Imaginile catastrofei provocate de inundaţii în Germania. Echipa România TV a ajuns sâmbătă în Erftstadt, unul dintre cele mai afectate oraşe din landul Renania de Nord-Westfalia.
„La faţa locului intervine armata germană cu tancuri. Sunt probleme cu semnalul telefoniei mobile în zonă. Sunt oameni care nu pot lua legătura cu familiile.
Este o mobilizare fără precedent. E ca la război. Nu se ştie dacă ar mai putea fi persoane în maşinile aflate pe autostrada inundată”, a transmis corespondentul România TV, Costi Soare.
Trimisul special România TV în Germania a discutat cu o femeie din Republica Moldova care a povestit îngrozită despre dezastrul provocat de inundaţii.
„Toţi sunt şocaţi. Lumină nu a fost o noapte şi o zi. Seara au dat lumină. Toată lumea e şocată!”, a spus ea.
Chiar dacă a investit foarte mult în infrastructură, Germania nu a fost ocolită de furia naturii.
„Acest ciclon a avut atât de mare putere încât a răsturnat inclusiv camioane. Sunt oameni care au fost surprinşi de această viitură incredibilă, oameni care au murit înecaţi în autoturisme şi nimeni nu putea să-i salveze. Nici măcar pompierii nu ar fi îndrăznit să intervină în acele momente pentru că şi ei şi-ar fi pus viaţa în pericol.
Autostrada din apropierea oraşului Erftstadt s-a transformat într-un lac în urma inundaţiilor puternice. Până vineri, nivelul apei era şi mai mare. Maşinile nu se puteau vedea din apă. Acum, apele au mai început să se retragă”, a mai spus trimisul special România TV în Germania.
Sunt peste 15.000 de forţe de ordine mobilizate în localităţile afectate de viitură.
„Mulţi dintre localnici dădeau vina şi pe schimbarea climei. Aceste ploi au venit. Acest ciclon, din ceea ce spuneau meteorologii, a venit dinspre ocean. Sunt ploi puternice pe care nu le-au întâlnit niciodată”, a mai precizat corespondentul Costi Soare.
Bilanţul victimelor în urma inundațiilor devastatoare din Germania a crescut, sâmbătă, la cel puţin 133 de morţi, ceea ce ridică la 153 numărul deceselor înregistrate în Germania şi Belgia, două state europene puternic afectate de fenomene meteorologice extreme în ultimele zile. Peste 1.000 de persoane sunt date dispărute în Germania, transmite agenţia AFP, citată de Agerpres.
Germania şi Belgia s-au confruntat, între 14 şi 15 iulie, cu ploi torenţiale de o violenţă fără precedent, care au provocat inundaţii şi viituri, ce s-au abătut asupra unor zone rezidenţiale, distrugând multe localităţi.
Aproape 700 de localnici au fost evacuaţi vineri seara după ruperea unui baraj în oraşul Wassenberg de lângă Köln, potrivit autorităţilor citate de Reuters.
În acelaşi timp, serviciile de intervenţie şi de salvare continuă căutările eventualilor supravieţuitori în regiunile din vestul Germaniei, în timp ce nivelul apei rămâne ridicat în multe oraşe, unde sunt case care au continuat să se prăbuşească.
Acesta este cel mai grav dezastru natural abătut asupra Germaniei în ultimii 50 de ani.
De asemenea, autorităţile din Belgia au raportat 20 de decese şi 19 persoane date dispărute din cauza inundaţiilor puternice.
Guvernul federal belgian a declarat o zi de doliu naţional pentru marţi, 20 iulie, în memoria victimelor inundaţiilor catastrofale din ultimele două zile. La miezul zilei, vor suna sirenele serviciilor de urgenţă şi de intervenţie rapidă, apoi va urma un minut de reculegere. De asemenea, pe teritoriul Belgiei, drapelele vor fi coborâte în bernă.
În acelaşi timp, ploile torenţiale au provocat numeroase prejudicii în Olanda, Luxemburg şi Elveţia.