Despăgubiri de 15.000 de euro pentru o persoană atacată de urs. Statul român a fost găsit responsabil

Ministrul Mediului anunţă că statul român trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 15.000 de euro unei persoane care a fost atacată de urs. O instanţă de judecată a decis că statul român este responsabil de atacul ursului, în calitate de proprietar al speciei protejate.
Filip Stan
22 iul. 2021, 15:46
Despăgubiri de 15.000 de euro pentru o persoană atacată de urs. Statul român a fost găsit responsabil

Despăgubiri de 15.000 de euro pentru o persoană atacată de urs. Tanczos Barna a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă că o instanţă de judecată a dat o primă sentinţă prin care o persoană atacată de urs trebuie să primească, de la statul român, suma de 15.000 de euro drept despăgubiri.

Despăgubiri de 15.000 de euro pentru o persoană atacată de urs

„Avem prima sentinţă împotriva statului român, de 15.000 de euro, dată de o instanţă din România, prin care o persoană atacată de urs a dat în judecată statul român şi a cerut despăgubiri şi instanţa a spus clar că entitatea responsabilă pentru acel atac este entitatea care a protejat acel animal şi care, cu ghilimelele de rigoare, văd că unii folosesc în diverse locuri această expresie, proprietarul ursului, ceea ce este o ciudăţenie, dar proprietarul speciei strict protejate este statul român, responsabilitatea la statul român”, a anunţat ministrul Mediului.

În contextul noii ordonanţe care prevede modul în care se poate interveni în cazul în care ursul intră în zonele intravilane locuite de oameni, ministrul a afirmat că autorităţile care pot interveni trebuie dotate „cu echipament adecvat”, pentru că actul normativ prevede că, dacă nu se pot încheia contracte cu entităţi private pentru operaţiuni precum tranchilizarea, autoritatea publică trebuie să intervină.

Citeşte şi PSD cere Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanţa privind anihilarea urşilor. „Guvernul Cîţu lasă urşii în bătaia puştilor nemiloase ale vânătorilor de trofee”

Ce spune ministrul Mediului despre declararea stării de alertă în sectorul 1 din cauza gunoaielor

Ministrul Mediului a comentat, joi, decizia Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă de a solicita din nou declararea stării de alertă în sector, din cauza crizei deşeurilor.

„Situaţia din Sectorul 1 ar trebui rezolvată, până la urmă, de Sectorul 1, de firma de salubritate şi de Prefectură, pentru că este inadmisibil ca luni de zile să avem gunoaie pe stradă. Sectorul 1 este, practic, cel mai bogat sector şi cea mai bogată unitate administrativ-teritorială din România. Eu nu pot să accept ca un asemenea sector, un asemenea UAT să nu fie în stare să gestioneze această problemă.

Alături de Primărie să vină şi Prefectura, legea o avem, legea spune foarte clar ale cui sunt responsabilităţile. Eu văd că Sectorul 1, totuşi, are bani pentru că de ani de zile plăteşte serviciile de salubritate în locul cetăţenilor. Dacă aceşti bani s-ar fi dus în investiţii în ultimii ani, cu siguranţă Sectorul 1 ar avea deja poate cel mai modern sistem din România. Deci trebuie asumare de răspundere, decizii urgente şi soluţii pentru Sectorul 1, pentru că e inadmisibil să avem gunoaie peste tot, să avem deşeuri la fiecare colţ de stradă, să avem acest pericol constant din punctul de vedere al sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor”, a afirmat Tanczos Barna, joi, într-o conferinţă de presă.

Reamintim că miercuri, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1 a cerut Prefecturii Municipiului Bucureşti să declare starea de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza situaţiei sanitare cauzată de necolectarea gunoiului de către Compania Romprest Service SA.

