Ce fel de protecție solară ar trebui să folosim pe timpul verii. Ce factor SPF recomandă experții în dermatologie

Radiațiile solare sunt extrem de periculoase și e nevoie să acordăm o atenție sporită protecției solare pe care o folosim dacă nu vrem să ajungem la probleme serioase de sănătate.
Filip Stan
14 iul. 2021, 10:33
Ce fel de protecție solară ar trebui să folosim pe timpul verii. Ce factor SPF recomandă experții în dermatologie

PROTECȚIE SOLARĂ. Ce înseamnă UVA, UVB, VIZ, IR

PROTECȚIE SOLARĂ. Radiațiile solare se împart în Radiații Infraroșii (IR), Lumină Vizibilă (din care cea mai cunoscută este „lumina albastră”) și Radiațiile Ultraviolete (UV).

Dacă vorbim despre radiațiile Infraroșii, acestea sunt responsabile de încălzirea profundă a pielii, inflamație, alterarea dermului. Ele pot accelera îmbătrânirea prematură a pielii.

Totuși, cele mai dăunătoare sunt radiațiile ultraviolete. Ele se împart în radiații UVB – Burning (arderea pielii), cu distrugere de ADN și radiații UVA – Aging (îmbătrânire), cu distrugerea calității dermului prin stres oxidativ și radicali liberi.

PROTECȚIE SOLARĂ cu un SPF ridicat protejează pielea mai bine decât una cu un SPF mai mic?

Steven Q. Wang, directorul de chirurgie dermatologică și dermatologie la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din Basking Ridge, New Jersey, vine cu sfaturi importante legate de ce protecție solară ar trebui să folosim la plajă și în viața de zi cu zi.

„Mi-aș dori să am un răspuns scurt și simplu la această întrebare, dar este puțin complicat. În calitate de dermatolog și fotobiolog, am studiat efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete (UV) asupra pielii, precum și modalitățile de protejare împotriva acestora.

Lumina ultravioletă este invizibilă pentru oameni deoarece are lungimi de undă mai mici decât lumina pe care o putem vedea. În spectrul UV există două tipuri de raze care pot deteriora ADN-ul din celulele pielii și pot duce la cancer de piele. Este important să vă protejați pielea de ambele tipuri:

-Razele UVB provoacă arsuri solare și joacă un rol cheie în dezvoltarea cancerului de piele. Numărul SPF al unei protecții solare se referă în principal la cantitatea de protecție UVB pe care o oferă.

-Razele UVA provoacă leziuni ale pielii care duc la îmbătrânirea pielii și la apariția ridurilor. Cele mai scurte lungimi de undă ale razelor UVA contribuie, de asemenea, la arsurile solare. Este important să căutați cuvintele „spectru larg” pe eticheta unui produs, ceea ce înseamnă că are ingrediente care vă pot proteja atât de razele UVA, cât și de razele UVB”.

PROTECȚIE SOLARĂ. La ce se referă factorul SPF

Factorul SPF vă arată cât ar dura radiația UV a soarelui pentru a vă înroși pielea atunci când utilizați produsul exact așa cum este direcționat față de cantitatea de timp fără protecție solară. Deci, în mod ideal, dacă folosiți SPF 30 va dura de 30 de ori mai mult pentru a vă arde decât dacă nu purtați protecție solară, a mai spus specialistul în dermatologie.

Un SPF 30 permite aproximativ 3% din razele UVB să vă lovească pielea. Un SPF de 50 permite trecerea a aproximativ 2% din acele raze.

În condiții ideale (ca într-un laborator), o protecție solară cu protecție SPF mai mare și acoperire cu spectru larg oferă mai multă protecție împotriva arsurilor solare, deteriorării UVA și deteriorării ADN decât produsele comparabile cu valori SPF mai mici.

Dar viața reală nu este ca un laborator. În viața reală, produsele cu SPF foarte mare creează adesea un fals sentiment de securitate. Oamenii care le folosesc tind să stea mult mai mult la soare. Pot sări peste cerere. Și s-ar putea să creadă că nu trebuie să caute umbră, să poarte o pălărie sau să se acopere cu haine. Ele ajung să aibă mult mai multe daune UV, ceea ce, desigur, învinge scopul.

Pentru persoanele cu antecedente sau cu risc crescut de cancer de piele, boli genetice precum albinismul sau xeroderma pigmentară sau anumite tulburări imune, SPF 50 poate să nu fie suficient. Același lucru este valabil și pentru anumite scenarii, cum ar fi drumețiile sau schiul la mare altitudine.

Fundația pentru Cancerul de Piele recomandă o protecție solară rezistentă la apă, cu spectru larg, cu un SPF de 30 sau mai mare pentru orice activitate extinsă în aer liber. Cu toate acestea, indiferent de SPF, este important să aplicați protecția cu 30 de minute înainte de a ieși afară și să o aplicați din nou la fiecare două ore sau imediat după înot sau transpirație.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Amenințări cu moartea pentru Trump. Cine a întreținut „climatul de ură”, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Nicolae Ciucă: România Poate Prelua Postul de Comisar European pe Economie sau Extindere
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'