CNCAV arată că doar 15% dintre persoanele infectate cu tulpina Delta au fost vaccinate complet

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) arată că, potrivit datelor centralizate în Marea Britanie referitor la cazurile de infectare cu varianta Delta a coronavirusului, doar 15% au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă şi doar 4% din cazurile care au necesitat spitalizare la persoane tinere (sub 50 de ani) provin din rândul celor vaccinaţi cu schemă completă.
George Russo
21 iul. 2021, 15:21
CNCAV arată că doar 15% dintre persoanele infectate cu tulpina Delta au fost vaccinate complet

Potrivit CNCAV, vaccinurile autorizate în urma evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) sunt eficiente în prevenirea infecţiei, a bolii simptomatice, a spitalizărilor şi a deceselor.

Până în 19 iulie, în Uniunea Europeană acoperirea vaccinală a persoanelor era de 57%, pentru doza 1, iar pentru doza 2 de 44%.

CNCAV arată că Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie a pus la dispoziţie date privind cazurile confirmate de infectare cu virusul SARS-CoV-2 – varianta Delta – şi spitalizările cauzate de această variantă, defalcate în funcţie de statusul vaccinal. Aceste informaţii sunt prezentate în tabelul următor.

Infectare cu virusul SARS-CoV-2 - varianta Delta, in functie de vaccinare

„Pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate creşte, este firesc ca, din totalul cazurilor confirmate, un procent semnificativ să fie din rândul acestei categorii. Raportat la populaţia expusă, procentul celor pozitivi din rândul populaţiei vaccinate este semnificativ mai scăzut, comparativ cu cei nevaccinaţi”, precizează CNCAV.

Analiza numărului cazurilor de spitalizare raportate în urma infectării cu tulpina Delta, în funcţie de statusul vaccinal, arată că: doar 15% din cazuri au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă; doar 4% din cazurile care au necesitat spitalizare la persoane tinere (sub 50 de ani) provin din rândul celor vaccinaţi cu schemă completă; 46% din persoanele de peste 50 de ani, care au necesitat spitalizare, au fost vaccinate cu schemă completă.

CNCAV: „Vaccinarea scade de cel puţin patru ori riscul de infectare”

Conform statisticilor, procentul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, vaccinate cu schemă completă în Marea Britanie, este între 80 si 90%. Astfel, numărul persoanelor vaccinate complet este de 4 până la 9 ori mai mare, comparativ cu cel al persoanelor nevaccinate în această categorie; gradul de acoperire vaccinală creşte semnificativ spre vârstele mai înaintate.

CNCAV oferă şi explicaţii pe marginea unei situaţii ipotetice: pe fondul unei acoperiri vaccinale de 80%, în rândul grupei de vârstă 50-55 de ani, din 100 de oameni, 80 sunt vaccinaţi şi 20 sunt nevaccinaţi. Câte 8 din fiecare categorie sunt spitalizaţi, ceea ce ar indica faptul că din numărul celor pozitivi, 50% sunt vaccinaţi şi 50% sunt nevaccinaţi.

Însă, pentru o comparaţie corectă, rata de incidenţă trebuie calculată pentru fiecare categorie în parte (vaccinaţi/nevaccinaţi), astfel: 8 persoane spitalizate, din 80 de persoane vaccinate cu schemă completă, reprezintă 10%; 8 persoane spitalizate, din 20 de persoane nevaccinate, reprezintă 40% din totalul acestora.

„Chiar şi in această situaţie ipotetică, vaccinarea ar reduce de 4 ori riscul de spitalizare”, adaugă CNCAV, potrivit News.ro.

Potrivit sursei citate, eficienţa vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90%, chiar şi în cazul infectării cu tulpina Delta, după vaccinarea cu regim complet.

Totodată, respectarea măsurilor de protecţie non-farmaceutice rămâne extrem de importantă.

CNCAV prezintă şi calculul eficienţei elaborat de Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie.

Calculul eficienţei elaborat de Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie

Citeşte şi: BILANŢ CORONAVIRUS 21 IULIE 2021. Rata de infectare creşte. Ministerul Sănătăţii are scenarii alarmante

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Un scenariu horror pentru șoferi. Cum rezolvă o mare criză
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!