Conferinţa de la Doha privind schimbările climatice: Progresele din prima săptămână, minore

Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP 18), începută pe 26 noiembrie în capitala Qatarului, Doha, îşi deschide marţi, 4 decembrie, segmentul la nivel înalt. Delegaţia României, la această a 18-a Conferinţă a Părţilor la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC), cuprinde reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor şi ai Ministerului Afacerilor Externe, şi este condusă de Elena Dumitru, secretar general adjunt al MMP.
Romania TV
04 dec. 2012, 13:38
Conferinţa de la Doha privind schimbările climatice: Progresele din prima săptămână, minore

Mizele centrale ale negocierilor de la Doha rămân continuarea Protocolului de la Kyoto (KP), printr-o nouă perioadă de angajament după anul 2012 (CP2), şi pregătirea viitorului acord global post 2020, obligatoriu din punct de vedere juridic.  

Continuarea mecanismelor flexibile de piaţă sub Protocol reprezinta un alt subiect central pe agenda negocierilor. Au fost avansate propuneri privind soluţii tranzitorii pentru continuarea mecanismelor până la ratificarea amendamentului preconizat la Protocolul de la Kyoto şi până la intrarea deplină în vigoare a CP2 în cazul în care se va agrea asupra acesteia.

România susţine continuitatea mecanismelor de piaţă, inclusiv a celor în care este participant activ, respectiv mecanismul  Implementare în comun (JI) şi tranzacţiile cu Unităţi ale Cantităţii Atribuite (AAU), prin intermediul mecanismului internaţional de tranzacţionare a emisiilor (IET). În ceea ce priveşte mecanismul JI, Statele Membre UE au agreat asupra unei opţiuni care ar permite continuarea fără întreruperi a acestor proiecte după anul 2012. Referitor la tranzacţiile cu AAU, pe masa negocierilor de la Doha se află în prezent două propuneri avansate de Grupul G77+China şi de Elveţia, alături de opţiunea prevăzută în Protocolul de la Kyoto, care se va aplica automat în cazul în care la Doha nu se agreează asupra unei noi propuneri.

România va susţine reportarea integrală a surplusului de AAU din prima în a doua perioadă de angajament sub Protocol, surplus de care va beneficia ca urmare a reducerii substanţiale a emisiilor sale de gaze cu efect de seră (GES). Cât priveşte utilizarea acestui surplus în CP2, cele câteva opţiuni existente pot conduce la o anumită flexibilitate. O abordare flexibilă va asigura atât prezervarea integrităţii de mediu, cât şi valorificarea oportunităţilor oferite de surplusul AAU reportat, pentru activităţi care să respecte angajamentele interne şi internaţionale ale României de combatere şi prevenire a efectelor schimbărilor climatice.

În ceea ce priveşte lucrul sub Platforma Durban, care pregăteşte viitorul acord global climatic şi care va trebui să conţină angajamente obligatorii pentru toate statele Părţi la Convenţie, progresele din prima săptămână au fost minore. Din acest motiv, stabilirea unui program cu obiective clare şi cu un calendar definit pentru anul 2013 rămâne sub semnul întrebării. Dacă viitorul acord global e aşteptat să intre in vigoare în anul 2020, finalizarea sa este preconizată pentru anul 2015, iar programul de lucru pentru anul 2013 poate juca un rol important în atingerea acestui scop. Finalizarea şi agrearea acestui program de lucru sub Platforma Durban va fi discutată pe parcursul săptămânii curente de negocieri, în cadrul segmentului la nivel înalt.

Lucrările COP 18 de la Doha urmează să se încheie în seara zilei de vineri, 7 decembrie. Tot vineri sunt aşteptate adoptarea decizilor finale ale Conferinţei, dar şi a amendamentului care să permită continuarea Protocolului de la Kyoto.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autostrada București-Ploiești, închisă! În ce zone este redirecționat traficul și când se va relua circulația pe A3
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Condamnări dure pentru cinci activiști de mediu în Londra
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'