Valeriu Gheorghiţă spune cum putem evita valul patru al pandemiei: Trebuie să luăm în calcul acest lucru la 6-8-12 luni

Valeriu Gheorghiţă atrage atenţia că există semnale pentru o creștere a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 și îndemnat populația care nu s-a vaccinat să meargă în centrele de vaccinare pentru a se imuniza întrucât această este singură soluție ca valul patru al pandemiei să poată fi evitat.
Alina Costache
21 iul. 2021, 22:31
Valeriu Gheorghiţă spune cum putem evita valul patru al pandemiei: Trebuie să luăm în calcul acest lucru la 6-8-12 luni

Valeriu Gheorghiţă spune cum putem evita valul patru al pandemiei.  Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit, miercuri, la Antena 3, despre câtă imunitate mai au în acest moment persoanele vaccinate la debutul campaniei de vaccinare din România. Gheorghiță a explicat și cât de oportună este vaccinarea cu o a treia doză, în condițiile în care varianta Delta a coronavirusului se răspândește cu repeziciune.

Valeriu Gheorghiţă spune cum putem evita valul patru al pandemiei. Anunţul făcut de şeful campaniei de vaccinare

„Nu vorbim de o tendință a unor țări de a integra cea de-a treia doză în schema de vaccinare. Este foarte important ca aceste decizii spă se bazeze pe dovezi științifice și pe dovezile din viața de zi cu zi. Adică, atunci când se observă o scădere importantă a eficienței schemelor de vaccinare actuale după o perioadă determinată de timp, trebuie să luăm în calcul acest rapel la 6-8-12 luni, în funcție de cum vor arăta datele.

Dar, aș vrea să spun că nici FDA-ul și nici Agenția Europeană a Medicamentului, în momentul de față, nu au autorizat cea de-a treia doză – și aici când vorbim de autorizare ne referim la date de siguranță, la tolerabilitate și la datele de imunogenitate.

Dar, să ne întoarcem la nivelurile de protecție pe care noi le știm în momentul de față. La 6 luni, indiferent de categoria de vârstă la care ne raportăm, nivelul anticorpilor neutralizanți, inclusiv față de varianta Delta, este suficient de ridicat încât să ne ofere protecție față de forme severe de boală, față de internare, față de deces”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Întrebat dacă pierderea anticorpilor poate conduce la pierderea protecției împotriva virusului SARS-CoV-2, medicul Valeriu Gheorghiţă a precizat că acest fenomen este unul natural atunci când vorbim de imunizare, dar care nu conduce neapărat şi la pierderea gradului de protecţie al oricărui vaccin.

„Scăderea anticorpilor este, practic, un fenomen natural pe care îl întâlnim după orice fel de vaccin, după orice tip de răspuns imun, indiferent că vorbim de un răspuns imun după boală sau după vaccinare, însă acest lucru nu înseamnă neapărat scăderea protecției.

Pentru că, pe de o parte noi când facem aceste analize obișnuite de laborator determinăm anticorpi totali împotriva proteinei Spike și nu acei anticorpi neutralizanți care sunt, de fapt, importanți pentru protecție, pentru neutralizarea virusului. Avem răspuns imun de tip celular și avem ceva foarte important răspunsul imun de memorie. Practic la reîntâlnirea cu microorganismul, în speță, cu virusul SARS-COV-2 organismul produce într-un timp foarte scurt anticorpi suficienți.

Sunt expuneri naturale pe care le facem și care, practic au rolul de a menține de a „boosta” răspunsul imun în mod natural. Dar persoanele vulnerabile, persoanele vârstnice pot să dezvolte forme simptomatice, iar unii pot să dezvolte, sunt situații rare, în care vaccinat fiind poți să dezvolți o formă destul de serioasă de îmbolnăvire. Dar cu toate acestea datele actuale, inclusiv pentru varianta Delta, arată o protecție de peste 90% față de riscul de internare și față de deces, indiferent de tipul de vaccin de care vorbim”, a explicat medicul, la Antena 3.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă, anunţ îngrijorător pentru români: „Vom înregistra o creştere a numărului de infectări COVID-19. Valul patru va fi mult mai agresiv”

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
Playtech.ro
Ce semnifică salutul „Hristos a Înviat!” și cât timp trebuie folosit după Paște
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Pastila de slăbit care aduce revoluție în industria farmaceutică. Rezultatele spectaculoase
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cine sunt turiștii din Italia care au murit după ce telecabina în care se aflau s-a prăbușit de la 1.500 de metri
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza: Se strică vremea în București după Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Salariul minim ar putea crește cu peste 1.000 de lei. Directiva care vine de la Bruxelles
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai