Ce fel de protecție solară ar trebui să folosim pe timpul verii. Ce factor SPF recomandă experții în dermatologie

Radiațiile solare sunt extrem de periculoase și e nevoie să acordăm o atenție sporită protecției solare pe care o folosim dacă nu vrem să ajungem la probleme serioase de sănătate.
Filip Stan
14 iul. 2021, 10:33
Ce fel de protecție solară ar trebui să folosim pe timpul verii. Ce factor SPF recomandă experții în dermatologie

PROTECȚIE SOLARĂ. Ce înseamnă UVA, UVB, VIZ, IR

PROTECȚIE SOLARĂ. Radiațiile solare se împart în Radiații Infraroșii (IR), Lumină Vizibilă (din care cea mai cunoscută este „lumina albastră”) și Radiațiile Ultraviolete (UV).

Dacă vorbim despre radiațiile Infraroșii, acestea sunt responsabile de încălzirea profundă a pielii, inflamație, alterarea dermului. Ele pot accelera îmbătrânirea prematură a pielii.

Totuși, cele mai dăunătoare sunt radiațiile ultraviolete. Ele se împart în radiații UVB – Burning (arderea pielii), cu distrugere de ADN și radiații UVA – Aging (îmbătrânire), cu distrugerea calității dermului prin stres oxidativ și radicali liberi.

PROTECȚIE SOLARĂ cu un SPF ridicat protejează pielea mai bine decât una cu un SPF mai mic?

Steven Q. Wang, directorul de chirurgie dermatologică și dermatologie la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din Basking Ridge, New Jersey, vine cu sfaturi importante legate de ce protecție solară ar trebui să folosim la plajă și în viața de zi cu zi.

„Mi-aș dori să am un răspuns scurt și simplu la această întrebare, dar este puțin complicat. În calitate de dermatolog și fotobiolog, am studiat efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete (UV) asupra pielii, precum și modalitățile de protejare împotriva acestora.

Lumina ultravioletă este invizibilă pentru oameni deoarece are lungimi de undă mai mici decât lumina pe care o putem vedea. În spectrul UV există două tipuri de raze care pot deteriora ADN-ul din celulele pielii și pot duce la cancer de piele. Este important să vă protejați pielea de ambele tipuri:

-Razele UVB provoacă arsuri solare și joacă un rol cheie în dezvoltarea cancerului de piele. Numărul SPF al unei protecții solare se referă în principal la cantitatea de protecție UVB pe care o oferă.

-Razele UVA provoacă leziuni ale pielii care duc la îmbătrânirea pielii și la apariția ridurilor. Cele mai scurte lungimi de undă ale razelor UVA contribuie, de asemenea, la arsurile solare. Este important să căutați cuvintele „spectru larg” pe eticheta unui produs, ceea ce înseamnă că are ingrediente care vă pot proteja atât de razele UVA, cât și de razele UVB”.

PROTECȚIE SOLARĂ. La ce se referă factorul SPF

Factorul SPF vă arată cât ar dura radiația UV a soarelui pentru a vă înroși pielea atunci când utilizați produsul exact așa cum este direcționat față de cantitatea de timp fără protecție solară. Deci, în mod ideal, dacă folosiți SPF 30 va dura de 30 de ori mai mult pentru a vă arde decât dacă nu purtați protecție solară, a mai spus specialistul în dermatologie.

Un SPF 30 permite aproximativ 3% din razele UVB să vă lovească pielea. Un SPF de 50 permite trecerea a aproximativ 2% din acele raze.

În condiții ideale (ca într-un laborator), o protecție solară cu protecție SPF mai mare și acoperire cu spectru larg oferă mai multă protecție împotriva arsurilor solare, deteriorării UVA și deteriorării ADN decât produsele comparabile cu valori SPF mai mici.

Dar viața reală nu este ca un laborator. În viața reală, produsele cu SPF foarte mare creează adesea un fals sentiment de securitate. Oamenii care le folosesc tind să stea mult mai mult la soare. Pot sări peste cerere. Și s-ar putea să creadă că nu trebuie să caute umbră, să poarte o pălărie sau să se acopere cu haine. Ele ajung să aibă mult mai multe daune UV, ceea ce, desigur, învinge scopul.

Pentru persoanele cu antecedente sau cu risc crescut de cancer de piele, boli genetice precum albinismul sau xeroderma pigmentară sau anumite tulburări imune, SPF 50 poate să nu fie suficient. Același lucru este valabil și pentru anumite scenarii, cum ar fi drumețiile sau schiul la mare altitudine.

Fundația pentru Cancerul de Piele recomandă o protecție solară rezistentă la apă, cu spectru larg, cu un SPF de 30 sau mai mare pentru orice activitate extinsă în aer liber. Cu toate acestea, indiferent de SPF, este important să aplicați protecția cu 30 de minute înainte de a ieși afară și să o aplicați din nou la fiecare două ore sau imediat după înot sau transpirație.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Cartea electronică de identitate care se introduce în toată România
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Zodii care își schimbă cercul de prieteni anul viitor. Renunță la oamenii falși
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
StirileBZI
Această plantă nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun! Atrage banii și bunăstarea
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
O amuletă de argint descoperită în Germania, primele dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?