Malaria şi febra dengue vor afecta miliarde de oameni, conform noilor proiecţii ale specialiştilor. Cercetătorii prezic că cu până la 4,7 miliarde de oameni ar putea fi amenințați de cele mai importante boli transmise de țânțari din lume, comparativ cu cifrele din 1970-99. Cifrele se bazează pe proiecțiile unei creșteri a populației de aproximativ 4,5 miliarde în aceeași perioadă și o creștere a temperaturii de aproximativ 3,7C până în 2100.
Studiul, condus de Şcoala londoneză de Igienă şi Medicină Tropicală (LSHTM), a constatat că, dacă nivelurile de emisii vor continua să crească la ritmul actual, efectul asupra temperaturilor globle ar putea prelungi perioada de transmisie cu mai mult de o lună pentru malarie şi cu patru luni pentru febra dengue în următorii 50 de ani. „Această lucrare sugerează cu tărie că reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea împiedica milioane de oameni să se îmbolnăvească de malarie şi febra dengue. Acţiunea de limitare a creşterii temperaturii globale trebuie să continue, dar oficialii din domeniul sănătăţii ar trebui să se pregătească pentru toate scenariile, inclusiv pentru cele în care emisiile rămân la niveluri ridicate”, a declarat Felipe J Colon-Gonzalez, profesor asistent la LSHTM, citat de The Guardian.
Malaria omoară peste 400.000 de oameni în fiecare an, în special copii, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În 2019, peste 90% din aproximativ 230 de milioane de cazuri au avut loc în Africa.
Unele ţări, precum Eritreea, Sudan şi Columbia au înregistrat un număr semnificativ de cazuri de malarie în ultimul an. Febra dengue nu are un tratament specific. Boala este sub-raportată, se estimează că între 100 şi 400 de milioane de oameni contracteză boala în fiecare an, iar 20.000 de persoane mor.