‘Aducem prima oară dovada că filtrele mucurilor de ţigări pot respinge paraziţii’, au declarat cercetătorii, ale căror lucrări vor fi publicate miercuri în revista ‘Biology Letters’ a Societăţii regale britanice, potrivit Agerpres.
Paraziţii care coabitează cu păsările pot avea un impact negativ asupra lor, în privinţa capacităţii lor de reproducere şi a supravieţuirii. Echipa lui Montserrat Suarez-Rodriguez de la Institutul de ecologie al Universităţii naţionale autonome mexicane din Mexico a studiat o populaţie urbană de vrăbii (passer domesticus) în perioada de reproducere. Peste 89% din cuiburile lor conţineau celuloză din filtrele mucurilor de ţigări, având în medie câte opt chiştoace de cuib. Cercetătorii au constatat că, cu cât ponderea celulozei era mai mare în cuib, cu atât numărul de paraziţi era mai mic.
Oamenii de ştiinţă consideră că acest lucru ‘s-ar datora faptului că acarienilor nu le place nicotina, probabil în combinaţie cu alte substanţe’. Totuşi, pentru a determina dacă comportamentul vrăbiilor ‘ţine de automedicaţie’ ar trebui demonstrat că mucurile de ţigări sunt adunate deliberat, pentru efectul lor nefast asupra paraziţilor.
În schimb, numeroase alte substanţe chimice prezente în chiştoace, inclusiv urme de pesticide, sunt în contact cu păsările în cuib, iar toxicitatea lor ar putea ‘contrabalansa’ efectul benefic al reducerii numărului de paraziţi.