pofida incompatibilităţii, mandatul până la final, astfel încât poate încasa la pensie suma cuvenită de parlamentar, susţin surse politice.