Premierul Florin Cîţu a afirmat, întrebat ce părere are despre faptul că primarul Clujului Emil Boc susţine ideea comasării judeţelor în regiuni pentru a facilita atragerea fondurilor europene că este o idee interesantă sprijinită şi de alţi edili sau preşedinţi de consilii judeţene din PNL. El a adăugat că nu a existat o discuţie despre acest subiect la nivelul coaliţiei.
„Sunt mai mulţi lideri, primari, preşedinţi de consilii judeţene în Partidul Naţional Liberal care împărtăşesc această opinie, încă nu a fost ridicată la nivel de coaliţie, dar o vom ridica dacă este important. Mie mi se pare o idee interesantă. Din punctul meu de vedere, mi se pare o idee interesantă şi arată şi progres”, a explicat Florin Cîţu, în urmă cu mai bine de o lună.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, susține că ideea regionalizării poate fi catalogată ca „un proiect politic”, care nu este posibil în baza actualei Constituţii.
Attila afirmă că dacă ar trebui să îşi asigure cheltuielile cu salarii şi cu bunuri şi servicii exclusiv din taxele şi impozitele încasate la nivel local, doar puţin peste 1% dintre unităţile administrativ teritoriale (UAT) ar reuşi să facă acest lucru.
„Simulările spun aşa: dacă luăm doar taxele şi impozitele locale plătite la nivelul UAT-urilor – avem 3228 de UAT-uri – versus cheltuielile de funcţionare, adică salarii şi bunurile şi serviciile, cheltuielile de funcţionare a primăriilor, ar trebui să avem 39 de UAT-uri din 3228: un singur Consiliu Judeţean, două municipii în ţară, patru oraşe şi 32 de comune.
Deci dacă luăm acest criteriu. Dacă extindem criteriul şi la venituri o să introducem şi alte tipuri de venituri, inclusiv echilibrarea din partea statului şi la cheltuieli să punem toate cheltuielile, inclusiv cele pentru susţinerea unor instituţii subordonate şamd, atunci cifra nu e atât de dezechilibrată, atunci rămân 933 de UAT-uri care sunt în minus”, a afirmat ministrul Dezvoltării duminică, la Prima Tv, relatează Stiripesurse.