Alegeri parlamentare 2012. Vrancea, judeţul cu un candidat aflat în puşcărie

Într-un judeţ tradiţional "roşu", dreapta are şanse reduse la alegerile din 9 decembrie, mai ales că recentul scandal care a dus la arestarea preşedintelui PDL Vrancea a scăzut şi mai mult şansele ARD. În Vrancea, judeţ oblăduit de Marian Oprişan din 2000, candidaţii USL sunt, cu două excepţii, parlamentari în funcţie.
Romania TV
05 dec. 2012, 10:28
Alegeri parlamentare 2012. Vrancea, judeţul cu un candidat aflat în puşcărie

Pentru Camera Deputaţilor, în colegiul 1 Focşani, candidează deputatul Ciprian Nica (PSD). Acesta şi-a schimbat colegiul, în 2008 fiind ales în colegiul 6. De profesie notar, Nica este pus a doua oară pe listele cu candidaţi, deşi în 2003 a avut un conflict destul de dur cu Marian Oprişan pe care l-a pârât conducerii centrale că exercită funcţia de preşedinte al PSD Vrancea într-o manieră autocratică. Nica a primit recent, la Curtea de Apel Bucureşti, verdictul de colaborator al Securităţii, instanţa dând dreptate CNSAS. Adversarul său este Raluca Gabriela Ioan (PDL), fost consilier judeţean, care candidează în locul lui Răzvan Mustea, deţinătorul actual al mandatului. Mustea este liderul OT-PDL, a fost ministru al Comunicaţiilor în guvernul Ungureanu şi este naş de cununie al Elenei Băsescu.

În colegiul 2 Focşani-Sud, USL mizează pe Angel Tîlvăr (PSD), actualmente deputat şi fost senator în legislatura 2004-2008. Numele său nu a fost implicat în vreun scandal, dar nu este la primul partid, începându-şi cariera politică în ApR, efemerul partid pe care l-a creat Teodor Meleşcanu, după plecarea sa din PDSR. Împotriva sa candidează Constantina Negoiţă, liderul organizaţiei de femei a PDL din judeţ.

Singurul colegiu exclusiv rural din Vrancea, colegiul 3 Dumitreşti, este vizat de către deţinătorul actual al mandatului, Nini Săpunaru. Acesta este preşedintele PNL Vrancea şi deputat din 2000. În perioada 1997-2000 a fost şeful Vămilor. Din 2002, Săpunaru şi Oprişan au început un război local foarte dur pe care cu greu l-au încheiat pentru a forma la nivel local USL-ul. ARD îl susţine pe medicul Eugen Ghinescu, fost şef al Casei de Asigurări de Sănătate Ilfov. Totuşi Ghinescu nu este un candidat plasat de la centru, el fiind născut la Dumitreşti, unde s-a retras după ieşirea la pensie.

În colegiul 4 Odobeşti, îl regăsim pe Miron Mitrea (PSD). Fostul ministru al Transporturilor în guvernul Năstase a alocat fonduri consistente judeţului în timpul cât a fost ministru, dar relaţia cu social-democraţii vrânceni este departe de a fi idilică. Presa locală a relatat că mutarea sa de pe colegiul senatorial 2 în cel pentru Camera Deputaţilor a avut loc în urma unei fronde a primarilor PSD care au ameninţat că nu vor face campanie unui candidat care a trecut doar de două ori în judeţ în timpul mandatului său de senator. Mitrea a fost şi obiectul interesului procurorilor DNA, însă cercetările lor nu s-au finalizat cu o condamnare a fostului ministru care, la finele legislaturii trecute, a renunţat de bunăvoie la imunitate pentru a se pune la dispoziţia justiţiei. Adversarul său de la PDL este Costel Florin Bebe Marica, director adjunct la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală. Marica a devenit politician prin intrarea în Forţa Democrată, partid fondat de către Petre Roman după plecarea din PD. Pe modelul lui Cristian Popescu-Piedone, Marica şi-a trecut în buletin numele de Bebe cu care îl apelau prietenii.

