Cristian Ghinea: „Proiectele care erau deja pregătite au început deja din PNRR. Noi aveam țeava de proiecte și a trebuit să muncim câteva luni. Anul asta vor fi 1,9 miliarde de euro din PNRR.
PSD bate câmpii. PNRR va fi aprobat de Comisie în câteva luni. În septembrie se aprobă de Comisie, apoi va fi consiliul miniștrilor de finanțe, care aprobă și din partea statelor membre. Sunt două aprobări: în Septembrie se aprobă din Comisie, iar în octombrie consiliul. În noiembrie vine finanțarea.”
Avem contact zilnic cu Comisia. Sunt încă negocieri partea de investiții este aproape gata cu excepția energieie.
Î: Ce este complicat la energie?
Cristian Ghinea: „Cât anume din producția de energie din România trebuie să fie regenerabilă până în 2030. Ei iși doresc mai mult, iar noi nu putem, este o diferență de câteva procente. Dacă nu ai un plan clar, nu te poți agăța de niște ținte regenerabile.”
Î: PSD spune că la energie trebuie refăcut tot.
Cristian Ghinea: „Nu trebuie refăcut tot. Intenția noastră de a finanța producția de gaze din PNRR, însă această inițiativă este neacceptabilă de Comisie. Am reușit să obținem 3.1 miliarde pentru autostrăzi, 2,2 miliarde pentru sănătate. În ceea ce privește gazele, Comisia s-a opus. Ciolacu ma ceartă pentru gaze, pe de altă parte este cu pălăria în mână la Timmermans. Daca am fi uniți am merge toți pana în pânzele albe.
Am redus la o singură regiune producție din maestec de gaz și hidrogen, regiunela Oltenia. Nu putem finața simplu gaz, sau să extindem conductele de gaz. Comisia spune că nu finanțăm din bani europeni conducte de gaze. Doar sub o condiție Comisia ne permite, vrea mai mult hidrogen pe țeavă noi nu putem atât de mult. Dnul Timmemanas este o bornă.
Noi nu negociem cu Timmermans, dar este este port-drapelul UE la gaze. Timmermans este cel mai puternic om de la Bruxelles, socialist. ”
Î: Câtă șanse dați să primim bani pentru rețeaua de gazeNu putem câștiga toate bataliile.
Cristian Ghinea: „Am caștigat autostrăzi, infrastructura spitalicească, educație. Facem pragul de verde, minimum este de 36%, noi il facem 38%-40.”
Î: În afara rețelei de gaz?
Cristian Ghinea: „Pe partea de reforme negociem la încasările de la ANAF. Toata miza fiscală este că nu creștem taxe, noi facem loc împrumuturilor din PNRR în buget, noi suntem o țară în deficit excesiv. Țara noastră trebuie să taie deficitul cu 6% în următorii ani. Nu creștem taxele, creștem încasările la buget pentru o mai bună colectare. Este un punct sensibil de negociere.”
Î: Dați-ne cifre.
Cristian Ghinea: „Nu pot. În contextul ăsta noi ne-am pus niște instrumente legale. Dezvoltăm un instrument informatic care să ia aceste informații legate de casele de marcat, statul poate urmări încasările de la companii. Este un exemplu tehnic aparent.”
Î: Comisia vrea mai devreme?
Cristian Ghinea: „Mai devreme cu doi ani. este realizabil ne-am intors la discuțiile cu ANAF-ul. Am împărțit o investiție mare, în partea legală și partea tehnică. Mai sunt chestiuni de investiție.
Sunt aberații, ideea că nu vor intra bani din PNNR nu are niciun fundament factual, factualitate zero.”
Î: Rareș Bogdan suține că PNRR că ar fi fost aprobat dacă ministrul ar fi fost Marcel Boloș.
Este o problema că PNRR nu a fost aprobat până acum.
Cristian Ghinea: „Cred ca presa poate depune mărturie pentru eforturile pe care le-am făcut pentru a ține coaliția unită. A trebuit să răspund eu pentru niște decizii pe care nu le-am luat eu. Domnul Boloș pretinde ca PNRR-ul pe care l-a lăsat în decembrie care era doar un pdf de prezentare, nu a fost trimis la Comisie ca atare, Boloș pretinde că acea listă de investiții avea 60% verde. Dnul. Boloș nu a citit regulamentul.”