Top 10 plaje din Europa şi din lume, mai late şi mai “sălbatice” decât cea din Mamaia! Deşi la un calcul fulger lărgirea plajelor pe litoralul românesc ar trebui să fie motiv de bucurie pentru toată lumea, turiştii români, comercianţii, patronii de plaje exclusiviste şi afaceri locale, cu toţii sunt nemulţumiţi de proiectul european în care s-a investit nu mai puţin de 70 de milioane de euro. Motivul?
Românii au o meteahnă veche, ce greu mai poate fi schimbată acum. Doresc confort, şezlonguri la buza apei, muzică dată la maximum, băutură şi multe poze pentru a se putea „lăuda” în faţa prietenilor sau a cunoscuţilor de acasă. Odată cu lărgirea plajelor, noile sectoare nu pot fi exploatate, așa că șezlongurile ar trebui să fie amplasate pe sectoarele vechi de plajă, adică la o distanță de 150 – 200 de metri de apă, ceea ce a dus la supărarea turiștilor şi implicit a afaceriştilor care nu îşi pot dubla profitul.
Chiar dacă legea este clară, mai mulți administratori de plajă de la Mamaia au riscat și au mutat șezlongurile mai aproape de apă. Acum ar putea fi amendați, anunță reprezentanții Apelor Române Dobrogea Litoral.
România TV.net vă prezintă o altă perspectivă. Iată un top al plajelor de lăţime peste medie, care sunt adorate de turişti. Cum se comportă străinii şi ce dorinţe au în materie de a-şi petrece concediul vedeţi în materialul de mai jos.
1. Plaja Malvarrosa – Valencia!
Valencia se bucură de nu mai puţin de 19,5 kilometri de plajă. Una dintre cele mai renumite plaje este Malvarrosa, care se află chiar în oraş. Deşi are o lungime de un kilometru şi o lăţime de 135, nimeni nu pare deranjat de faptul că are o întindere extrem de mare, că şezlongurile lipsesc sau că cocktailurile nu sunt aduse la nas, chiar la buza apei. Dimpotrivă! Valencienii o adoră şi vin aici chiar să se bucure de soare, mare şi relaxare. Mai mult decât atât, mulţi dintre turiştii care au vizitat această plajă spun că are un farmec aparte, iar atmosfera aminteşte de plajele din Los Angeles.
2. Plaja Warnemünde, Germania
Altă ţară europeană, aceeaşi plajă lată. La mică distanţă de oraşul Rostock din Germania, se află un oraş balnear Warnemünde. Acesta este chiar pe malul Mării Baltice şi oferă o plajă ce are o lăţime de nu mai puţin de 100 de metri. Nici aici oamenii nu par deranjaţi că parcurg o distanţă mai mare până la apă. Nu plâng nici după răcoritoare şi nici după „confortul” şezlongurilor. Turiştii vin cu cearceaful sau prosopul propriu şi la nevoie îşi pun umbrelele. Totul se desfăşoară într-un spirit civilizat şi plin de linişte. Aici, se aude doar briza mării, fără muzica cluburilor exclusiviste şi fără comercianţii care deranjează, urlând şi implorând să scape de marfa de proastă calitate, la un preţ ridicat.
3. Plaja Frizia, Schiermonnikoog – Olanda
Ajungem şi în Olanda, Schiermonnikoog, unde întâlnim acelaşi concept de plajă lată. Culmea este că cea mai mare atracție o reprezită imensitatea de nisip. Majoritatea insulelor Wadden sunt cunoscute pentru lungimea plajelor lor, iar Schiermonnikoog se distinge datorită lățimii. În cel mai mare punct al său, plaja are o lățime de aproape un kilometru și, în consecință, este una dintre cele mai largi din Europa. Și încă e în plin proces de creştere. Zăcămintele de nisip din Marea Nordului formează în mod continuu noi bănci de nisip, care „fuzionează” cu plaja. Turiştii spun că datorită acestei imensităţi de nisip, răsfățul netulburat de natură e un lucru minunat. Plaja este invariabil una dintre cele mai curate din Olanda. Nici aici nu e nici urmă de comerciant sau de afacere locală, iar turiştii sunt foarte mulţumiţi.
