Noi probleme cu apa caldă în Capitală. Nicuşor Dan a declarat, miercuri, că bucureştenii din sectoarele 2 şi 3 nu au apă caldă deoarece cel mai mare CET este în revizie, iar celelalte nu fac faţă.
„Bucureştiul are patru CET-uri. CET-ul care este în revizie este cel mai mare. Ele trebuie să-şi facă revizia anuală pentru a evita accidentele din perioada în care sunt foarte solicitate. Din păcate şi din cauza stării celorlalte centrale din celelalte trei CET-uri şi din cauza stării întregii reţele de distribuţie, nu există presiune suficientă de la cele trei CET-uri pentru tot Bucureştiul”, a explicat Nicuşor Dan.
Primarul şi-a exprimat speranţa, totodată, că nu vor fi direcţionate cu prioritate către Termoenergetica cotele defalcate din impozitul pe venit, aşa cum a solicitat compania Ministerului Dezvoltării.
„Este un mecanism care spune că, în situaţia în care o autoritate publică locală nu şi-a plătit în ceea ce priveşte prevederile bugetare obligaţiile către operatorul de termoficare, acesta poate să solicite un ordin comun prin care cotele defalcate să fie duse cu prioritate către respectivul operator de termoficare şi de-abia restul să vină la Primăria Generală. După cum ştiţi, este o solicitare făcută de noua conducere a Termoenergeticii către minister. Ministerul a pus ordinul în dezbatere pe 6 iulie zece zile. Suntem în cele cele 10 zile. Eu sper ca acest lucru să nu se întâmple. (…) Veniturile municipalităţii vin în mare parte din aceste cote defalcate”, a mai declarat primarul Capitalei.
Nicuşor Dan i-a asigurat pe bucureşteni că iarna viitoare nu vor mai fi la fel de multe probleme cu căldura ca până acum.
„Ce am făcut anul acesta a fost să deschidem acel şantier de 13 kilometri pe care lucrează compania Energetica, să deschidem licitaţii publice pentru 40 de kilometri, licitaţia este deschisă, ofertele sunt depuse, comisia evaluează, eu estimez că în jur de 1 august o să avem atribuirea, proiectarea există deja, deci, se poate începe direct cu execuţia. Deci, până acum, vorbim de 50 de kilometri şi este nevoie de nişte surse suplimentare de căldură, în special pe capete de reţea, pentru a degreva CET-urile de presiunea suplimentară pe care trebuie să o depună. Eu estimez, nu am spus că o să facem minuni, dar am spus că iarna 2021-2022 o să fie mai bună decât iarna 2020 – 2021”, a menţionat Nicuşor Dan.
Potrivit primarului Capitalei, în prezent Energetica face lucrări în zona 13 Septembrie – Ferentari.
„Acestea sunt cu conducte preizolate, cea mai bună tehnologie. În afară de ele, Termoenergetica desfăşoară lucrări de reparaţii, adică înlocuiesc conductă cu conductă, nu cu conductă preizolată, e mai rapid. Anul trecut, au făcut undeva la 20 kilometri de înlocuire. Anul acesta estimează că vor face undeva la 25 de kilometri de înlocuire şi, imediat ce terminăm procedurile cu licitaţia, operatorii privaţi pe care i-am selectat o să înceapă lucrările la celelalte şantiere”, a mai explicat primarul general al Capitalei.