„Decizia a fost luată în baza unei analize de risc a stării actuale a Sectorului 1, fundamentată pe un raport al Compartimentului Protecţia Mediului din cadrul Poliţiei Locale Sector 1 şi a unei note privind deficienţele activităţilor de curăţenie stradală realizată de Direcţia de Utilităţi Publice, Salubrizare şi Protecţia Mediului Sector 1. Conform analizei, deşeurile municipale din Sectorul 1 nu sunt colectate de peste 20 zile, creând acumulări pe străzi, în special în zona centrală şi din zonele cu tranzit intens”, a transmis, miercuri, Primăria Sector 1.

Tanczos Barna: În momentul de faţă nu putem vorbi despre tăieri ilegale masive de păduri

Citeşte şi Ministrul Mediului Tanczos Barna se opune noii politici pentru păduri propuse de UE: „Sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”

Ministrul Mediului afirmă că în prezent nu se mai poate vorbi despre tăierile ilegale „masive” de păduri în România, aşa cum se întâmpla în urmă cu 15 ani. Acesta a precizat că implementarea programului SUMAL a contribuit mult pentru reducerea fenomenului.

„Am discutat despre fenomenul tăierilor ilegale. Am spus că, în momentul de faţă, inclusiv datorită introducerii SUMAL 2, nu putem vorbi despre tăieri ilegale masive, aşa cum ele au fost făcute acum 10-15 ani. Nu putem nega că pot exista în continuare situaţii când persoane fizice sau companii nu respectă legea şi exploatează în mod ilegal masa lemnoasă, dar SUMAL este un program care ne ajută foarte mult în trasabilitate şi în monitorizarea a tot ce se întâmplă în domeniul forestier. Programul în sine şi modul în care este implementat a fost apreciat în mod expres de domnul comisar”, a declarat ministrul Mediului într-o conferinţă de presă susţinută după ce a participat la Consiliul Informal al miniştrilor mediului din ţările Uniunii Europene.

Tanczos Barna a mai precizat că România are „o listă de îmbunătăţiri” la care lucrează, iar inclusiv prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt alocate fonduri pentru prevenirea tăierilor ilegale. Tanczos a menţionat că există state, precum Slovacia, interesate de implementarea unui sistem informatic de tip SUMAL, România arătându-se deschisă să sprijine iniţiativa tuturor statelor membre care vor să implementeze sisteme similare SUMAL.

Ministrul a menţionat că, în cadrul întâlnirilor de la Consiliul informal al miniştrilor mediului, s-a discutat despre măsuri pentru reducerea emisiilor de carbon, el arătând că România susţine măsurile şi politicile care se preconizează a fi luate la nivel european în acest sens.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Acestea sunt cele mai bune și sănătoase ouă din comerț. Cum îți dai seama dacă sunt proaspete și la ce trebuie să te uiți prima oară
Capital.ro
România a pierdut un monstru sacru. A fost cel mai iubit actor: A avut mare succes la doamne!
Playtech.ro
BREAKING! Ciclonul Ashley și-a schimbat direcția, risc major pentru trei județe. Celulă de criză la Guvern
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Cu cât s-ar putea majora pensiile de la 1 ianuarie. Simulare de calcul
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Chiriile au explodat în București. Fenomenul care a dus la creștere
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Derya, o tânără româncă adoptată de o familie din Turcia, vrea să-și găsească mama: „Simt că mama mă așteaptă”. Povestea emoționantă a fetei a făcut înconjurul internetului
Cancan.ro
Vine iarna în București. Pe ce dată cade prima zăpadă în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Adelina Chivu, anunț după 17 ani de căsnicie cu Cristi Chivu: Am renunțat la tot
StirileBZI
Nu ai voie să înregistrezi cu telefonul! Este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea 2 ani!
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de ani și mânca șapte mese pe zi
substantial.ro
Rusia investighează trei jurnaliști pentru trecerea ilegală a frontierei în regiunea Kursk
MediaFlux
VINE URGIA în România! UNDE LOVEȘTE CICLONUL! HARTA ANM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hermès Birkin pierde titlul de cea mai scumpă geantă din lume! Rabanne lansează geanta Nano de aur. Care este povestea acesteia?