4. Plaja Dune du Pyla, Franţa
O plajă excepţională cu întindere mare de nisip se găseşte şi în Franţa. Nici aici nu se găseşte picior de comerciant ambulant sau şezlonguri lângă apă. Cu toate acestea, turiştii se înghesuie buluc pe imensitatea de nisip, care pare că seamănă cu o mică Sahara europeană, dar cu deschidere la mare. Această plajă este cea mai înaltă din Europa, la peste 100 de metri.
Este la o oră de mers cu mașina de Bordeaux și este literalmente uimitoare. După ce puteţi admira priveliștile panoramice asupra Atlanticului și a pădurilor de pini din spate, există kilometri de plaje de explorat de-a lungul Bassin d’Arcachon. Puteşi lua un feribot de la debarcaderul Arcachon până la Cap Ferret pentru cea mai bună vedere a dunei.
5. Plaja Huntington State California, Statele Unite
Trecem oceanul şi ajungem tocmai în Statele Unite, unde descoperim o plajă de o imensitate impresionantă. Huntington State Beach este o plajă de nisip cu o lungime de două mile, care începe de la Beach Boulevard și se îndreaptă spre sud până la canalul râului Santa Ana. Plaja este de stat şi oferă terenuri de volei, mese de picnic şi salvamari. Nimic mai mult. Zonele private împânzite cu şezlonguri cât vezi cu ochii nu se regăsesc nici aici. Chiar şi aşa, turiştii sunt dornici să viziteze această plajă şi să se bucure de frumuseţea naturală pe care o oferă.
6. Plaja Camber Sands, Marea Britanie
Încă o plajă extrem de lată se regăseşte în Marea Britanie. Deşi e vânt, afacerile locale lipsesc aproape cu desăvârşire, şezlongurile şi zonele exclusiviste nu existp, ălaja Camber Sands este foarte populară, întotdeauna plină de turiști, majoritatea britanici.
Camber Sands este o plajă din East Sussex, Marea Britanie, în satul Camber, lângă Rye. Este singurul sistem de dune de nisip din East Sussex și se află la est de estuarul râului Rother, la Rye Bay, întinzându-se 3 mile (4,8 km) până chiar dincolo de granița Kent, unde șindrila și pietricele se zăresc din nou. Este una dintre cele trei întinderi de nisip scufundat la est de Golful Bournemouth.
7. Big Beach – Maui, Hawaii
Aşa cum sugerează şi numele Big Beach are o lungime de peste o jumătate de kilmoetru şi este neobşnuit de largă conform standardelor. Reprezintă una dintre cele mai remarcabile plaje din acest stat şi atrage o mulţime de oameni. Turiştii de aici au o gândire total opusă decât a multor români şi adoră liniştea şi faptul că nu este împânzită de şezlonguri sau de instistenţa comercianţilor ambulanţi. Big Beach nu este numele oficial al acestei plaje – dar este numele cu care este cel mai bine cunoscută. Alte nume pentru această plajă sunt: Makena Beach și Oneloa Beach
Topul plajelor unde turiştii NU sunt nemulţumiţi. Situat în Makena (la sud de Wailea), Parcul de Stat Makena cuprinde 165 de acri și este compusă din două părţi, Makena și Puʻu Olai, un con în formă de cenușă vulcanică lat înălțime de 360 de metri, în centrul parcului. Nu există fântâni cu apă, magazine, așa că turiştilor le este indicat să aducă răcoritoare pentru a se putea bucura din plin de o zi însorită.
Citeşte şi: Administratorii de plajă din Mamaia au încălcat legea pentru a mulțumi turiștii. Vor fi amendați