OMS, nou anunţ privind tulpina Delta. Specialiştii avertizează că persoanele vaccinate se pot infecta oricând cu varianta Delta, însă fac forme mai uşoare ale bolii.
„Există rapoarte care arată că populaţiile vaccinate prezintă cazuri de infecţie, în special cu varianta Delta. Majoritatea acestora sunt infecţii uşoare sau asimptomatice”, a declarat dr. Soumya Swaminathan, om de ştiinţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, informează CNBC.
Cu toate acestea, dr. Soumya Swaminathan a precizat că numărul spitalizărilor sunt în creştere în unele părţi ale lumii, mai ales în ţările în care ratele de vaccinare sunt scăzute şi varianta Delta, extrem de contagioasă, se răspândeşte rapid.
„Tulpina Delta se răspândeşte în jurul lumii într-un ritm rapid, determinând o nouă creştere a numărului cazurilor şi deceselor. Totuşi, nu peste tot are acelaşi impac. Varianta se răspândeşte rapid şi infectează persoanele neprotejate şi vulnerabilet”, a precizat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Mediafax.
Swaminathan a avertizat că şi persoanele vaccinate cu schema completă se pot infecta în continuare cu Covid şi îl pot transmite altora. Din acest motiv, oficialii OMS au cerut oamenilor să poarte în continuare măşti de protecţie şi să respecte regulile de distanţare fizică
„Cu siguranţă vă reduce semnificativ şansele de spitalizare severă şi deces”, a mai precizat dr. Swaminathan.
Potrivit unor studii, persoanele infectate cu COVID-19 după vaccinare produc mult mai puţin virus decât cei care nu sunt vaccinaţi, reducând riscul transmiterii virusului altor persoane.
Oficialii OMS au spus că sunt necesare mai multe studii pentru a înţelege impactul vaccinurilor asupra transmisibilităţii.
Varianta Delta de coronavirus face noi victime în România. Potrivit datelor INSP, până în 11 iulie au fost raportate 2.373 de secvențieri. Au fost confirmate 1.776 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 1.655 cu varianta Alpha, 11 cu varianta Beta, 23 cu Gamma și 87 cu varianta Delta.
De asemenea, până în 11 iulie au fost înregistrate 33 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 27 cu varianta Alpha și câte 3 cu variantele Gamma și Delta.
Potrivit INSP, 49 cazuri de infectare cu varianta Delta se află în 18 focare, dintre care 13 familiale (22 cazuri) și 5 de colectivitate (27 cazuri), din 7 județe: Argeș (3), Bacău (1), Brașov (1), Dolj (4), Ilfov (3), Iași (1), Teleorman (1) și București (4).
„Dintre cazurile din focare, pentru 4 a fost menționat istoricul de călătorie într-o zonă cu transmitere comunitară susținută a variantei Delta (3 în India), respectiv 1 în Finlanda. 36% (31 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată. 6% (5 cazuri sporadice) au istoric de călătorie, din care 2 în UK, 1 în Turcia, 1 în Irlanda și 1 este angatul unei firme de transport internațional; 2% (2 cazuri) au refuzat colaborarea cu DSP”, a anunțat INSP.
Cele trei decese la pacienți cu varianta Delta au fost înregistrate la o femeie în vârstă de 72 de ani, din Argeș, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2, la un bărbat în vârstă de 62 de ani, din Bacău, cu istoric de călătorie în Irlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2 și la un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Bacău, cu istoric de călătorie în Finlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2. Acesta a fost sursa unui focar familial cu 5 cazuri de COVID-19, din care 4 confirmate cu varianta Delta.