Laurenţiu Ţigăeru-Roşca (PNL) pare a avea o misiune uşoară în colegiul 5 Mărăşeşti, ţinând cont că adversarul său şi deţinătorul mandatului, Alin Trăşculescu (PDL), va afla rezultatul alegerilor în închisoare, unde se află pentru acuzaţii de luare de mită şi trafic de influenţă. Ţigăeru a adoptat şi numele soţiei, fiind „măritat” cu fiica unui om de afaceri foarte prosper din zonă, Vasile Roşca. Ţigăeru este preşedinte al Administraţiei Fondul pentru Mediu. Trăşculescu era considerat „o tânără speranţă” a PDL, partid în care a intrat în 2006. La alegerile locale din 2008, a fost la un pas să câştige primăria Focşanilor, în faţa lui Decebal Bacinschi. Performanţa a fost apreciat de conducerea centrală care l-a numit lider al organizaţiei judeţene în locul lui Jan Vraciu. Declinul carierei lui Trăşculescu a devenit evident la localele de anul acesta, când PDL Vrancea a realizat contraperformanţa de a fi singura organizaţie din ţară care nu a propus un nume pentru postul de preşedinte al Consiliului Judeţean. Anchetarea sa de către DNA şi referatul prin care procurorii au prezentat conţinutul unor înregistrări telefonice au pus capăt definitiv carierei lui Trăşculescu, acesta fiind acuzat că încerca să-şi finanţeze ilegal campania electorală, inclusiv prin ameninţări la adresa unor oameni de afaceri pe care înainte îi ajutase să obţină contracte cu statul.

Pesedistul Victor Roman, candidatul USL în colegiul 6 Panciu-Adjud, este consilier judeţean. Roman a fost verificat de ANI în legătură cu unele contracte de deszăpezire ale CJ Vrancea, existând suspiciuni că Roman ar fi proprietarul unora dintre firmele beneficiare. Până la urmă, ANI nu l-a acuzat de conflict de interese. Din partea ARD candidează Florin Secară, fost ofiţer genist, care a intrat în afaceri cu mobilă.

Pentru Senat, colegiul 1, USL îl susţine pe vicepreşedintele Senatului, Petru Filip (PSD). Alături de Frunzăverde, Filip este numele cel mai important din PDL care a părăsit partidul în valul migrator care a subţiat rândurile parlamentarilor democrat-liberali de la moţiunea de cenzură care a dus la demiterea premierului Ungureanu până la suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Filip a fost primar la Oradea timp de trei mandate, iar în 2005-2011 a fost vicepreşedinte al PDL. Împotriva sa, ARD îl susţine pe avocatul Codruţ-Octavian Baloş (Forţa Civică). Deşi intrat relativ recent în politică, şi Baloş este la al doilea partid, primul fiind UNPR.

În colegiul 2, PSD susţine tot un candidat „recrutat” de la rivalii din PDL, dar în 2001. Este vorba de Cristian Dumitrescu, preşedintele Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor. În perioada 1992-2000, Dumitrescu a fost senator PD. În 2001 a devenit membru PSD. Din 2000, Dumitrescu este deputat. Este soţul Corinei Dumitrescu, cea care a fost propusă în primăvară ca ministru al Educaţiei, dar care a renunţat la acest post ca urmare a unui scandal legat de neclarităţi din CV-ul ei, dar şi unor acuzaţii de plagiat. Înainte de a fi propusă pentru postul de la Guvern, Dumitrescu a fost membru al CSM. Desemnarea sa în acest organism a generat un alt scandal, preşedintele Băsescu invocând faptul că funcţia de membru al CSM este incompatibilă cu cea de rector al Universităţii „Dimitrie Cantemir”, exercitată tot de către Corina Dumitrescu. Adversarul deputatul PSD este primarul comunei Ţifeşti, Gabriel Postolache (PDL).

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate
Capital.ro
Avertismentul BNR pentru românii care preferă banii cash. Ce se întâmplă cu bancomatele
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Reducere la plata impozitelor pe 2025. Toți românii beneficiază de ea
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a primit lovitura finală. Anunțul serii în România: Nu va putea candida în 2025
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Ministrul Educaţiei militează pentru un salariu de bază crescut pentru profesori
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”